Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Ook goedkopere iPhone 15 (Plus) krijgt 48-megapixelcamera’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15 camera met 48 megapixels


Lees verder na de advertentie

Het is één van de speerpunten van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max: de 48-megapixelcamera. Dit jaar brengt Apple de sensor ook naar de niet-Pro iPhones, zo meldt een Apple-analist. Zowel de iPhone 15 als de iPhone 15 Plus zou foto’s schieten van 48 megapixels.

iPhone 15 Plus met 48 megapixels

De iPhone 14 Pro (Max) is de eerste iPhone die foto’s van 48 megapixels maakt. Alle oudere modellen (tot de iPhone 6s) hebben achterop lenzen met 12-megapixels.

Volgens Apple-analist Jeff Pu van Haitong Intl Tech Research zijn het straks niet alleen de Pro-iPhones die foto’s met 48 megapixels kunnen schieten. Ook de voordeligere iPhone 15 en iPhone 15 Plus krijgen een 48-megapixelcamera. Pu baseert zich op anonieme bronnen uit de toeleveringsketen van Apple.

De twee goedkopere iPhone 15-modellen krijgen echter geen telelens voor optische zoom of een LiDAR-scanner zoals, de Pro-iPhones dat al jaren hebben. Achterop zijn er dus wederom twee camera’s: groothoek en ultragroothoek. Analist Pu is overigens niet altijd accuraat gebleken met zijn voorspellingen, dus we houden een slag om de arm als het om dit gerucht gaat.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Wil je op de hoogte blijven van de iPhone 15-geruchten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pixel binning

De iPhone 14 Pro (Max) heeft dus een 48 MP-camera, maar schiet standaard foto’s in 12 megapixels. We verwachten dat de camera van de iPhone 15 (Plus) dit straks ook doet. Hierbij maakt de camera gebruik van het zogeheten pixel binning. Dit houdt in dat de camera verschillende pixels samenvoegt tot één grotere pixel. De sensor vangt dan meer licht op, waardoor je beter belichte foto’s krijgt – zeker als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn.

iPhone 14 en iPhone 14 plus

Zijn de lichtomstandigheden goed, dan kun je ervoor kiezen om foto’s te maken met 48 megapixels. Hierbij leg je veel meer detail vast: foto’s zien er scherper uit. Ook zijn ze geschikter om op groot formaat af te drukken

Naast de betere camera beweert Pu dat de iPhone 15 en iPhone 15 Plus een usb-c-poort krijgen, wat in lijn is met eerdere geruchten. Ook krijgen de toestellen de A16 Bionic-chip, de processor die de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aandrijft.

Overigens krijgen ook de iPhone 15 Pro-modellen flinke upgrades. Apple voegt naar verluidt een 12-megapixel periscooplens toe, waarmee de Pro-iPhones geweldig kunnen zoomen. Volgens de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo biedt de periscooplens 6x optische zoom.