Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple’s innovatieve iPhone 14-feature redt nu al leven

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
SOS-noodmelding via satellieten iPhone


Lees verder na de advertentie

Met de nieuwe iPhone 14 kun je hulpdiensten bellen via satellieten: een noodfunctie voor mensen die vast te komen zitten in afgelegen gebieden. De feature is nog maar net beschikbaar, maar lijkt al een leven te hebben gered.

SOS-noodmelding via satellieten

Het gaat om het leven van een man in Alaska, die met zijn sneeuwscooter strandde in een extreem geïsoleerd gebied. De Alaska State Troopes – de lokale autoriteiten – kregen op 1 december om 2:00 uur ’s nachts een noodoproep via het Apple Emergency Response Center.

De man activeerde de noodfunctie terwijl hij met zijn sneeuwscooter reisde van Noorvik naar Kotzebue – een tocht door het noordwesten van de Amerikaanse staat Alaska. De lokale autoriteiten ontvingen de GPS-coördinaten en stuurden vier reddingswerkers van de Northwest Arctic Borough Search and Rescue Coordinator eropaf.

Lees ook: iPhone-functie SOS-noodmelding via satelliet is nu beschikbaar!


kooptip

De man werd gelokaliseerd en in goede gezondheid door het zoekteam naar Kotzebue vervoerd, zo laat The State of Alaska Department of Public Safety in een verklaring weten. De man heeft geluk gehad, want het gebied waar hij zich bevond is zeer afgelegen en aan de rand van waar satellietverbindingen beschikbaar zijn. Apple zegt dat ze mogelijk niet werken op plaatsen boven de 62º noorderbreedte. Noorvik en Kotzebue liggen dichtbij 69º noorderbreedte.

Onder de indruk

Volgens MacRumors waren de reddingswerkers ‘onder de indruk van de nauwkeurigheid en volledigheid van de informatie in de eerste waarschuwing’. De SOS-functie is ontworpen om verschillende vragen te stellen voordat een waarschuwing wordt verzonden. Dit om reddingsmissies te versnellen.

SOS-noodmelding via satelliet is nog niet beschikbaar in Nederland. Nu kun je de feature nog alleen in de Verenigde Staten en Canada gebruiken. In december volgen Frankrijk, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Je hebt er een iPhone 14 (Plus) of iPhone 14 Pro (Max) voor nodig.