Terug naar Zo check je of je iPhone besmet is met Pegasus-spyware
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo check je of je iPhone besmet is met Pegasus-spyware

Door Ward Edema5 augustus 2021 15:002 min. leestijd0

Twee weken geleden werd bekend dat overheden Pegasus-spyware inzetten om iPhones van journalisten te bespioneren. Nu kun je met de app iMazing gemakkelijk een scan uitvoeren om te zien of de spyware ook op je eigen iPhone staat.

iPhone spyware scan

iPhone spyware scan

Je kon iMazing al gebruiken om bestanden van je iPhone uit te lezen op je Mac of Windows-pc. Nu heeft ontwikkelaar DigiDNA een functie aan de app toegevoegd waarmee je kan checken of er Pegasus-spyware op je iPhone staat.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De scan is gebaseerd op de ‘Mobile Verification Toolkit’ (MVT) van Amnesty International. Dit programma heeft dezelfde functie als de spyware-scan van iMazing, maar is wat minder gelikt. MVT werd ontwikkeld naar aanleiding van het onderzoek naar Pegasus.

Pegasus blijft in het nieuws

Sinds de bekendmaking dat journalisten met Pegasus bespioneerd worden, komt er wekelijks meer naar buiten over de spyware.

Pegasus is bedoeld om terrorisme te bestrijden, door overheden en inlichtingendiensten de mogelijkheid te geven telefoons van verdachten te tracken. Dit is waar de maker van Pegasus, het Israëlische spionagebedrijf NSO Group, aan vasthoudt. De werkelijkheid is dus dat overheden, met name in onderdrukkende regimes, Pegasus gebruiken om journalisten en politici te bespioneren. NSO ontkent dit.

Eerder deze week werd ook bekend dat een journaliste van Al-Jazeera door de overheid van Saudi-Arabië is bespioneerd met Pegasus. Een privéfoto van de journaliste in een jacuzzi is van haar telefoon gehaald en op Twitter gedeeld, waarna allerlei berichten verschenen die haar professionaliteit in twijfel brachten. De journaliste beweert dat de foto alleen op haar telefoon stond, en dus niet van internet geplukt is.

iMazing Detect Spyware

iMazing, met ingebouwde scan, is te downloaden via de site van de app. Er is een gratis proefversie beschikbaar, en het volledige programma kost 59,99 dollar per jaar.

Bron: via 9to5mac

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar