Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Gaat Apple Netflix kopen?

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Netflix


Lees verder na de advertentie

Volgens analisten van Citi, de op een na grootste Amerikaanse bank, is de kans 40% dat Apple Netflix gaat kopen. Het zou veruit de grootste overname in Apple’s historie zijn. Waarom zou Apple dit doen?

Waarom Apple Netflix gaat kopen

Een van de belangrijkste redenen voor de overname, zijn de nieuwe belastingregels in Amerika. Donald Trump belast bedrijven eenmalig slechts 10% wanneer ze geld uit het buitenland terugbrengen naar Amerika. Apple heeft zo’n $ 252 miljard voorradig, waarvan 90% in het buitenland ligt te verstoffen. Dat bedrag groeit met zo’n $50 miljard per jaar. Apple schijnt de eenmalige optie te willen gebruiken om $ 200 miljard terug te halen. Dat vormt dus een aardig potje om te investeren.

Apple en videocontent

Planet of the Apps

Apple is duidelijk bezig om zich in de markt van de videocontent te mengen. Met Carpool Karaoke en Planet of the Apps is het voorzichtige begin nog niet heel succesvol. Om goede eigen content te gaan maken, heeft Apple voor 2019 een potje van 1 miljard dollar vrijgemaakt. Hiervoor haalde het al mensen van Sony Pictures binnen, verantwoordelijk voor series als Breaking Bad, Justified en The Crown, en executives van het Britse (vernieuwende) Channel 4. De eerste dramaserie schijnt in de maak te zijn, met Reese Witherspoon en Jennifer Aniston in de hoofdrol.

Waarom Netflix?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het landschap met eigen videoplatformen begint inmiddels te versplinteren. Naast Netflix hebben HBO, Amazon en Hulu al vergelijkbare diensten. Disney gaat in 2019 ook zelfstandig verder en haalt dan alle content van Netflix. Als Apple hier als zoveelste in het rijtje bij komt, zullen gebruikers keuzes gaan maken. Bij een overname van Netflix heeft Apple in één klap een gigantische gebruikersbasis en een hoop goede eigen content.

Waarom niet Netflix?

Aan de andere kant wil Apple van nature best graag opboksen tegen gevestigde orde. Bij de introductie van Apple Music in juni 2015 had Spotify al 75 miljoen gebruikers, en ook daar waren al alternatieven als Tidal en Deezer. Toen Apple in 2014 iCloud Drive introduceerde, had Dropbox al meer dan 275 miljoen gebruikers. Netflix’ heeft inmiddels meer dan 109 miljoen abonnees. Bovendien heeft Apple op videogebied zelf al goud in handen; als ze alle films en series uit de iTunes Store in een abonnementsmodel kunnen stoppen, dan is dat een aardige basis. Maak daar goede eigen series bij, en ze hebben Netflix toch helemaal niet nodig?

Grootste overname ooit

Apple en Beats

Nóg een reden waarom Apple Netflix niet zou overnemen: het investeert doorgaans alleen in kleine bedrijven, die het voor een paar miljoen opkoopt. Uitzonderingen zijn er wel: Apple wilde in de begindagen van iCloud Dropbox kopen voor $ 800 miljoen en kocht in 2014 Beats voor $ 3 miljard. Voor Netflix zou het echter $ 75 miljard neer moeten tellen. Dat past totaal niet in Apple’s straatje. Voor dat geld kun je aardig wat eigen series produceren.

[relatedissue]