Terug naar Je iPhone kan worden gehackt om verwijderde foto’s terug te halen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Je iPhone kan worden gehackt om verwijderde foto’s terug te halen

Door Koen van Ekeren16 november 2018 10:512 min. leestijd0

Die gênante selfies die je onlangs van je iPhone wiste, zijn misschien nog niet helemaal veilig. Twee beveiligingsonderzoekers ontdekten bij de iPhone X een kwetsbaarheid die hackers toegang geeft tot verwijderde foto’s en bestanden.

Populairste iPhone 2018

Verwijderde iPhone-foto’s

De beveiligingsonderzoekers – Richard Zhu en Amat Cam – namen deel aan een Pwn20wn-wedstrijd in Tokio, waar deelnemers speurden naar bugs in iOS en Android. Op het evenement demonstreerde het tweetal hoe ze een verwijderde iPhone-foto kunnen terughalen. Met die ontdekking won het duo een bedrag van 50.000 dollar.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Zhu en Cam werken samen onder de naam Fluoroacetate. Zij voerden een aanval uit op een iPhone X die draaide op iOS 12.1, de nieuwste versie. Via een kwaadaardig wifi-toegangspunt maakten ze verbinding met de iPhone X, waarna ze misbruik maakten van een zwakke plek in een zogeheten just-in-time (JIT)-compilatie in Safari. Dit zijn programma’s die de code verwerken terwijl een programma draait, in plaats van vooraf.

Die programma’s maken je iPhone sneller, maar ze zijn ook kwetsbaarder voor aanvallen. Door de ontdekte fout kregen Zhu en Cama toegang tot een foto van de iPhone X die al verwijderd was. De foto stond in het het album ‘Recent verwijderd’ van de Foto’s-app. Met zo’n aanval zouden hackers allerlei bestanden kunnen terughalen – niet alleen foto’s.

De organisatie van Pwn20wn heeft Apple na de wedstrijd op de hoogte gebracht van het beveiligingslek, meldt Forbes. Inmiddels zou Apple werken aan een patch, die mogelijk in de volgende iOS-versie zit: 12.1.1.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

iPhone foto definitief verwijderen

De foto’s die Zhu en Cam ontdekten, waren niet definitief verwijderd. Wanneer je foto’s en video’s op je iPhone of iPad wist, komen ze terecht in een map waar de beelden 30 dagen worden bewaard. Dat is handig voor het geval dat je een foutje maakte, of je van gedachten verandert.

Om een foto permanent te verwijderen, ga je in Foto’s naar de album ‘Recent verwijderd’. Wis je de bestanden ook hier, dan vernietigt Apple de bestanden. Er is geen enkele kans op herstel. Misschien dus toch nog maar even doen, bij die dronken kiekjes en beschamende selfies.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar