Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Geheime iOS 16-functie beperkt je iPhone afhankelijk van locatie

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
apple privacy


Lees verder na de advertentie

Sinds iOS 16.2 zit er een nieuwe geheime functie voor locatiedetectie in jouw iPhone. Deze speelt mogelijk een rol bij de introductie van sideloading in iOS 17. Dit moet je weten.

Geheime iOS 16-functie houdt je locatie bij

Apple heeft blijkbaar een nieuwe functie in iOS 16 verborgen die kan detecteren in welk land jij je momenteel bevindt en vervolgens de functionaliteit van het toestel beperkt volgens de wet op die locatie. Deze nieuwe functie zou te maken kunnen hebben met de introductie van sideloading van apps. Dat wil Apple alleen in Europa invoeren onder druk van nieuwe EU-wetten.

Tot nu toe waren landbeperkingen meestal gebaseerd op waar het toestel was gekocht of afhankelijk van software-instellingen, zoals de ingestelde regio. Sinds iOS 16.2 lijkt er echter een nieuwe achtergronddienst op iPhones geïnstalleerd te zijn, genaamd countryd, Deze dienst maakt een dynamische bepaling van het huidige land mogelijk. Tot nu toe wordt deze herkenning echter niet actief gebruikt.

Welke gegevens worden gebruikt

Countryd gebruikt verschillende gegevenssets voor zijn herkenning. Deze omvatten de huidige GPS-locatie, maar ook landcodes van wifi-routers in de buurt en landspecifieke informatie die het toestel uit de sim-kaart kan halen. Dit moet het voor gebruikers moeilijk tot onmogelijk maken om het systeem voor de gek te houden en te laten denken dat het in een ander land zit.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Volgens 9to5Mac, dat tot deze ontdekking is gekomen, is de code ontworpen om te voldoen aan lokale wetten. Zo is in sommige landen het gebruik van FaceTime verboden. Tot nu toe konden inwoners van deze landen de beperkingen echter omzeilen door een toestel uit het buitenland te importeren. Soms kon je zelfs simpelweg een software-instelling veranderen.

iPhone sideloading

Sideloading beperkt tot Europa?

Apple heeft echter al een soort dynamische locatieherkenning in zijn apparaten geïntegreerd, aldus reacties op internet. Sommige gebruikers melden namelijk dat functies die in hun land niet worden aangeboden, ineens verschijnen als ze op reis zijn. Daarna verdwijnen de functies net zo snel weer als ze terugkeren naar hun thuisland. Een actueel voorbeeld is de SOS-noodmelding in de iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Deze wordt tot nu toe alleen in een bepaald aantal landen aangeboden.

In iOS 17 wordt verwacht dat Apple voor Europese gebruikers een mogelijkheid inbouwt om apps buiten de App Store om te kunnen downloaden. Deze mogelijkheid is een eis volgens recente wetten van de EU. Apple wil echter voorkomen dat gebruikers in andere delen van de wereld deze optie kunnen gebruiken, en neemt daar dus diepgaande maatregelen voor.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac