Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Jimmy Iovine vertrekt bij Apple’

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Jimmy Iovine, het hoofd van Apple Music, vertrekt in augustus bij Apple. De grootheid uit de muziekindustrie was samen met Dr Dré onderdeel van Apple’s overname van Beats, en hij speelde een grote rol bij de opzet van Apple Music. Maar die rol leek inmiddels uitgespeeld, beweren insiders.

Jimmy Iovine’s connecties

Jimmy Iovine werkte als producer onder meer met Bruce Springsteen, John Lennon, Eminem, U2 en Lady Gaga. In 1990 startte hij het platenlabel Interscope Records, waar hij Tupac contracteerde. In 1999 ging Interscope samen met Geffen en kwam Iovine in het bestuur.

Beats

Apple Music Jimmy Iovine

Al die connecties waren goud waard voor Apple, dat voor zijn streamingdienst jarenlang moeite had om voet aan de grond te krijgen. De overname van Beats, voor $ 3 miljard, leek vooral te zijn om Iovine en diens connecties binnenboord te halen. Een jaar na de overname zag Apple Music het levenslicht. Iovine kreeg weliswaar geen officiële titel, maar ging als het gezicht van de dienst door het leven. De rol van Dr. Dré bij Apple is overigens een groot raadsel.

De groei van Apple Music


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Onder de hoede van Iovine groeide Apple Music naar 30 miljoen betalende klanten. Dat is niet slecht, maar het kan nog steeds niet tippen aan de 70 miljoen van Spotify. Volgens Iovine moest een streamingdienst veel meer zijn dan ‘wat liedjes en playlists’. Die lijn lijkt Apple te willen doortrekken door ook een videoplatform op te zetten, of zelfs Netflix over te nemen.

Ongeleid projectiel

De rol van Iovine bij Apple leek de laatste tijd echter uitgespeeld. De streamingdienst is geboren, met dank aan hem, maar sindsdien is er weinig opzienbarends veranderd. Iovine’s toekomstvisie scheen regelmatig te botsen met die van andere Apple-executives, waaronder hoofd services Eddy Cue. Bovendien was de hart-op-de-tong attitude van de 64-jarige moeilijk te lijmen met de Apple-cultuur. In augustus staat zijn laatste aandelen-uitbetaling gepland, daarna zullen de wegen van Jimmy en Apple scheiden.