Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple terug naar de tekentafel: Mac Pro 2023 wordt véél trager

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac Pro 2023 trager


Lees verder na de advertentie

Apple moet door productieproblemen de Mac Pro 2023 veel trager maken dan ze van plan waren. Wat is er aan de hand? Wij zetten het op een rij.

Mac Pro 2023 wordt trager

De Mac Pro 2023 is de allerlaatste Mac die de overstap nog moet maken naar Apple Silicon – Apple’s eigen reeks processors. Die upgrade gaat waarschijnlijk gepaard met een nieuw design, een nieuwe prijs, en heel wat nieuwe functies. Maar uit nieuwe geruchten van Apple-guru Mark Gurman, die het bijna altijd bij het juiste eind heeft, blijkt nu dat de ontwikkeling van de Mac Pro minder soepel gaat dan verwacht.

kooptip

Het probleem zit hem in de chip: in de Mac Pro 2023 zou een gloednieuwe M2 Extreme-chip zitten. Dit zou de allersnelste Mac-processor ooit worden, om de nieuwe Mac te onderscheiden van z’n kleinere broer, de Mac Studio. Maar volgens Gurman heeft Apple de nieuwe chip nu geannuleerd: het ontwerp zou te complex en te duur zijn.

M2 Extreme-chip: wat was het?


kooptip

Om de nu geannuleerde chip te begrijpen, moeten we een blik werpen op de andere processors van Apple. Op dit moment is de allersnelste Mac-chip de M1 Ultra, die te vinden is in de Mac Studio. Deze heeft maar liefst 20 cores en 64 grafische cores, en maximaal 128 GB geheugen. De Ultra is in principe niet meer dan twee M1 Max-chips (uit de MacBook Pro 2021) die aan elkaar verbonden zijn. Meer context nodig? Bekijk onze vergelijking van álle Mac-processors.

Apple M2 release

De geannuleerde M2 Extreme zou bestaan uit twee nog niet bestaande M2 Ultra-chips – en daarmee dus maar liefst vier M2 Max-chips. Hij kwam hiermee uit op 48 cores, 152 grafische cores en maximaal 384 GB geheugen. Die beest van een processor gaan we dus uiteindelijk niet zien, maar er is ook nog goed nieuws …

Mac Pro 2023: trager, maar toch beter

De Mac Pro 2023 krijgt in plaats van de extreme Extreme-chip een M2 Ultra – maar ook die chip wordt een beest. Zo krijgt hij 24 cores, 76 grafische cores en tot 192 GB werkgeheugen, en daarmee is hij een stuk sneller dan de M1 Ultra die we nu al kennen.

Bovendien krijgt de Mac Pro 2023 nog steeds allerlei exclusieve functies die je op de Mac Studio moet missen. Zo wordt het mogelijk om het geheugen zelf uit te breiden – iets wat op álle andere Macs onmogelijk is. Ook de opslag is uit te breiden, en er zouden slots zijn voor extra kaarten, zoals geluidskaarten, videoprocessors en meer. Het wordt dus nog steeds de ultieme Mac voor pro’s – ook zonder de M2 Extreme.

Het laatste nieuws over Apple

Wil je meer nieuws over Apple, direct in je mailbox? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief, de iCreate Lunchbreak, en mis niks meer:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac