Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPhone 7 iPhone 7 Plus

Is de iPhone 7 waterdicht of niet?

Auteur: Laura Grootaarts
5 reacties
iPhone 7 waterdicht


Lees verder na de advertentie

In 2016 lanceerde Apple de iPhone 7 (Plus) en dat was de eerste iPhone die waterbestendig was. Met de Apple Watch is het al helemaal geen probleem om een duik te nemen in het zwembad – het horloge heeft zelfs speciale zwem-workouts. Kan zoiets ook met de iPhone? Oftewel: is de iPhone 7 waterdicht?

iPhone 7 waterdicht of niet?

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn officieel niet waterdicht, maar wel waterbestendig. De iPhone 7 heeft een IP67-certificering, wat betekent dat je iPhone tot maximaal een half uur overleeft op een diepte van maximaal 1 meter. Dit is getest in een laboratorium, onder gecontroleerde omstandigheden. Alleen dat al is reden genoeg om niet de proef op de som te willen nemen in je eigen badkuip. Waterschade valt bij Apple bovendien niet onder de garantie, dus je wilt geen onnodig risico nemen.

Met de bestendigheidsnorm van iP67 is de iPhone 7 (Plus) overigens net zo waterbestendig als de nieuwere iPhone 8 (Plus). Voor de iPhone X geldt overigens precies hetzelfde. Misschien kan de iPhone die dit jaar verschijnt, wel weer wat beter tegen water.

Zwemmen met iPhone 7?

Beter van niet. Een iPhone 7 in de zee of douchen met iPhone 7 kun je beter laten. Om waterschade aan je iPhone te voorkomen, raadt Apple je aan om bepaalde situaties te vermijden, en zwemmen of badderen wordt daarbij als eerst genoemd. Dit is de complete lijst van dingen die je beter niet kunt doen volgens Apple:

  • Zwemmen of in bad gaan met de iPhone
  • De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort
  • De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine
  • De iPhone opzettelijk onderdompelen in water
  • De iPhone bedienen buiten het voorgestelde temperatuurbereik of in extreem vochtige omstandigheden
  • De iPhone laten vallen of blootstellen aan andere schokken
  • De iPhone demonteren, waaronder het verwijderen van schroeven

Mijn iPhone is per ongeluk nat geworden, wat nu?


kooptip

Geen paniek. Een plons in bijvoorbeeld een wasbak of toilet overleeft-ie nog wel. Een regenbui of glas water eroverheen: geen probleem. Probeer de iPhone in ieder geval niet op te laden als deze nat is geworden – ook niet draadloos. Wacht minimaal vijf uur met opladen. Je kunt je iPhone afdrogen met een zachte, pluisvrije doek. Of tik met je hand zacht tegen de iPhone, met de Lightning-ingang naar beneden gericht, zodat het vocht eruit kan lopen.

Wil je zeker weten dat je Iphone beschermd is tegen water? Bestel dan een van de verschillende waterbestendinge iPhone 7 hoesjes.

Wordt de volgende iPhone wel compleet waterdicht?

De eerstvolgende logische stap, is een IP68-certificering. Daarmee kan je iPhone een halfuur op anderhalve meter diepte verblijven zonder dat dat rampzalige gevolgen hoeft te hebben. De iPhone is daarmee wel weer iets beter bestand tegen water, maar nog steeds niet waterdicht. Samsungs huidige telefoon, de Galaxy S9+ heeft al een IP68-certificering.

IP67: water en stof

Het eerste getal in deze certificering duidt de stofbescherming aan. 6 is het hoogste niveau en betekent dat er helemaal geen stof kan binnendringen. Het laatste cijfer in deze certificering verwijst naar de waterbestendigheid. 7 betekent dat de iPhone 7 (Plus) 30 minuten lang 1 meter onder water kan blijven zonder dat dat nadelige effecten heeft. Bij de volgende iPhone wordt dit dus mogelijk opgehoogd naar 8, wat betekent dat hij gedurende 30 minuten tot op anderhalve meter diepte overleeft.