Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Eerste indruk Mac mini M1: grootse prestaties in klein formaat

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Mac mini M1 eerste indruk


Lees verder na de advertentie

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Apple een nieuwe chip heeft geïntroduceerd voor de Mac. Het bedrijf uit Cupertino stapt langzaam over van Intel naar de in eigen huis gemaakte M1-chip. De eerste Macs die deze chip meekrijgen zijn de MacBook Air, MacBook Pro (13 inch) … en de Mac mini. Ondergetekende redacteur wist het direct bij de aankondiging: die moet ik hebben!

Mac mini M1 eerste indruk

De Mac mini en ik gaan al lang terug. Sterker nog, de allereerste generatie Mac mini was mijn eerste (eigen) Mac die ik ooit gekocht heb, gelijk bij verschijning in 2005. Daarna kwam er in 2011 een MacBook Pro, want handzaam én krachtig en sinds begin vorig jaar de MacBook Air – van en vooral voor het werk. Sinds ik afgelopen jaar onze garage heb omgebouwd tot muziekstudio was het echter wel weer tijd (en was er ruimte) voor een vaste Mac. En om dan zo toekomstbestendig mogelijk te zijn, ben ik gegaan voor de Mac mini met 16 gigabyte aan centraal geheugen, het dubbele van de standaard versie. Deze pronkt nu ruim een week op het bureau, dus hoog tijd om mijn eerste indruk te delen.

Wat is er opvallend aan de Mac mini M1?

Om dan gelijk te beginnen met de M1-chip is misschien een open deur. Maar we doen het toch. Was de Mac mini jarenlang een beetje het ondergeschoven kindje binnen Apple’s line-up – de laatste upgrade was vrijwel direct al verouderd en van wanneer was die ook alweer …? – nu staat die in de voorhoede van Apple’s chip-revolutie. Zodoende is de betaalbaarste Mac ineens een krachtpatser die alles aan kan. Zelfs veel van zijn grotere broers die het nog met een Intel-chip moeten doen staan in zijn schaduw.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Mac mini M1

De snelheid van de M1-chip is ongekend. Programma’s starten razendsnel op en ik kan binnen een paar seconden weer verder met uitgebreide Logic Pro-projecten. Omdat er nogal wat gevraagd kan worden van de Mac als je met tientallen sporen en plug-ins in de weer bent, ben ik voor 16 gigabyte werkgeheugen gegaan. Tot nog toe is echter gebleken dat dit absoluut niet nodig was geweest. Meer dan zo’n 30 procent van de cpu is er nog niet gevraagd. Op YouTube is er zelfs een video verschenen van iemand die de (8 GB) Mac mini met Logic tot het uiterste drijft: pas na werkelijk meer dan duizend veeleisende plug-ins geeft de Mac een foutmelding.

Het formaat van de Mac mini blijft ons tevens verbazen. In de loop der jaren is hij wat breder uitgesmeerd en minder hoog geworden, maar nog altijd past hij op de palm van je hand. Je werkt de Mac mini dan ook gemakkelijk weg op elk bureau en in elk interieur. Al mag hij wat ons betreft best een prominente plek innemen, het design is simpelweg prachtig en tijdloos.

Wat is er goed aan de nieuwe Mac mini?

Met de Mac mini haal je een volwaardige Mac in huis. Logisch, zou je zeggen, maar het is iets om bij stil te staan. Vooral voor mensen die twijfelen tussen een Mac of MacBook. Ja, een MacBook is lekker handzaam en je krijgt er gelijk een scherm, toetsenbord en trackpad bij. Maar wil je iets aansluiten op een MacBook, dan kom je bedrogen uit. Slechts een paar of zelfs maar een enkele usb-c-ingang, daar moet je het mee doen … En in veel gevallen betekent dat een extra dock of verloopstukje op de kop tikken.

Mac mini M1

Niet bij de Mac mini. Deze beschikt over alle aansluitingen die je nodig hebt. Ethernet, twee usb-c-ingangen, een HDMI-uitgang, twee ouderwetse usb-ingangen en een koptelefooningang. Een of misschien zelfs twee gigantische 4K-schermen aansluiten? Geen probleem. Liever een gamemuis en -toetsenbord? Ga je gang. Je dient de randapparatuur zelf aan te schaffen, maar kunt die zodoende wel perfect op je wensen aan laten sluiten.

