Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Je iPhone kan worden gehackt om verwijderde foto’s terug te halen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone foto definitief verwijderen


Lees verder na de advertentie

Die gênante selfies die je onlangs van je iPhone wiste, zijn misschien nog niet helemaal veilig. Twee beveiligingsonderzoekers ontdekten bij de iPhone X een kwetsbaarheid die hackers toegang geeft tot verwijderde foto’s en bestanden.

Verwijderde iPhone-foto’s

De beveiligingsonderzoekers – Richard Zhu en Amat Cam – namen deel aan een Pwn20wn-wedstrijd in Tokio, waar deelnemers speurden naar bugs in iOS en Android. Op het evenement demonstreerde het tweetal hoe ze een verwijderde iPhone-foto kunnen terughalen. Met die ontdekking won het duo een bedrag van 50.000 dollar.

Zhu en Cam werken samen onder de naam Fluoroacetate. Zij voerden een aanval uit op een iPhone X die draaide op iOS 12.1, de nieuwste versie. Via een kwaadaardig wifi-toegangspunt maakten ze verbinding met de iPhone X, waarna ze misbruik maakten van een zwakke plek in een zogeheten just-in-time (JIT)-compilatie in Safari. Dit zijn programma’s die de code verwerken terwijl een programma draait, in plaats van vooraf.

Die programma’s maken je iPhone sneller, maar ze zijn ook kwetsbaarder voor aanvallen. Door de ontdekte fout kregen Zhu en Cama toegang tot een foto van de iPhone X die al verwijderd was. De foto stond in het het album ‘Recent verwijderd’ van de Foto’s-app. Met zo’n aanval zouden hackers allerlei bestanden kunnen terughalen – niet alleen foto’s.


kooptip

De organisatie van Pwn20wn heeft Apple na de wedstrijd op de hoogte gebracht van het beveiligingslek, meldt Forbes. Inmiddels zou Apple werken aan een patch, die mogelijk in de volgende iOS-versie zit: 12.1.1.

iPhone foto definitief verwijderen

De foto’s die Zhu en Cam ontdekten, waren niet definitief verwijderd. Wanneer je foto’s en video’s op je iPhone of iPad wist, komen ze terecht in een map waar de beelden 30 dagen worden bewaard. Dat is handig voor het geval dat je een foutje maakte, of je van gedachten verandert.

Om een foto permanent te verwijderen, ga je in Foto’s naar de album ‘Recent verwijderd’. Wis je de bestanden ook hier, dan vernietigt Apple de bestanden. Er is geen enkele kans op herstel. Misschien dus toch nog maar even doen, bij die dronken kiekjes en beschamende selfies.