Terug naar Laptops voor fotobewerking: hier moet je op letten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Laptops voor fotobewerking: hier moet je op letten

Door Redactie iCreate21 juni 2019 08:204 min. leestijd1

Anno 2019 noemt eigenlijk iedereen zich fotograaf. Het maken van je foto met de iPhone of DSLR is pas het begin: daarna zul je in de meeste gevallen je foto’s willen bewerken. Een laptop die je gebruikt voor fotobewerking moet aan wat meer eisen voldoen dan eentje waarmee je hooguit wat surft, mailt en teksten typt.

Krachtige hardware

Een snelle processor is belangrijk. Bij het bewerken van video’s kunnen processen anders zomaar uren duren of zelfs compleet vastlopen. Bij foto’s is het niet zó erg, maar kan de wachttijd alsnog zomaar oplopen tot seconden. Dat wordt op een gegeven moment toch vervelend. Kies voor ten minste 8 GB RAM werkgeheugen, maar liever nog 16 GB.

Het spreekt voor zich: hoe meer scherm hoe beter. Kies voor een scherm met een hogere resolutie. Hoe meer pixels je ter beschikking hebt, hoe meer detail er zichtbaar is. Bovendien creëer je zo meer werkruimte, want je kunt meer vensters en gereedschappen kwijt. Bij laptops blijf je natuurlijk altijd gebonden aan een beperkt formaat, je zou een externe monitor kunnen overwegen. Voor professionals is ook de kleurruimte en kalibratie van het scherm van belang.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Verder is het belangrijk dat je voldoende opslag hebt. En let ook op aansluitmogelijkheden voor bijvoorbeeld een camera, externe opslag of een tweede scherm. Wij hebben een aantal suggesties voor je verzameld.

15-inch MacBook Pro 2018

MacBook Pro 2018

Als je een Mac wilt en serieus aan de slag gaat met je foto’s, kies dan een MacBook Pro. Liefst met een 15-inch scherm, kleiner is onhandig (of je moet een externe monitor aansluiten). Onlangs is er een nieuwe MacBook Pro 2019 verschenen, maar die van 2018 voldoet ook prima en is betaalbaarder.

Je kunt kiezen voor een snelle Core i7 of Core i9 Intel-processor en tot 32 GB RAM. Voor meer opslagruimte dan de 256GB-ssd betaal je een forse meerprijs. Dankzij Thunderbolt 3 kun je wel snelle externe opslagmedia gebruiken. Het scherm heeft een resolutie van 2880 x 1800 pixels. Truetone past de witbalans automatisch aan, maar dat kun je uitschakelen als je beelden gaat bewerken. De Touch Bar boven het toetsenbord biedt in sommige apps toegang tot handige functies. Deze Mac heeft vier Thunderbolt 3-aansluitingen.

De Asus StudioBook S

asus studiobook s

De Asus StudioBook S is echt specifiek op creatieve professionals gericht. Hij is leverbaar met een snelle Intel Core i7-8750H of zelfs een Xeon E-2176M processor en ondersteunt tot 64 GB RAM.

Ideaal voor beeldbewerking is het grote full-hd 17-inch scherm met matte afwerking en kleurechte weergave. Dankzij dunne randen is de laptop een formaat dat vergelijkbaar is met sommige 15-inch modellen. Een Nvidia Quadro Pro P3200 grafische kaart ondersteunt de processor en biedt extra snelheid en een stabiele werking in professionele software. De StudioBook S is verder voorzien van een ruime hoeveelheid aansluitingen: Thunderbolt 3 USB-C met Display Port 1.4 (40Gbps), 3 x USB 3.1 Gen 2 Type-A, HDMI 2.0, een geheugenkaartlezer (SD-kaarten, UHS-II).

De Asus StudioBook S is ergens deze zomer verkrijgbaar en de prijs is nog onbekend. Kun je daar niet op wachten, dan is de 15-inch ZenBook Pro een goed alternatief.

iPad Pro 2018

iPad Pro 2018

Stiekem geen laptop, maar toch ook een serieuze optie voor fotobewerking. Apple’s iPad Pro kruipt namelijk wel steeds meer in de richting van een laptop, zeker als je hem gebruikt in combinatie met een Smart Keyboard. Zo kun je er dankzij de usb-c-aansluiting allerlei externe apparatuur aan hangen. Als dit najaar iOS 13 uitkomt, worden de mogelijkheden nog verder uitgebreid en krijgt de iPad zelfs muisondersteuning.

De App Store biedt steeds meer professionele fotobewerkings-apps die niet onderdoen voor de reguliere software. Een groot voordeel is Apple’s eigen stylus, de Apple Pencil, waarmee je wijzigingen en effecten heel gedetailleerd in kunt kleuren. De grootste variant van de iPad Pro heeft een 12,9-inch Liquid Retina-display met een resolutie van 2732 x 2048 pixels en brede kleurweergave. De opslagcapaciteit is uit te breiden tot 1 TB.

Meer weten over iPad Pro 2018?
Bekijk dit dossier
iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jurriaan Vis
Lezer
Jurriaan Vis

Als ik goed geïnformeerd ben heeft de iPad geen 8 laat staan 16 gb werkgeheugen. Het zijn er 4 of 6. Desondanks zal ie voldoen met de komst van Photoshop naar iPadOS.