Terug naar Is de iPhone SE waterdicht?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Is de iPhone SE waterdicht?

Door Laura Grootaarts1 juni 2020 16:293 min. leestijd0

Met de temperaturen van deze week zou je zó met je nieuwe iPhone SE 2020 en al het water in willen duiken. Is de iPhone SE waterdicht? Dat niet, en ermee zwemmen is dus eigenlijk niet de bedoeling. Wel is de iPhone SE waterbestendig. Maar wat houdt dat precies in?

iPhone SE waterdicht

iPhone SE waterdicht?

De iPhone SE (2e generatie) heeft een IP67-classificatie onder de IEC-norm 60529. Dat betekent het volgende:

 • Hij kan tot 1 meter diep.
 • Dat houdt hij dertig minuten vol.

Maar let op: dit is getest in een laboratorium onder ideale omstandigheden. Bovendien kan de waterbestendigheid in de loop der tijd afnemen.

De iPhone SE is wat dit betreft te vergelijken met de iPhone XR, de iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), en iPhone X. Ee beste iPhone van dit moment, de iPhone 11 Pro, houdt het een halfuur uit op vier meter diepte. De oude SE uit 2016 is overigens niet waterbestendig.

De iPhone SE kan prima tegen het onbedoeld morsen van wat Apple noemt ‘gewone vloeistoffen’: denk aan frisdrank, bier, koffie, thee en sap. Even snel afspoelen en goed laten drogen.

Met de iPhone SE zwemmen?

Doe maar niet. De waterbestendigheid is echt bedoeld voor ongelukjes. Een plons in een bak water bijvoorbeeld, of een regenbui waardoor je wordt overvallen. Het heeft ook niet veel zin, want je kunt het scherm dan niet meer goed bedienen en er zit geen onderwatercamera op de iPhone. Apple raadt je het volgende af:

 • Zwemmen of in bad gaan met de iPhone.
 • De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort.
 • De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
 • De iPhone opzettelijk onderdompelen in water.
 • De iPhone bedienen buiten het voorgestelde temperatuurbereik of in extreem vochtige omstandigheden.
 • De iPhone laten vallen of blootstellen aan andere schokken.
 • De iPhone demonteren, waaronder het verwijderen van schroeven.
 • Stel een iPhone zo weinig mogelijk bloot aan zeep, wasmiddelen, zuren of zuurrijk voedsel en vloeistoffen, zoals parfum, producten tegen insecten, lotions, zonnebrandcrème, olie, lijmoplosmiddel, haarkleurmiddel of oplosmiddelen.

iPhone SE nat geworden, wat nu?

Is de iPhone SE onbedoeld nat geworden? Veeg de iPhone droog met een zachte en pluisvrije doek, zoals een brillen- of lenzendoekje. Heb je drinken of een andere vloeistof gemorst over je iPhone, spoel hem dan eerst voorzichtig af met schoon water.

Laat het vocht uit je iPhone lopen door het toestel met de Lightningpoort naar beneden te houden en op het toestel te tikken. Ga niet met wattenstaafjes of andere voorwerpen lopen prikken in je iPhone. Het drogen gaat sneller op een kamer met een koele luchtstroom. Een ventilator helpt, warme lucht zoals uit een föhn moet je vermijden.

Niet opladen als-ie nat is!

Probeer de iPhone in ieder geval niet op te laden als deze nat is geworden – ook niet draadloos. Wacht minimaal vijf uur met opladen.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar