Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 15 krijgt mogelijk Wifi 6E (en dit heb je eraan)

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15 Pro Max


Lees verder na de advertentie

De nieuwe iPhone 15-serie beschikt over een nieuwe wifistandaard: Wifi 6E. Dit melden analisten van de Britse investeringsbank Barclays. Met Wifi 6E moet draadloos internet met de iPhone nog sneller en stabieler worden. Mogelijk is Wifi 6E voorbehouden aan de Pro-modellen, maar het kan nog alle kanten op.

Wat is Wifi 6E?

Apple voegde ondersteuning van Wifi 6E al toe aan de 11-inch en 12,9-inch iPad Pro, 14-inch en 16-inch MacBook Pro en de Mac mini. Bij de iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max) bleef draadloos internet beperkt tot Wifi 6.

Wifi 6 (de vorige versie dus) werd gelanceerd in 2019. De wifistandaard verhoogde de snelheid naar 48 Gbps, maar misschien nog belangrijker is de grotere capaciteit. Zo kun je met meerdere apparaten in huis het internet op, terwijl er minder storingen optreden. Dit is vooral ideaal als je veel slimme apparaten in huis hebt.

Wifi 6E gaat een stapje verder. Met de wifi-versie krijg je een extra frequentieband tot je beschikking: de 6 GHz-band. Deze werkt naast de bestaande 2,4 GHz- en 5GHz-banden. Je kunt het zien als een extra rijstrook, waarvan alleen de nieuwste apparaten gebruikmaken. Hierdoor hebben ze meer ruimte en minder last van storing van oude apparaten.

iPhone 15 (Pro) met Wifi 6E


kooptip

Wifi 6e interne documentatie Apple

Volgens Barclays-analisten Blayne Curtis en Tom O’Malley wordt de iPhone 15 de eerste telefoon van Apple die Wifi 6E ondersteunt. De analisten hebben niet gespecificeerd of de functie beschikbaar zal zijn op alle iPhone 15-modellen, of dat het beperkt is tot de Pro-varianten. Volgens de laatste geruchten krijgen echter uitsluitend de duurdere Pro-modellen Wifi 6E, en krijgen de gewone modellen opnieuw Wifi 6. Dit blijkt uit (vermeende) interne Apple-documenten die via twitteraar @URedditor naar buiten zijn gekomen. Hierop wordt gesproken over twee soorten antennes, gelabeld ‘D8x’ en ‘D3Y’. Bij de eerste staat expliciet vermeldt dat het Wifi 6E betreft, wat lijkt te betekenen dat de andere ‘gewoon’ Wifi 6 is.

Geschikte routers

Je hebt alleen iets aan die voordelen als er thuis een router met Wifi 6E staat. Routers met Wifi 6E-ondersteuning zijn onder meer:

Er gingen ook geruchten over Wifi 6E bij de iPhone 13- en iPhone 14-modellen, maar daar kwam de wifi-versie niet. Maar omdat Apple steeds meer apparaten voorziet van Wifi 6E is de kans groter dat de iPhone komend jaar eindelijk de standaard ondersteunt.

Naar verwachting komt de iPhone 15-serie in september 2023 uit. Het gaat om vier modellen: de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Volgens geruchten krijgen ze allemaal een Dynamic Island, 48 MP-camera en usb-c-poort. Wil je meer weten over de vernieuwingen? Neem een kijkje naar het dossier: