Terug naar Kaarten in iOS 15: dit zijn de 7 grote nieuwe functies
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Kaarten in iOS 15: dit zijn de 7 grote nieuwe functies

Door Koen van Ekeren5 juli 2021 13:464 min. leestijd5

De grote concurrent van Google Maps wordt beter en beter. Zeker met iOS 15 krijgt de Kaarten-app van Apple er ongelooflijk toffe functies bij. In dit artikel banen we ons een weg door de vernieuwingen van Apple Kaarten in iOS 15!

1. Interactieve wereldbol

In iOS 15 kun je de wereld verkennen via een interactieve wereldbol. Die verschijnt als je maar ver genoeg uitzoomt in de Kaarten-app. De globe-weergave lijkt veel op Google Earth, maar is gedetailleerder. Je ziet details als bergketens, woestijnen en oceanen. Prachtig is de Satelliet-weergave, waarbij de kaart weergeeft waar het op dit moment dag of nacht is. En zo is het haast leuker om een draai te geven aan deze 3D-wereldbol, dan een echte globe. Helaas vereist de wereldbol wel een A12 Bionic-chip, die in de iPhone XR of nieuwer zit.

 2. Gedetailleerde 3D-stadsweergave

Zoek naar een wereldstad en Apple trakteert je op een waanzinnig gedetailleerd 3D-beeld. Winkelstraten, gebouwen en landschappen zijn tot in detail te bekijken en ze zijn in 3D, dus je ziet de hoogteverschillen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Ook het navigeren is er in deze steden ongelooflijk op vooruitgegaan. Op de virtuele wegen sieren meer details, zoals stoplichten, zebrapaden, busbanen, fietspaden en meer. En bij drukke knooppunten waarbij wegen elkaar overlappen, geeft de driedimensionale weergave meer overzicht. Zo wordt het nog moeilijker om een afslag te missen.

Mooi is hoe Apple al die details naar de Kaarten-app brengt, zonder dat het te druk en afleidend wordt. Alles ziet er nog steeds bijzonder clean uit. Helaas is de weergave er voorlopig alleen in San Francisco, New York en Londen. Later dit jaar rolt Apple de 3D-stadsweergave uit naar meer steden.

Meer van dit soort iPhone-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Nieuwe look

Bij bijna elke grote software-update verandert Apple iets aan kaartweergave, zo ook met iOS 15. De belangrijkste verandering is dat hoofdwegen nu grijs kleuren, in plaats van geel. Er is ook een nieuwe look voor straatnamen, die groter zijn en in kapitalen worden weergegeven.

4. Auto-weergave

Voor de Kaarten-app waren er al drie verschillende weergaven: Kaart, Ov en Satelliet. Daar is nu een vierde optie bij: Auto. Deze weergave laat zien waar het druk is op de weg (ze kleuren geel of oranje). Ook zie je welke wegen je door wegwerkzaamheden beter kunt mijden.

5. Profiel

Rechtsonder de Kaarten-app siert voortaan je profiel-icoon. De knop geeft je onder meer snel toegang tot je voorkeuren; voorheen moest je hiervoor nog duiken in de Instellingen-app. In de voorkeuren geef je bijvoorbeeld je voorkeursvervoertype aan, of geef je aan dat je snelwegen wilt mijden. Verder spring je via het profiel-icoon snel naar je favoriete locaties en gidsen, meld je wegwerkzaamheden, of voeg je foto’s aan plaatsen toe.

6. Openbaar vervoer

Helaas deze functie er nog niet voor Nederland en België, maar hopelijk komt het er snel aan. Apple maakt reizen met de bus namelijk makkelijker dan ooit. Nader je de bestemming, dan geeft een pop-up weer dat het bijna tijd is om uit te stappen. Wel zo handig als je weer eens bent verzonken in je iPhone.

Ook wordt het gemakkelijker om informatie over bushaltes uit de buurt te bekijken. Buslijnen waarmee je vaak reist kun je vastpinnen, voor snellere toegang. Die informatie is ook te bekijken via de Apple Watch.

7. Navigeren in 3D

In een onbekende stad is het soms zelfs met een plattegrond voor je neus onduidelijk welke kant je op moet. Met iOS 15 kun je in grote steden gebouwen om je heen scannen met je iPhone, zodat de Kaarten-app herkent waar je bent. Vervolgens wijst de app je met aanwijzingen in augmented reality de weg. Apple belooft dat deze functie in het najaar beschikbaar is in Londen, Los Angeles, New York, Philadelphia, Sand Diego, San Francisco en Washington.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Ja, ik kan hier wel erg naar uitkijken. Want wat vind ik de huidige weergave niet fraai. Om deze reden maak ik ook gebruik van Waze waarbij ik het kaartmateriaal wel om te smoelen vind.

Ad..
Lezer
Ad..

Ik zit te wachten op de mogelijkheid om een gpx-route te kunnen importeren en uiteraard, rijden

Johan De Schrijver
Lezer
Johan De Schrijver

Beste, je kan daarvoor de app Komoot gebruiken. Gpx file downloaden, instellen : te voet, fiets, … en je wordt via spraak begeleid !

Peter Feteris
Lezer
Peter Feteris

Zolang je niet een aantal tussen punten kunt aangeven tijdens navigatie, is het een shit programma.
Zolang dat niet is geregeld, blijft google Maps voor mijn de enige optie!

Tiuri
Lezer
Tiuri

Ik draai de beta hoe kan ik dan op de iPhone 8 de wereldbol zien jullie beweren dat dat niet kan.