Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Mac Pro 2023 krijgt M2 Ultra- en M2 Extreme-chips – en zo snel zijn ze

Auteur: Ward Edema
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De nieuwe Mac Pro 2023 wordt een beest van een computer dankzij de nieuwe M2 Ultra- en M2 Extreme-chips. Dit kun je verwachten.

Laatste Intel-Macs

Hoewel Apple ons in juni 2020 beloofde dat de transitie naar Apple Silicon twee jaar zou duren, zijn er nog steeds twee Mac-modellen met een ‘ouderwetse’ Intel-chip. Het gaat om het duurdere model van de Mac mini, en de Mac Pro. Nu lijken ook deze modellen binnenkort de sprong naar een M-chip te maken.

Volgens Mark Gurman, een Apple-analist die het bijna altijd bij het rechte eind heeft, komt Apple nog dit jaar met een Mac mini met M2-chip. Dit model vervangt het huidige M1-model, wordt even snel als de nieuwe 13-inch MacBook Pro, en blijft aan de buitenkant gelijk. Er komt ook een tweede Mac mini met een M2 Pro-chip, die het laatste Intel-model moet vervangen. Deze wordt geschikt voor zwaardere taken, zoals complexe videobewerking en werk met 3D-modellen.

Mac Pro 2023

Apple Silicon M2-chip getest


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Hoewel de Mac Studio op dit moment de snelste Mac is, gaat de nieuwe Mac Pro 2023 daar straks overheen. Deze nieuwe ’toren’ van Apple krijgt namelijk de allersnelste varianten van de M2-chip: de M2 Ultra en de M2 Extreme. De M2 Ultra wordt een directe opvolger van de M1 Ultra die je nu al in de Mac Studio vindt, en krijgt 24 cpu-cores en tot 76 grafische cores. Dat zijn 4 cpu-cores en 16 grafische cores meer dan op de M1 Ultra – een echte krachtpatser dus.

De M2 Extreme wordt een volledig nieuwe klasse chip, die de krachten van twee M2 Ultra-chips combineert. Je kunt daarmee de specificaties al raden: 48 cpu-cores en tot 152 grafische cores. Ook heeft deze chip toegang tot maximaal 256 GB werkgeheugen – al is er ook een kans dat dit zelfs 384 GB wordt. Kortom: deze chip wordt geschikt voor de allerzwaarste taken, van 8K videobewerking met meerdere streams, tot het renderen van volwaardige Pixar-animaties.

Flink aan de prijs

Mac Pro 2023

De Mac Pro zou volgens andere geruchten ook de eerste Mac met Apple-processor kunnen worden die uitgebreid kan worden. Dit betekent dat er kaarten toegevoegd kunnen worden, zoals grafische- of geluidskaarten, maar ook extra DDR5-werkgeheugen. Mark Gurman laat over deze geruchten echter niks los.

De Mac Pro wordt de duurste Mac in Apple’s assortiment. Gaan we van het oude model uit, dan kunnen prijzen zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s. Maar of hij de maximale prijs van € 59.669,10 van het huidige model ook gaat halen, wordt afwachten. We weten het begin 2023: dan komt de Mac Pro volgens Mark Gurman op de markt.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac