4x wat de EU aan je iPhone gaat veranderen (en het gebeurt snel!)
Een nieuwe wet van de EU gaat de iPhone en iPad volledig veranderen. Dit blijkt uit een gelekte versie van de wet. Wij hebben de vier belangrijkste veranderingen voor je verzameld.
Nieuwe wet EU en iPhone
In de Europese Unie wordt al een tijd gewerkt aan de Digital Markets Act (DMA). Deze wet moet bedrijven als Apple en Google aanpakken, en hun diensten en software minder gesloten maken. In een gelekte versie van de wet – het gaat dus om een work in progress – staan vier opvallende maatregelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
1. Grote veranderingen App Store
Eén van de belangrijkste doelen van de DMA is om gesloten ecosystemen in de ban te doen. Een voorbeeld van zo’n systeem is iOS 15, het besturingssysteem van de iPhone. In iOS is het alleen mogelijk om apps te installeren via de App Store.
De DMA wil via de wet forceren dat het ook mogelijk wordt om apps via websites te downloaden, evenals via appwinkels van derden. Zo heeft Apple niet meer de volledige controle over welke apps je op je iPhone kunt installeren. Dit brengt echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee, omdat apps van het web virussen kunnen bevatten.
2. Universele Berichten-app
De Berichten-app op je iPhone werkt alleen als je wilt chatten met andere Apple-gebruikers. Stuur je er een bericht mee naar een Android-gebruiker, dan ontvangt hij het als een ouderwets sms’je. Wil je anderen via internet bereiken, dan moet je apps als WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger gebruiken.
De DMA wil dat berichten-apps samen gaan werken, zodat je in Berichten op je iPhone ook een chatbericht kunt sturen naar een Android-gebruiker. Zelfs diensten van derden – zoals WhatsApp – moeten gaan werken met de standaard Berichten-app.
3. Écht andere browsers
In de App Store staan wel browsers als Google Chrome en Microsoft Edge, maar eigenlijk zijn dit niet meer dan vermommingen voor Safari. Ze werken namelijk op exact dezelfde WebKit-engine, en zijn dus precies even snel – Apple staat niet toe dat er andere engines worden gebruikt. Dit is anders op de Mac, want daar hebben browsers hun eigen engines, en werken sommigen dus sneller (en beter) dan anderen.
In de DMA wordt specifiek genoemd dat het geforceerd gebruik van engines als WebKit verleden tijd moet worden. Daardoor zouden browsers als Chrome en Edge op iOS daadwerkelijk anders worden dan Safari.
4. Meer stemassistenten
Siri krijgt de nodige kritiek – en dit is niet volledig onterecht. Andere stemassistenten als Google Assistant en Amazon Alexa halen Siri op allerlei fronten in, en krijgen steeds meer geavanceerde functies. Maar houd je de zijknop (of thuisknop) van je iPhone ingedrukt, dan kun je alleen met Siri spreken.
Ook hier wil de DMA een stokje voor steken. De wet moet forceren dat bedrijven als Apple toestaan dat er ook andere stemassistenten gebruikt kunnen worden. Zo kun je “Hé Siri” verwisselen voor “OK Google”. Hierbij is er wel een kanttekening: privacy. Google en Amazon verzamelen namelijk meer data bij hun stemassistenten dan Apple.
Wanneer?
De DMA moet – nadat de tekst van de wet volledig is afgerond – goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de Europese Raad. De kans is groot dat dit gebeurt. In maart kwam men namelijk al tot een akkoord over de inhoud van de wet.
In oktober zou de wet al in werking moeten gaan – daarna krijgen bedrijven zes maanden om de veranderingen door te voeren. Dat betekent dat we binnen een jaar gaan zien dat Apple z’n besturingssysteem aanpast – waarschijnlijk in een update voor het aankomende iOS 16. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse globale omzet: zo’n 37 miljard euro dus.
Wekelijks Apple-nieuws in je mail
Bron: MacRumors
Waarom wil de EU zich hiermee bemoeien ik ben zeer tevreden over hoe Apple omgaat met mijn gegevens en functionaliteit van mijn Apple producten is naar mijn wens. Ik vind veiligheid belangrijk op mijn mobiele apparaten
Steeds meer betutteling vanuit europa, maar dingen waar het echt om gaat kunnen ze niet als EUROPA regelen, bv inentingen die in spanje zijn gegeven kunnen NIET in een corona paspoort worden overgenomen, denk ook eens aan de verschillende verkeersregels!
ENZ.
Heel bijzonder weer dit. Ik vraag me af welke consumenten op deze maatregelen zitten te wachten. Over het algemeen kan je zeggen dat consumenten bewust kiezen voor een bepaald systeem, vooral Apple-gebruikers. Het lijkt me inderdaad beter dat “Brussel” zich gaat bekommeren om werkelijke problemen, zoals Henk Schriever aanhaalt
Ik gebruik Apple producten omdat deze gebruiksvriendelijk en veilig zijn. Nu de EU deze regels gaat veranderen mbt mogelijkheid tot het het downloaden apps vanuit het web moet ik vooraf als consument gaan beoordelen of een app veilig is of niet. De kans bestaat dus dat met een “foute” app mijn privacy en identiteit op straat komt te liggen en mijn bankrekening geplunderd wordt. Way to go Europe! Het wordt steeds vervelender om hier te verblijven.
Dag Sam,
Gelukkig kun je gewoon je apps blijven downloaden uit de App Store – met uitzondering van ontwikkelaars die daar niet toe worden gelaten, of per se geen Apple-tax willen betalen. Daardoor verandert er in principe niks voor je veiligheid.
Ik vind het onzin
Je hoort tegenwoordig alleen wat europa wilt
Op deze manier maken ze in mijn ogen de hele ecosysteem van kapot