Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Bewijs: iPhone 14 Plus had eigenlijk anders moeten heten (update)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 14 kleuren modellen


Lees verder na de advertentie

Update vrijdag 7 oktober: Apple heeft de verwijzingen naar de verkeerde iPhone-naam inmiddels verwijderd van de website. Op de plekken waar iPhone 14 Plus hoort te staan, staat nu ook daadwerkelijk iPhone 14 Plus. De verkeerde naam, iPhone 14 Max, is daarmee definitief verdwenen – precies op tijd voor de release van de iPhone 14 Plus vandaag.

Lees hieronder het oorspronkelijke bericht van 29 september.


Deze maand verscheen de nieuwe iPhone 14-serie, met voor het eerst een grote versie van het basismodel: dit is de iPhone 14 Plus. Maandenlang circuleerde er in het geruchtencircuit een andere naam voor dit toestel. En wat blijkt? De iPhone 14 Plus had inderdaad anders moeten heten. Het onbetwiste bewijs is te vinden op de website van Apple.

iPhone 14


kooptip

Geen iPhone 14 Plus, maar iPhone 14 Max

In de maanden voor het Apple-event was al duidelijk dat Apple voor het eerst een grote versie van het basismodel uit zo gaan brengen. Voorheen was je, als je per se een extra groot toestel wilde, aangewezen op de luxere Pro-iPhone. Maar nu is er dus de 6,7-inch versie van de iPhone 14, de iPhone 14 Plus.

In het geruchtencircuit werd die lange tijd steevast ‘iPhone 14 Max’ genoemd. Want de laatste jaren kregen de grote iPhones altijd het label ‘Max’ opgeplakt. Pas vlak voor het Apple-event kwam last-minute de naam iPhone 14 Plus naar buiten en dat bleek uiteindelijk ook de naam te worden. Maar het heeft er alle schijn van dat Apple dit pas op het laatste moment bedacht heeft. En dat er lange tijd plannen waren om de grote basis-iPhone toch echt ‘iPhone 14 Max’ te noemen.

iPhone 14 Max: naam circuleert nog bij Apple

iPhone 14 Max bestandsnaam

Het bewijs hiervoor is note bene te vinden op de website van Apple zelf. Apple heeft een overzichtspagina met alle iPhones, en die verraadt Apple’s eerdere plannen. De naam is hier terug te vinden in een bestandsnaam. Wanneer je de afbeelding van de iPhone 14 Plus opslaat, staat het er echt: iPhone-14-max-colors.

iPhone 14 Max in code newsroom

En dit is niet de enige plek waar Apple door de mand valt. Zelfs in Apple’s eigen Newsroom wordt nog gesproken over de iPhone 14 Max – hoewel je wel even goed moet zoeken. De naam staat hier in de alt-tag van een plaatje: dit is de tekst die blinden en slechtzienden kunnen laten voorlezen, zodat ze weten wat er op het plaatje te zien is. Je ziet de tekst in de broncode hierboven.

iPhone 14 Max compliance

 

Nog meer bewijs? U vraagt, wij draaien. Apple heeft een pagina met conformiteitsverklaringen – daarmee verklaren ze dat een product voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Een behoorlijk officieel document dus – en ook hier wordt het toestel aangeduid als ‘iPhone 14 Max’. Dit kan bijna geen foutje meer zijn. In de betreffende verklaringen wordt serienummer A2886 genoemd, en dat nummer hoort uiteindelijk bij … de iPhone 14 Plus.

Maar waarom dan?

Waarom Apple op het laatste moment de naam veranderd heeft, weten we niet. Mogelijk wil Apple hiermee verwarring voorkomen. ‘Max’ verwees de laatste jaren altijd naar grote toestellen, maar was ook zo goed als synoniem voor het luxere model. Nu is er ook in naam een duidelijk onderscheid tussen de iPhone 14 Plus en de iPhone 14 Pro Max (het grotere luxemodel). Het labeltje ‘Plus’ werd in het verleden ook al door Apple gebruikt om te verwijzen naar grotere toestellen, maar ging na de iPhone 8 met pensioen.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!