Terug naar Gaat Apple Netflix kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Gaat Apple Netflix kopen?

Door Daan Jeuken4 januari 2018 15:503 min. leestijd0

Volgens analisten van Citi, de op een na grootste Amerikaanse bank, is de kans 40% dat Apple Netflix gaat kopen. Het zou veruit de grootste overname in Apple’s historie zijn. Waarom zou Apple dit doen?

Waarom Apple Netflix gaat kopen

Een van de belangrijkste redenen voor de overname, zijn de nieuwe belastingregels in Amerika. Donald Trump belast bedrijven eenmalig slechts 10% wanneer ze geld uit het buitenland terugbrengen naar Amerika. Apple heeft zo’n $ 252 miljard voorradig, waarvan 90% in het buitenland ligt te verstoffen. Dat bedrag groeit met zo’n $50 miljard per jaar. Apple schijnt de eenmalige optie te willen gebruiken om $ 200 miljard terug te halen. Dat vormt dus een aardig potje om te investeren.

Apple en videocontent

Planet of the Apps

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple is duidelijk bezig om zich in de markt van de videocontent te mengen. Met Carpool Karaoke en Planet of the Apps is het voorzichtige begin nog niet heel succesvol. Om goede eigen content te gaan maken, heeft Apple voor 2019 een potje van 1 miljard dollar vrijgemaakt. Hiervoor haalde het al mensen van Sony Pictures binnen, verantwoordelijk voor series als Breaking Bad, Justified en The Crown, en executives van het Britse (vernieuwende) Channel 4. De eerste dramaserie schijnt in de maak te zijn, met Reese Witherspoon en Jennifer Aniston in de hoofdrol.

Waarom Netflix?

Het landschap met eigen videoplatformen begint inmiddels te versplinteren. Naast Netflix hebben HBO, Amazon en Hulu al vergelijkbare diensten. Disney gaat in 2019 ook zelfstandig verder en haalt dan alle content van Netflix. Als Apple hier als zoveelste in het rijtje bij komt, zullen gebruikers keuzes gaan maken. Bij een overname van Netflix heeft Apple in één klap een gigantische gebruikersbasis en een hoop goede eigen content.

Waarom niet Netflix?

Aan de andere kant wil Apple van nature best graag opboksen tegen gevestigde orde. Bij de introductie van Apple Music in juni 2015 had Spotify al 75 miljoen gebruikers, en ook daar waren al alternatieven als Tidal en Deezer. Toen Apple in 2014 iCloud Drive introduceerde, had Dropbox al meer dan 275 miljoen gebruikers. Netflix’ heeft inmiddels meer dan 109 miljoen abonnees. Bovendien heeft Apple op videogebied zelf al goud in handen; als ze alle films en series uit de iTunes Store in een abonnementsmodel kunnen stoppen, dan is dat een aardige basis. Maak daar goede eigen series bij, en ze hebben Netflix toch helemaal niet nodig?

Grootste overname ooit

Apple en Beats

Nóg een reden waarom Apple Netflix niet zou overnemen: het investeert doorgaans alleen in kleine bedrijven, die het voor een paar miljoen opkoopt. Uitzonderingen zijn er wel: Apple wilde in de begindagen van iCloud Dropbox kopen voor $ 800 miljoen en kocht in 2014 Beats voor $ 3 miljard. Voor Netflix zou het echter $ 75 miljard neer moeten tellen. Dat past totaal niet in Apple’s straatje. Voor dat geld kun je aardig wat eigen series produceren.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar