Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Hierom gaat jouw iPhone-kabel stuk (en zo voorkom je dat)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple kabel kapot


Lees verder na de advertentie

Het kabeltje van je iPhone heeft doorgaans geen lang leven. Hoe komt dat toch, en hoe voorkom je het? Wij leggen het uit.

iPhone kabel stuk

De meeste iPhone-gebruikers hebben er wel ervaring mee: de beruchte witte oplaadkabel die het na een jaartje of zelfs minder al begeeft. Al denk je er nog zo voorzichtig mee om te gaan, vroeg of laat breekt het plastic en steken de metalen draadjes eruit. Misschien laadt je iPhone zelfs niet meer op.

Er zit dan niets anders op dan de kabel te vervangen, want een kapot exemplaar kun je voor je eigen veiligheid beter niet blijven gebruiken. Maar waarom breekt de kabel nou eigenlijk? Het antwoord is simpel: je gebruikt hem verkeerd!

Dit doe je verkeerd

Aan het uiteinde van de oplaadkabel van je iPhone zit – vanzelfsprekend – het Lightning-plugje. De aansluiting tussen het plugje en de kabel is een zwaktepunt, dus is de kabel hier een beetje verdikt. Zo wordt voorkomen dat de kabel op deze plek kan knakken, maar er zijn alsnog dingen waar dit ontwerp niet tegen kan.


kooptip

Als je bijvoorbeeld je iPhone op de rand van je nachtkastje oplaadt en het kabeltje naar beneden hangt, dan trekt het gewicht van de kabel de verdikking stuk. Maar ook al als je de kabel oprolt komt er te veel druk op te staan, of als je aan de kabel trekt om je iPhone van de oplader te halen.

Voorkom een kapotte iPhone-kabel

Om te voorkomen dat je iPhone-kabel na een korte levensduur al tot zijn einde komt, moet je dus op een paar dingen letten:

iPhone kabel kapot

  • Geef de kabel wat ruimte
    Leg je je iPhone tijdens het laden op een tafel, bureau of nachtkastje, zorg er dan voor dat de kabel niet direct naar beneden kan buigen: zie ons voorbeeld hierboven. Je kunt hiervoor het beste een kabelclip gebruiken. Zo valt je kabel ook nooit naar beneden als je je iPhone loskoppelt!

iPhone kabel gebroken

  • Rol je kabel goed op
    Even je kabel rondom je lader wikkelen? Niet doen! Wanneer er te scherpe bochtjes ontstaan, kan de kabel breken. Rol hem dus altijd mooi rond op, zoals een haspel. Desnoods gebruik je een kabelbinder om hem mooi in deze positie te houden.

  • Trek hem niet zomaar los
    Wanneer je de oplaadkabel uit je iPhone trekt, doe dit dan áltijd bij de aansluiting. Oftewel, het stukje dat direct aan je iPhone vastzit. Trek dus niet aan de kabel zelf: hiermee trek je de Lightning-plug los van de kabel.

De beste oplossing: een stoffen kabel

Sterke iPhone kabel

Heb je geen zin om constant te letten op hoe je je iPhone-kabel behandelt? Dan is de beste oplossing om een stevige stoffen kabel te kopen. Deze zijn véél beter bestendig tegen kabelbreuk, met name als ze aan het uiteinde extra zijn verstevigd, zoals de kabels van Native Union.

Bekijk de kabels van Native Union bij Amazon.nl

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!