Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Langzame Chrome verhelpen op een Mac

Auteur: iCreate
0 reacties
Chrome


Lees verder na de advertentie

Wat is frustrerender dan een langzame browser? Of het nu voor werk of plezier is, iedereen wil ten alle tijde bliksemsnel op het web kunnen surfen.

Chrome is een zeer populaire browser. Niet zo gek, want het biedt geweldige snelheid en handige synchronisatiemogelijkheden. Wanneer het echter mankementen vertoont, is dit vreselijk irritant. Maar wees gerust, je kunt dit probleem eenvoudig oplossen. In dit artikel hebben we de meest bekende oorzaken uiteengezet omtrent langzame Chrome op Mac, inclusief tips zodat jij er niet onder hoeft te lijden.

Oorzaak 1: Chrome-cache is vol

De Chrome browser houdt ervan om je gegevens op te slaan, of je dit nu wilt of niet. Het cachegeheugen helpt namelijk om herhaalde informatie sneller te kunnen benaderen. Helaas is deze cache niet oneindig groot en komt het op den duur vol te zitten. Je opgeslagen downloadgeschiedenis, cookies, wachtwoorden, afbeeldingen en bestanden in de cache: dit kan allemaal je browser vertragen. Zodra de cache zijn limiet heeft bereikt zal je browser langzamer worden.

De iPhone cache legen is dus een makkelijke manier om Chrome te versnellen. Dit gaat via de instellingen van Chrome.

 • Klik op het icoontje met de drie bolletjes in de rechterbovenhoek.
 • Klik op Instellingen.
 • Ga naar ‘Geavanceerd > Privacy en Beveiliging > Browsegeschiedenis verwijderen’.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dit menu biedt de mogelijkheid om browsegeschiedenis en cookies te verwijderen. Ook zal er om je bevestiging worden gevraagd om downloadgeschiedenis te verwijderen. Het is veilig om dit te doen, aangezien je gedownloade bestanden intact blijven.

Oorzaak 2: Chrome moet geüpdatet worden

Updates worden gemakkelijk overgeslagen, maar ze hebben een essentiële rol voor een soepele gebruikservaring. Gewoonlijk downloadt Chrome automatisch de laatste versies zonder dat je er iets van merkt, en hoef je enkel de browser opnieuw te starten om de update te installeren. Hoe weet je of er een update voor Chrome beschikbaar is? De browser geeft een indicatie van de recente updates door het menu verschillende kleuren te geven.

 • Een groen menu geeft aan dat er twee dagen geleden een update is uitgebracht.
 • Een oranje menu geeft aan dat er vier dagen geleden een update is uitgebracht.
 • Een rood menu geeft aan dat er een week is verstreken sinds de laatste update.

Ongeacht de kleur zie je het update-symbool staan waar je op moet klikken om Google Chrome te updaten. Tijdens het updaten zal de browser opnieuw starten.

Wat doe je als je browser nooit om een update vraagt? Dit komt waarschijnlijk omdat je automatische updates uit hebt staan. In dit geval dien je naar Instellingen te gaan en de update hier uit te voeren.

 • Klik op het icoontje met de drie bolletjes in de rechterbovenhoek
 • Klik op Instellingen
 • Ga naar ‘Over Chrome – Chrome automatisch updaten voor alle gebruikers’.

Je zult nu updates ontvangen zodra deze binnenkomen.

Oorzaak 3: Te veel openstaande tabbladen

Het kan handig zijn om meerdere tabbladen open te laten wanneer je bijvoorbeeld online onderzoek verricht of als je aan het shoppen bent. Het is echter wel zo dat openstaande tabbladen invloed hebben op de snelheid van je browser, want ze gebruiken veel geheugen. Wanneer je Mac begint te haperen en de ventilator lawaai maakt, zouden je openstaande tabbladen zomaar de oorzaak kunnen zijn.

Een voor de hand liggende oplossing is om alle tabbladen stuk voor stuk te sluiten, maar soms blijft een tabblad hangen en duurt het zeer lang voordat het daadwerkelijk gesloten is. Dan is het beter Chrome volledig te sluiten vanuit de Activiteitenweergave.

Samenvatting

Chrome hapert en Google Chrome start niet. Dit zijn problemen die vele mogelijke oorzaken kunnen hebben. Dit artikel heeft de meest relevante oorzaken benoemd, die je met onderstaande oplossingen gemakkelijk kunt verhelpen:

Er zijn ook nog aanvullende oplossingen:

 • Controleer of er Adobe Flash elementen draaiende zijn.
 • Houdt de hoeveelheid browser-extensies minimaal.

Hopelijk heeft deze post je een idee gegeven waarom je Chrome-browser mankementen vertoont, en ben je nu in staat om het direct op te lossen.