Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 14 (Plus): eindelijk een groot scherm voor minder

Auteur: Annemiek Lourensen
1 reacties
iPhone 14


Lees verder na de advertentie

Elke september is het weer tijd voor een Apple-event, en deze heeft zojuist plaatsgevonden. Apple heeft hier onder andere de nieuwe iPhone gepresenteerd: de iPhone 14 (Plus)! Wat is er nieuw? En wanneer start de verkoop? Dit werd er tijdens de presentatie verteld.

iPhone 14 … Plus?

De grootste verandering zien we terug in het formaat. Apple breekt namelijk met traditie: de iPhone 12 en iPhone 13 kregen allebei een mini-versie, met een scherm van 5,4-inch. Nu is er geen mini meer, maar juist een groter formaat. Dit is de iPhone 14 Plus, met een schermdiagonaal van maar liefst 6,7-inch. Even groot als de iPhone 13 Pro Max, dus. De reguliere iPhone 14 heeft weer een 6,1-inch scherm – net als de iPhone 13. Dit is vanaf nu dus de kleinste ‘nieuwe’ iPhone.

En die schermen zijn wellicht specialer dan je denkt. Zo zijn ze volgens Apple groter zodat je teksten gemakkelijker kunt lezen en je je favoriete series in volle glorie kunt bekijken. Onder andere door het bekende OLED-scherm, True Tone, Dolby Vision en 1200 nits. En dankzij Ceramic Shield en water- en stofbestendigheid zijn ze weer hartstikke sterk!

Bekend design


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het formaat verandert, maar de rest van het design lijkt verdacht veel op die van de iPhone 13. En dus ook de iPhone 12. Sterker nog: door de platte zijkanten, een notch en een diagonale opstelling voor de cameralenzen lijken ze bijna identiek. En hij is nogmaals gemaakt van hoogwaardig aluminium, waardoor hij enorm stevig is.

Aan de kleuren is ook weinig veranderd. Kopers hebben vijf opties om tussen te kiezen: middernacht (zwart), sterrenlicht (wit), (PRODUCT)RED (rood), blauw en paars. Dat zijn bijna dezelfde kleuren als de iPhone 13. Behalve de nieuwe paarse kleur: die vervangt de roze iPhone 13.

Betere camera

iPhone 14

Ieder jaar krijgt de iPhone een aantal cameraverbeteringen. Dit jaar is voornamelijk de selfiecamera aan de beurt. Deze nieuwe TrueDepth-camera krijgt ondersteuning voor autofocus – een primeur voor de iPhone! Al je kiekjes worden hierdoor haarscherp, ongeacht je afstand tot de camera.

Ook het diafragma van deze selfiecamera is veranderd: van ƒ/2.2 naar ƒ/1.9. Daardoor vangt de camera meer licht en kun je tot wel twee keer scherpere foto’s schieten, ook in foto’s met minder goed licht. En de scherptediepte is verkleind, waardoor je je selfies voortaan een wazige achtergrond kunt geven.

De camera’s aan de achterkant mogen we ook niet vergeten. Zo is er de 12-megapixelhoofdcamera met een diafragma van ƒ/1.5. Schiet je een foto of video met weinig licht? Dan is die vanaf nu 2,5 keer scherper dan voorheen. En bij de ultragroothoekcamera is het nu 2 keer zo scherp.

Video’s maken wordt ook handiger met de Actiemodus. Neem je regelmatig filmpjes op met veel beweging, bijvoorbeeld wanneer je een scene filmt waarin iemand wordt achtervolgt? Dan heb je vanaf nu geen accessoires zoals een gimbal meer nodig. Met de Actiemodus blijft de camera stabiel, en heb je tijdens het filmen alleen je iPhone nodig.

En over filmen gesproken: er is nu ook een filmmodus. Deze verlegt de focus naar het allerbelangrijkste onderwerp in beeld, zodat kijkers direct weten waar ze naar moeten kijken. En je kunt opnemen in 4K bij 24 bps. Kijk, daarmee haal je je innerlijke filmmaker écht naar boven.

Crashdetectie

Net als de Apple Watch krijgt de iPhone 14 (Plus) een behulpzame nieuwe feature: Crashdetectie. Het is precies wat je denkt. Kom je in een ongeluk terecht, dan herkent je iPhone dit en krijg je direct een melding in beeld om de nooddiensten te bellen. Met een enkele tik kom je dan in contact met juiste mensen, zodat je direct geholpen wordt.

Satellietverbinding

Maar stel je komt in een ongeluk terecht en je hebt geen bereik: wat dan? Ook daar heeft Apple aan gedacht. De iPhone heeft voor het eerst satellietverbinding, waardoor je in het geval van nood altijd en overal een noodmelding kunt maken. Zelfs als je geen internet hebt of in niemandsland zit.

