Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Mag jouw iPhone binnenkort niet meer de klas in?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone in klas


Lees verder na de advertentie

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam gisteren met een dringend advies voor scholen: sta in de klas geen mobieltjes meer toe. Ook tablets en smartwatches vallen onder deze maatregel. Mag jouw iPhone straks ook niet meer de klas in?

iPhone in de klas

Het advies gaat per 1 januari 2024 in, maar het kabinet benadrukt wel dat het om een richtlijn gaat: er komt geen wettelijk verbod op mobieltjes in leslokalen. Bovendien geldt het vooralsnog alleen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs – voor basisscholen wordt vandaag pas een knoop doorgehakt. Mbo- en hogeschoolstudenten hebben geluk, want op hen is deze maatregel überhaupt niet van toepassing.

Een mobieltjesverbod in de klas zat er al een een tijdje aan te komen. Onderzoekers en deskundigen waarschuwen namelijk al maanden over de schadelijke gevolgen van smartphone-gebruik in de klas. Zij vinden daarom dat we leerlingen hier meer tegen moeten beschermen.

Volgens verschillende wetenschappelijke rapporten hebben de hersenen van jongeren in deze leeftijdscategorie te weinig weerstand tegen de prikkels, geluiden en andere meldingen die deze toestellen met zich meebrengen. Daardoor kunnen scholieren zich minder concentreren tijdens de les. Met als gevolg: lagere cijfers op toetsen, met gemiddeld tot wel 1 of 1,5 punt lager. Oei.

Uitzonderingen?


kooptip

Gezien het om een advies gaat, bepalen scholen straks zelf welke regels ze hanteren. Zo kunnen ze ervoor kiezen om helemaal niets te doen, en mag jouw iPhone dus gewoon de klas in. Tegelijkertijd mogen ze het advies breder trekken door mobieltjes en soortgelijke apparaten over de hele school te verbieden – niet alleen in leslokalen.

Het is dus een kwestie van afwachten of jouw smartphone voortaan helemaal thuis moet blijven, maar wij achten die kans erg klein. Minister Dijkgraaf van Onderwijs spreekt namelijk nu al van uitzonderingen. Volgens hem mag een mobieltje voor medische redenen nog wel het lokaal in, en ook als hij wordt ingezet als lesmateriaal. Een algeheel verbod op school houdt dat uiteraard tegen, dus zover zal het waarschijnlijk niet komen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de iPhone? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!