Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom de Mac Pro 2023 een grote stap is voor Apple

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac Pro 2023


Lees verder na de advertentie

Apple heeft maandag de Mac Pro 2023 aangekondigd, en de nieuwe desktop is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Mac: dit is waarom.

Mac Pro: trage ontwikkelingen

De Mac Pro lijkt vaak een beetje het vergeten kindje van Apple. Eens in de zoveel jaar komt er weer een forse update, maar vervolgens wordt de supersnelle desktop jarenlang met rust gelaten. Met de nodige veroudering tot gevolg.

Ook de laatste jaren was dit het geval. De Mac Pro kreeg in 2019 een volledig vernieuwd design, en is daarna nagenoeg onveranderd gebleven. Dit terwijl andere Macs de overstap maakten naar Apple Silicon met de M1- en M2-chips, met waanzinnige sprongen in prestaties.

Mac Pro 2023

Nu, vier jaar later, heeft Apple de Mac Pro eindelijk een grote update gegeven. Hoewel hij er aan de buitenkant nog hetzelfde uitziet, is er van binnen waanzinnig veel veranderd. De oude Intel Xeon-chip is eruit, en de gloednieuwe M2 Ultra vult nu die ruimte.


kooptip

M2 Ultra

Dit zorgt voor véél betere prestaties dan zijn voorganger. Hij is tot 80% sneller dan de vorige Mac Pro qua cpu-prestaties, en qua grafische prestaties zelfs 240% sneller. Hierdoor is de Mac Pro nu zo krachtig dat hij 8 schermen tegelijk aan kan sturen, en 22 video’s in 8K-resolutie tegelijk kan afspelen tijdens videobewerking.

Apple Silicon met uitbreiding

De Mac Pro is direct de eerste Mac met Apple Silicon-processor die je achteraf kunt uitbreiden. In de kast zitten namelijk zeven sleuven voor PCIe-kaarten. Denk hierbij aan professionele audiokaarten, netwerkkaarten voor supersnelle verbindingen, en opslagkaarten voor extra ruimte.

Extern uitbreiden kan natuurlijk ook: de Mac Pro heeft acht Thunderbolt 4-poorten, drie usb-poorten, twee hdmi-poorten en tweemaal 10 gigabit ethernet. Wat je niet uit kunt breiden, is het werkgeheugen: 192 GB is de max, en de keuze voor de hoeveelheid moet je direct bij aankoop al maken. Dit is opvallend, omdat voorgaande Mac Pro-modellen wél altijd uitbreidbaar werkgeheugen hadden.

Mac Pro 2023 vs. Mac Studio 2023

Hoewel de Mac Pro de krachtigste Mac allertijden is, heeft hij wel een concurrent: de Mac Studio. Deze heeft nu namelijk óók een M2 Ultra-chip, en kost met deze chip € 4849. De Mac Pro kost met dezelfde chip echter € 8399.

Mac Pro vs. Mac Studio
De meeste mensen kunnen beter voor het kleinere broertje van de Mac Pro gaan.

Goed, daar krijg je een paar extra aansluitingen, de genoemde PCIe-ondersteuning en betere koeling voor terug, maar het prijsverschil is wel erg groot. Je moet dus écht baat hebben bij PCIe-uitbreiding, want anders is de Mac Studio een veel betere deal.

Einde van Intel

De komst van de Mac Pro 2023 is een belangrijke mijlpaal voor Apple. De voorgaande Mac Pro was namelijk de allerlaatste Mac die nog een Intel-chip aan boord had. Vanaf nu is Apple helemaal over, en zijn er geen Intel-Macs meer beschikbaar. De transitie duurde daarmee een jaartje langer dan Apple oorspronkelijk had ingeschat.

De Mac Pro 2023 is vanaf nu te bestellen, en wordt vanaf midden juni geleverd. De prijs start bij € 8399, en loopt op tot € 14419 voor het volledige aangeklede model. De server-variant, die in een serverrack past, is er vanaf € 9099. De Mac Pro is te koop via de online Apple Store, de fysieke Apple Stores in Amsterdam, Den Haag en Haarlem, en Apple Premium Resellers.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Apple