Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple geeft toe: overheden houden je iPhone in de gaten

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone overheden spionage

Het was al een publiek geheim, maar nu heeft Apple het bevestigd: overheden lezen mee op je iPhone. Maar wat lezen ze precies? En kun je er iets tegen doen? Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Overheden kijken mee met je iPhone

We hadden allemaal al wel zo’n vermoeden dat je iPhone niet zo dichtgetimmerd is als wordt beweerd, maar voor het eerst krijgen we daar nu ook een bevestiging van. Amerikaanse senator Ron Wyden heeft in een brief aan het Amerikaanse ministerie van justitie namelijk gewaarschuwd dat de pushnotificaties van je iPhone door overheden ingezien kunnen worden. Dat meldt Reuters.

Pegasus spyware

Dit wordt mogelijk gemaakt doordat pushnotificaties via een omweg op je iPhone komen. Ze gaan namelijk altijd via een centrale server – dit geldt ook voor je iPad, Mac, en Android-telefoons. Wat er langs die servers gaat, kan op aanvraag door overheden worden ingezien. Apple heeft dit, naar aanleiding van Wyden’s brief, zelf bevestigd.

kooptip

Veel vragen (en antwoorden)

De onthulling roept heel wat vragen op. Want welke overheden kijken dan mee, wat hebben ze precies aan deze informatie, en wat kun jij er aan doen? Wij zetten de antwoorden op een rij.

Wie kijkt er mee?

De verzoeken om pushnotificaties in te zien komen uit ‘democratieën die bondgenoten zijn van de VS’, aldus Reuters. Of Nederland daar ook onder valt, is niet bekend. Waar een gebruiker vandaan komt, lijkt niet uit te maken: de notificaties die naar een Nederlandse iPhone gaan, zouden dus ook door de Britse overheid ingezien kunnen worden.

Wat kunnen overheden ermee?

Pushnotificaties bevatten vaak gevoelige data, zoals namen, de inhoud van berichten, locaties of voorvertoningen van foto’s. Hiermee kan een gedetailleerd beeld geschetst worden van wat je wanneer doet, waar je je bevindt, en met wie je communiceert.

Notificaties met rode badge

Wel is de inhoud van berichten met end-to-end-encryptie, zoals die van WhatsApp en iMessage, afgeschermd. Dit is dus níét in te zien. Al kan er alsnog veel afgeleid worden uit de data hiervan die wel in te zien is, zoals met wie je berichten uitwisselt en wanneer.

Wat kun jij er aan doen?

Het belangrijkste is dat je let op wat voor notificaties je wel of niet toestaat. Apple adviseert ontwikkelaars om geen gevoelige data in notificaties te zetten, maar vaak gebeurt dit toch. Door alleen apps te gebruiken die notificaties sturen waar weinig uit te herleiden valt, bescherm je jezelf al een beetje.

Ook kun je dus het beste chatdiensten gebruiken met end-to-end-encryptie, zoals WhatsApp en iMessage, zodat in ieder geval de inhoud van je berichten veilig blijft. En als je écht geen zin hebt in nieuwsgierige overheden, dan kun je natuurlijk ook al je notificaties uitschakelen in ‘Instellingen>Meldingen’.

Blijf op de hoogte

De waarschuwing van senator Wyden was uiteraard met een doel: hij roept op tot transparantie van de Amerikaanse overheid over ‘pushnotificatiespionage’. Ongetwijfeld zal er ook een oproep volgen om pushnotificaties in het vervolg wél dicht te timmeren, maar zo ver is het voorlopig nog niet. Uiteraard volgen we het nieuws op de voet, en in onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!