Wel moet je de iPhone dan naar een satelliet richten. Je toestel laat zien welke kant je dan op moet staan – je hoeft dus geen expert op het gebied van satellieten te zijn.

Simpelweg je locatie delen kan ook met satellietverbinding. Stel je komt ergens vast te zitten, dan stel je je vrienden en familie hier direct van op de hoogte. Zo krijgen zij een melding, weten ze meteen waar je zit en hebben ze je zo gevonden.

De satellietfunctie lanceert in november. Maar nog niet in Nederland: in het begin is hij alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada. Wanneer de functie hier wel verschijnt, is nog onduidelijk.

Ook dit is nieuw: verbeterde batterijduur en A15-chip

Groter formaat, betere camera, nieuwe kleur – uiteraard zijn dit niet de enige vernieuwingen van de iPhone 14 (Plus). De batterijduur bijvoorbeeld: die gaat na een enkele oplaadbeurt nu langer mee dan ooit! Voor de iPhone 14 Plus is het zelfs nog langer: Apple beweert dat deze ‘All day battery life’ heeft. Zo kun je op de iPhone 14 tot wel 20 uur video’s afspelen voordat je batterij het opgeeft, en wel 26 uur voor de iPhone.

Ook is er weer een A15 Bionic-chip. Klinkt op het eerste gezicht niet nieuw, maar hij heeft een aantal interne veranderingen gehad. Zo is hij 18% sneller dan de A15-chip in de iPhone 13, met als gevolg dat de graphics een stuk soepeler zijn. Bijvoorbeeld als je aan het gamen bent. Nog even de details: de nieuwe A15 Bionic-chip heeft een 6-core CPU, 4 efficiency cores en een 16-core Neural Engine. Geen A16-chip zoals sommige iPhone-gebruikers wellicht hadden gehoopt, maar Apple heeft dus wel vooruitgang geboekt.

En dan is er nog een verrassing voor de eSIM. Deze wordt nu nog gemakkelijker te gebruiken, en je kunt er meerdere gebruiken op hetzelfde toestel. Maar er is meer: in de Verenigde Staten krijgt de iPhone geen simkaartpoort meer. Daardoor moeten Amerikaanse iPhone-gebruikers de eSIM echt omarmen als ze een gloednieuw toestel willen kopen. In andere landen gebeurt dit voorlopig nog niet, ook in Nederland. Geen zorgen dus, jouw simkaart hoeft voorlopig nog nergens mee.

De iPhone 14 (Plus) samengevat

  • Verkrijgbaar in twee maten: 6,1-inch (iPhone 14) en 6,7-inch (iPhone 14 Plus). Er is dus geen mini meer: de Plus is juist een grotere versie van het reguliere model.
  • Dezelfde A15 Bionic-chip als in de iPhone 13, wel met verbeterde prestaties.
  • Hetzelfde design als de iPhone 13.
  • Bekende functies als Face ID, MagSafe-opladen en 5G-internet keren terug.
  • Verkrijgbaar in middernacht (zwart), sterrenlicht (wit), (PRODUCT)RED (rood), blauw en paars.
  • Het instapmodel heeft 128 GB opslag, net zoveel als de iPhone 13. De maximale opslagcapaciteit bedraagt 512 GB.

Prijs en beschikbaarheid

Dan nu de hamvraag: welke prijskaartjes krijgen deze iPhones? De reguliere iPhone 14 heb je pas in huis vanaf € 1.019 . Voor de iPhone 14 Plus betaal je een nog hoger bedrag, € 1.169 om specifiek te zijn. Ter vergelijking: vorig jaar kocht je de iPhone 13 vanaf € 909, de iPhone 13 mini zelfs voor 809. Dat is nogal een verschil.

Je kunt de iPhone 14 bestellen vanaf vrijdag 9 september om 14:00 uur. Je hebt hem dan een week later in huis, op vrijdag 16 september. De iPhone 14 Plus volgt later: op 7 oktober komt de bezorger hem leveren. Deze toestellen zijn dan te koop bij Apple, maar ook bij winkels als Amac, Coolblue of Bol.com.

Dit vinden wij van de iPhone 14

Op de redactie zijn we erg tevreden over de iPhone 14 (Plus). Vernieuwend is hij niet echt: van binnen en buiten lijkt hij enorm op de iPhone 13. Maar waarom zou Apple hem radicaal veranderen als deze formule nog steeds werkt? Wat ons betreft heeft de iPhone 14 al het toffe van de iPhone 13, maar dan met wat verbeteringen. De camera en de A15-chip, bijvoorbeeld. Al is het hier wel controversieel dat de mini weg is: sommige collega’s gaan hem missen, anderen zijn juist blij met een groter toestel. Maar ja, smaken verschillen. Al doet dat prijskaartje wel pijn.

Wil je altijd op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!