Terug naar 4x wat de EU aan je iPhone gaat veranderen (en het gebeurt snel!)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

4x wat de EU aan je iPhone gaat veranderen (en het gebeurt snel!)

Door Ward Edema25 april 2022 10:094 min. leestijd6

Een nieuwe wet van de EU gaat de iPhone en iPad volledig veranderen. Dit blijkt uit een gelekte versie van de wet. Wij hebben de vier belangrijkste veranderingen voor je verzameld.

iPhone EU wet

Nieuwe wet EU en iPhone

In de Europese Unie wordt al een tijd gewerkt aan de Digital Markets Act (DMA). Deze wet moet bedrijven als Apple en Google aanpakken, en hun diensten en software minder gesloten maken. In een gelekte versie van de wet – het gaat dus om een work in progress – staan vier opvallende maatregelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Grote veranderingen App Store

Eén van de belangrijkste doelen van de DMA is om gesloten ecosystemen in de ban te doen. Een voorbeeld van zo’n systeem is iOS 15, het besturingssysteem van de iPhone. In iOS is het alleen mogelijk om apps te installeren via de App Store.

De DMA wil via de wet forceren dat het ook mogelijk wordt om apps via websites te downloaden, evenals via appwinkels van derden. Zo heeft Apple niet meer de volledige controle over welke apps je op je iPhone kunt installeren. Dit brengt echter ook veiligheidsrisico’s met zich mee, omdat apps van het web virussen kunnen bevatten.

2. Universele Berichten-app

Berichten vastzetten

De Berichten-app op je iPhone werkt alleen als je wilt chatten met andere Apple-gebruikers. Stuur je er een bericht mee naar een Android-gebruiker, dan ontvangt hij het als een ouderwets sms’je. Wil je anderen via internet bereiken, dan moet je apps als WhatsApp, Telegram of Facebook Messenger gebruiken.

De DMA wil dat berichten-apps samen gaan werken, zodat je in Berichten op je iPhone ook een chatbericht kunt sturen naar een Android-gebruiker. Zelfs diensten van derden – zoals WhatsApp – moeten gaan werken met de standaard Berichten-app.

3. Écht andere browsers

In de App Store staan wel browsers als Google Chrome en Microsoft Edge, maar eigenlijk zijn dit niet meer dan vermommingen voor Safari. Ze werken namelijk op exact dezelfde WebKit-engine, en zijn dus precies even snel – Apple staat niet toe dat er andere engines worden gebruikt. Dit is anders op de Mac, want daar hebben browsers hun eigen engines, en werken sommigen dus sneller (en beter) dan anderen.

In de DMA wordt specifiek genoemd dat het geforceerd gebruik van engines als WebKit verleden tijd moet worden. Daardoor zouden browsers als Chrome en Edge op iOS daadwerkelijk anders worden dan Safari.

4. Meer stemassistenten

Amazon Alexa

Siri krijgt de nodige kritiek – en dit is niet volledig onterecht. Andere stemassistenten als Google Assistant en Amazon Alexa halen Siri op allerlei fronten in, en krijgen steeds meer geavanceerde functies. Maar houd je de zijknop (of thuisknop) van je iPhone ingedrukt, dan kun je alleen met Siri spreken.

Ook hier wil de DMA een stokje voor steken. De wet moet forceren dat bedrijven als Apple toestaan dat er ook andere stemassistenten gebruikt kunnen worden. Zo kun je “Hé Siri” verwisselen voor “OK Google”. Hierbij is er wel een kanttekening: privacy. Google en Amazon verzamelen namelijk meer data bij hun stemassistenten dan Apple.

Wanneer?

De DMA moet – nadat de tekst van de wet volledig is afgerond – goedgekeurd worden door het Europese Parlement en de Europese Raad. De kans is groot dat dit gebeurt. In maart kwam men namelijk al tot een akkoord over de inhoud van de wet.

In oktober zou de wet al in werking moeten gaan – daarna krijgen bedrijven zes maanden om de veranderingen door te voeren. Dat betekent dat we binnen een jaar gaan zien dat Apple z’n besturingssysteem aanpast – waarschijnlijk in een update voor het aankomende iOS 16. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse globale omzet: zo’n 37 miljard euro dus.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Remco Brocaar
Lezer
Remco Brocaar

Waarom wil de EU zich hiermee bemoeien ik ben zeer tevreden over hoe Apple omgaat met mijn gegevens en functionaliteit van mijn Apple producten is naar mijn wens. Ik vind veiligheid belangrijk op mijn mobiele apparaten

Henk schriever
Lezer
Henk schriever

Steeds meer betutteling vanuit europa, maar dingen waar het echt om gaat kunnen ze niet als EUROPA regelen, bv inentingen die in spanje zijn gegeven kunnen NIET in een corona paspoort worden overgenomen, denk ook eens aan de verschillende verkeersregels!
ENZ.

Bart
Lezer
Bart

Heel bijzonder weer dit. Ik vraag me af welke consumenten op deze maatregelen zitten te wachten. Over het algemeen kan je zeggen dat consumenten bewust kiezen voor een bepaald systeem, vooral Apple-gebruikers. Het lijkt me inderdaad beter dat “Brussel” zich gaat bekommeren om werkelijke problemen, zoals Henk Schriever aanhaalt

Sam
Lezer
Sam

Ik gebruik Apple producten omdat deze gebruiksvriendelijk en veilig zijn. Nu de EU deze regels gaat veranderen mbt mogelijkheid tot het het downloaden apps vanuit het web moet ik vooraf als consument gaan beoordelen of een app veilig is of niet. De kans bestaat dus dat met een “foute” app mijn privacy en identiteit op straat komt te liggen en mijn bankrekening geplunderd wordt. Way to go Europe! Het wordt steeds vervelender om hier te verblijven.

Sabine
Lezer
Sabine

Ik vind het onzin

Je hoort tegenwoordig alleen wat europa wilt
Op deze manier maken ze in mijn ogen de hele ecosysteem van  kapot