Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

'iPhone krijgt duizelingwekkende 48-megapixelcamera'

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 48-megapixelcamera


Lees verder na de advertentie

De camera van de iPhone 2019 kan wel eens waanzinnig worden. Gezien eerdere berichten ziet het ernaar uit dat het toestel een camerasysteem met drie lenzen krijgt. En één van die lenzen heeft mogelijk een zeer indrukwekkende 48-megapixelsensor.

iPhone 48-megapixelcamera

Gisteren kondigde Sony een indrukwekkende nieuwe sensor aan: de IMX586. De iPhone 2018 komt nog te vroeg, maar het is waarschijnlijk dat we deze sensor op een later moment terugzien in een iPhone, zoals de iPhone 2019. Sony is namelijk een belangrijke leverancier van de camerasensoren die in de toestellen van Apple zitten.

Met sensor van 48 megapixels is de IMX586 is behoorlijk indrukwekkend,. Daarmee schiet je verbluffende foto’s met een resolutie van 8.000 bij 6.000 pixels. Op dit moment doen alle hoofdcamera’s vanaf de iPhone 6s het met een sensor van 12 megapixels. Hoe groot het verschil in scherpte is, maakt Sony met de onderstaande foto duidelijk:

Sony IMX586


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Een sensor met meer megapixels heeft doorgaans ook een nadeel: de kwaliteit van de foto is minder goed bij slechter licht. Dit is ook de reden dat de sensoren van Sony zo geliefd zijn bij Apple; ze hebben ten opzichte van concurrenten een relatief laag aantal pixels, maar springen veel beter om met opnamen bij weinig licht.

De nieuwe sensor van Sony combineert echter het beste van twee werelden: meer pixels én uitstekende prestaties bij weinig licht. De IMX586 gebruikt een Quad Bayer-filter dat bij weinig licht vier aangrenzende pixels samenvoegt. Zo krijg je tijdens goede lichtscenario’s geweldige 48-megapixelfoto’s en wordt er ’s avonds het vertrouwde 12-megapixelbeeld gecreëerd.

iPhone 2019 met 48-megapixelcamera

Uiteraard maakt de IMX586 het ook mogelijk om video in 4K op te nemen en dat kan met een snelheid van 90 fps. Bij een video van 1080p worden er zelfs 240 beelden per seconde geschoten.

Sony wil de nieuwe sensor vanaf september 2018 leveren. Dit betekent dat ongeveer in begin 2019 de eerste smartphones opduiken die deze sensor hebben. Het kan dus goed zijn dat Apple de sensor verwerkt in de iPhone 2019.