Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Kwaliteitsverschil tussen mp3 en ongecomprimeerd: hoor jij het?

Auteur: iCreate
5 reacties
http://www.npr.org/sections/therecord/2015/06/02/411473508/how-well-can-you-hear-audio-quality


Lees verder na de advertentie

Hoe kritisch ben jij als het gaat om de geluidskwaliteit van je muziek? Veel luisteraars geven de voorkeur aan mp3’tjes met een bitrate van 320 kb/s of zelfs ongecomprimeerde geluidsbestanden, zoals AAC in iTunes, FLAC of WAV. Ook de nieuwe streamingdienst Tidal speelt daarop in door een abonnement aan te bieden met muziek zonder compressie. Maar hoe terecht is dat eigenlijk?

oortjes-met volumeknop

Kwaliteitsverschil

Want wat blijkt, veel luisteraars horen helemaal geen verschil tussen een mp3’tje en een ongecomprimeerd muziekbestand. Natuurlijk hangt dat vooral af van de kwaliteit van je speakers, oortjes of koptelefoon, maar ook de versterker, geluidskaart en converter spelen een rol. Oftewel: een heleboel factoren die de geluidskwaliteit van een formaat zonder compressie kunnen beïnvloeden, terwijl het op papier superieur is aan een gecomprimeerde mp3. In de meeste gevallen weegt de bestandsgrootte of een twee keer zo duur abonnement (Tidal) daar helemaal niet tegenop.

Doe de test

Hoe groot het verschil nou werkelijk is, kun je zelf horen in deze leuke quiz van het Amerikaanse radionetwerk NPR. Fragmenten van verschillende muziekgenres, waaronder rap, pop en klassiek, zijn te beluisteren in een ongecomprimeerde WAV, een mp3 van 128 kb/s en een mp3 van 320 kb/s. Aan jou de taak om te horen welke het beste klinkt. Het is wel te adviseren om een goede koptelefoon of speaker erbij te pakken, want we kunnen je op voorhand al vertellen dat je met standaard Apple-oortjes echt geen kwaliteitsverschil gaat horen.


kooptip

Hoor jij het wel?