Heb je nog ergens een scherm, toetsenbord en muis (of trackpad) rond slingeren, dan zal de prijs van de Mac mini je ook bekoren. Nog altijd is dit de betaalbaarste Mac: vanaf 799,10 euro haal je hem in huis. Dat is zelfs 130 euro goedkoper dan zijn voorganger. En zoals eerder aangegeven, hij wint het qua snelheid en kracht van duurdere (Intel-)Macs. Heb je nu een vaste Mac nodig, dan is de mini de juiste keus.

Mac mini M1

Wat kan er beter?

De Mac mini is – de randapparatuur daargelaten – een totaalpakket dat uitstekend werkt. Daar is echter ook alles mee gezegd. Heb ik aan mijn eerste generatie Mac mini zelf het nodige gesleuteld en vervangen, bij de Mac mini M1 is dit onmogelijk. Even wat extra RAM-balkjes erin zit er door de M1-chip die alles in één is niet in.

Wil je grafisch het onderste uit de kan halen en heb je hiervoor een externe grafische kaart aangeschaft (nota bene bij Apple zelf)? Helaas, die is niet langer te gebruiken. Bovendien is er een aanzienlijke gebruikersgroep die hun Mac mini als server inzetten. Veel professionele server-software werken echter nog niet helemaal vlekkeloos met de nieuwe M1-chip.

Kortom, voor de gemiddelde gebruiker is de Mac mini M1 perfect, maar voor enkele specifiekere doeleinden is er nog wel het een en ander dat verbeterd kan worden.

Mac mini M1 eerste indruk: onze conclusie tot dusver

Ik ben best een veeleisende gebruiker. Ik maak en mix grote en ingewikkelde muziekprojecten, doe veel aan foto- en videobewerking, en houd ervan af en toe een potje te gamen. Tot nog toe heb ik de grenzen van de Mac mini M1 echter niet bereikt, laat staan überhaupt in zicht gehad. Hij kan alles aan wat er van hem gevraagd wordt en blijft razendsnel ongeacht de grootte van de taak.

Mac mini M1

Dat ik alles direct in kan pluggen is voor mij een groot voordeel. Een interface via usb, een 4K-beeldscherm via HDMI, een extra beeldscherm dat ik nog had staan via usb-c (naar vga), een externe harde schijf via usb … noem maar op. Het is een complete Mac met het formaat van een kek koekblik.

Zoals eerder aangegeven heb ik ook een MacBook Air van begin 2020. Hoewel deze meer dan perfect is voor alledaags gebruik, merk ik dat ik eerder naar de Mac mini loop dan dat ik de Air erbij pak. Dat is veelzeggend, al is natuurlijk de vraag of dit zo blijft als ‘de nieuwigheid’ van de Mac mini eraf is. De tijd zal het leren.

Mac mini M1

Wanneer kun je hem kopen?

De Mac mini M1 is te koop sinds november 2020. Apple heeft hem in twee smaken in de shop staan: een met 256 gigabyte en een met 512 gigabyte opslagruimte. In beide gevallen gaat het dan om de Mac mini M1 met 8-core CPU, 8-core GPU, 16-core Neural Engine en 8 GB centraal geheugen. Wil je 16 GB centraal geheugen, dan geef je dit aan tijdens het bestelproces. Ook de opslag is uit te breiden tot maximaal 2 terabyte – al zouden wij vanuit financieel oogpunt adviseren er gewoon een externe harde schijf aan te hangen. Dit zijn de prijzen:

Mac mini M1, 8 GB centraal geheugen, 256 GB SSD-opslag: € 799,10.
Mac mini M1, 16 GB centraal geheugen, 256 GB SSD-opslag: € 1029,10.
Mac mini M1, 8 GB centraal geheugen, 512 GB SSD-opslag: € 1029,10.
Mac mini M1, 16 GB centraal geheugen, 512 GB SSD-opslag: € 1259,10.

Je koopt de Mac mini M1 onder meer bij Apple, Coolblue en Amac.