Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Je Mac en iPad kunnen stiekem met je koelkast praten: dit is hoe

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook thread

Heb je een nieuwe Mac of iPad? Dan kan die stiekem met je koelkast en andere smart home-apparaten praten, aan de hand van een radiootje dat nu pas is ontdekt. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Geheim radiootje in de Mac en iPad

Hoewel bij elke release van een nieuwe iPad of Mac het apparaat grondig wordt onderzocht door websites als iFixit, blijkt nu dat er toch iets volledig onopgemerkt is gebleven. In alle nieuwe Macs en iPads van het afgelopen jaar zit namelijk een geheim radiootje, zo blijkt uit een rapportage van The Verge.

Meer Apple-nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het gaat om de iPad Pro 2024, iPad Air 2024, MacBook Pro 2023 (met M3-chip), de MacBook Air 2024 en de iMac 2023. The Verge heeft ontdekt dat er in al deze apparaten een zogenaamde Thread-radio zit. Dit blijkt uit documenten van de FCC, het overheidsorgaan in de VS dat over telecommunicatie gaat.

Wat kunnen je Mac en iPad met Thread?

Met een Thread-radio is het mogelijk om smart home-apparaten direct met elkaar te laten praten. Zo hoeven niet al je slimme lampen en stekkers direct met een hub verbonden te zijn, maar vormen ze samen een soort lijntje. Zo kan de verste lamp met een route via je andere apparaten praten met de hub.

Thread
Voorbeeld van een Thread-netwerk (via Eve)

Je nieuwe Mac of iPad kan dus ook met Thread overweg – althans, in theorie. De radio is nog niet door Apple geactiveerd. De kans is groot dat Apple de radio wel nog in de toekomst wil gebruiken, maar hoe hij ingezet wordt is nog onbekend. Er zijn twee opties: of je iPad en Mac dienen straks als hub om je Thread-apparaten te verbinden met je netwerk, of je iPad en Mac dienen alleen als tussenstation tussen een hub en een Thread-apparaat. Eerstgenoemde is waarschijnlijker: die functie vervullen de HomePod (mini) en Apple TV ook al.