Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws iPhone iPhone 2018 iPhone XR iPhone XS

‘3D Touch verdwijnt in iPhone van 2019’

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone 3D Touch


Lees verder na de advertentie

De iPhones van 2018 zijn nog niet eens verschenen, maar er duiken nu al eerste geruchten op over de generatie van volgend jaar. De bank Barclays heeft via bronnen bij Apple-toeleveranciers te horen gekregen dat de iPhones van komend jaar geen 3D Touch meer krijgen. Met deze techniek is het mogelijk om harder op het scherm te drukken om zo andere opties tevoorschijn te halen. 3D Touch zit op alle iPhones die momenteel in de verkoop zijn, op de iPhone SE na. Als je dit bericht mag geloven worden de iPhone X2 en de iPhone XS Max, die Apple in september gaat presenteren, de laatste modellen met de techniek.

3D_Touch_stock

Contextgevoelige acties

3D Touch maakt het mogelijk om contextgevoelige acties op te roepen door harder op het beeldscherm te drukken. Op die manier kun je een voorvertoning van links in Safari bekijken, een Live Photo afspelen of vanuit het beginscherm snelkoppelingen van apps gebruiken. Het lijkt er echter op dat er niet veel mensen zijn die 3D Touch heel actief gebuiken. Ons valt op dat er veel gebruikers zijn die 3D Touch helemaal niet kennen of niet goed begrijpen hoe het werkt. Op de iPad wachten we al sinds 2015 op een introductie van 3D Touch; op de Mac bestaat het al langer, maar dan onder de alternatieve naam Force Touch.

Volgens Barclays is het verdwijnen van 3D Touch vanaf 2019 ‘algemeen bekend’ bij Apple’s Aziatische toeleveranciers. Eerder zei al Apple-analist Ming Chi-Kuo dat Apple de functie al niet meer wil inbouwen op het goedkopere derde iPhone-model met LCD-scherm.

Laatste generatie met 3D Touch


kooptip

Barclays gelooft dat 3D Touch op alle modellen van volgend jaar verdwijnt, dus ook op de derde generatie van de iPhone X en de tweede generatie van de iPhone XS Max met 6,5-inch scherm.

Een wijziging in iOS 12 bevestigt dit gerucht al overigens gedeeltelijk. Zo kon je met 3D Touch harder op het toetsenbord drukken om de tekstcursor te verplaatsen. Sinds iOS 12 werkt deze handige functies ook helemaal zonder 3D Touch, namelijk door de spatiebalk ingedrukt te houden.