Terug naar iOS 16 sideloading: apps van buiten de App Store? Straks kan het!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16 sideloading: apps van buiten de App Store? Straks kan het!

Door Ward Edema27 juli 2022 08:393 min. leestijd0

Wordt met iOS 16 sideloading – het downloaden van apps buiten de App Store – mogelijk? Waarschijnlijk wel: dit moet je weten.

iOS 16 sideloading

iOS 16 sideloading

Al jaren wordt er door vele gebruikers gevraagd om een sideloading-functie in iOS. Hiermee moet het mogelijk worden om apps te downloaden van buiten de App Store, die dus niet gebonden zijn aan Apple’s appregels – en ook niet aan de verplichting om 30% van de inkomsten van de app af te staan aan Apple.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Apple is al sinds het begin van de iPhone tegen dit idee. Sideloading zou namelijk voor een onnodig beveiligingsrisico zorgen, omdat apps van buiten de App Store niet van tevoren gecheckt zijn op virussen. Maar echt consistent zijn ze niet in deze houding: op de Mac kun je gemakkelijk apps installeren van welke bron dan ook, en dankzij Gatekeeper – waarmee de certificaten van de app worden gecheckt – blijft je Mac alsnog beschermd.

Komt sideloading naar iOS 16?

iOS 16 vergrendelscherm

Volgend jaar móét Apple echter wel om: dankzij de Digital Markets Act (DMA) mag het bedrijf niet meer verplichten dat een app via de App Store gedownload wordt. Het moet dan in iOS mogelijk worden om apps via websites en andere appwinkels binnen te halen, net als op de meeste andere platforms.

De DMA gaat in de loop van 2023 in, dus de kans is groot dat de grote verandering al in iOS 16 wordt doorgevoerd. Al gaat het dan dus niet om versie 16.0 – de versie die we in september van dit jaar verwachten – maar eerder een tussentijdse update zoals 16.4, in de eerste helft van 2023.

Sideloading wordt optioneel

Voor mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van de iPhone: sideloading wordt optioneel. Wil je liever alleen veilige apps uit de App Store halen, dan kan dat dus nog steeds. Ook geeft je iPhone waarschijnlijk de nodige waarschuwingen bij het downloaden van een app buiten de App Store, en is de kans groot dat je iPhone controleert of de app in ieder geval een geldig certificaat heeft.

Daarnaast is de kans dat je favoriete apps helemaal uit de Store verdwijnen, zodat ze zich niet aan Apple’s regels en kosten hoeven te houden, erg klein. De inkomsten uit de App Store zijn namelijk zo groot dat de meeste ontwikkelaars die stap waarschijnlijk niet aandurven. Grote (streaming)diensten zouden hierbij wel een uitzondering kunnen zijn.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond iOS 16?

Alle nieuwe functies en de laatste nieuwtjes rond iOS 16 hebben we voor je verzameld op één handige plek: bekijk ons iOS 16-dossier! En wil je ook in de toekomst op de hoogte blijven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar