Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone 13 (mini): kleinere notch, grotere accu en nog veel meer nieuws!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 13 rood


Lees verder na de advertentie

September is misschien wel de mooiste maand van het jaar voor Apple-liefhebbers, want dan is het tijd voor een nieuwe generatie iPhones. Zojuist presenteerde Apple de nieuwe iPhone: de iPhone 13 (mini)! Vanaf wanneer is-ie verkrijgbaar? En wat is er nieuw? Dit is wat Apple ons vertelde tijdens het Apple-event.

iPhone 13 kleuren

iPhone 13: bekend design

De iPhone 13 en zijn kleinere broer, de iPhone 13 mini, zijn de opvolgers van de iPhone 12 en de 12 mini. Naast dit instapmodel is er ook nog een luxer model, de iPhone 13 Pro (Max) aangekondigd.

Vorig jaar kreeg de iPhone 12 een vernieuwd en robuuster ontwerp met platte zijkanten. Grote veranderingen in het design stonden er voor de iPhone 13 niet op het programma. Het gaat hooguit om details: De notch – het hapje uit het scherm – is wat kleiner geworden. De cameralenzen zitten in een andere opstelling: diagonaal dit keer.


kooptip

Aan het formaat is ook al niet getornd: de iPhone 13 mini heeft een 5,4-inch scherm en is daarmee het kleinste toestel de iPhone 13 heeft een 6,1-inch scherm.

Wat is er nieuw?

De iPhone 13 (mini) mag dan een evenbeeld zijn van zijn voorganger, natuurlijk is er wel wat nieuws onder de zon. Wat is er nieuw?

De vernieuwde camera spreekt hierbij het meest tot de verbeelding. De 13 (mini) heeft nog steeds twee lenzen, maar de andere positionering van de lenzen verklapt al dat er iets nieuws is. Dit zijn de grote vernieuwingen voor de camera:

 • Filmmodus: in films zie je altijd hoe de focus van de ene persoon naar de andere verschuift. Dat kan nu ook met je iPhone-video’s! Het onderwerp is scherp in beeld, de achtergrond stijlvol wazig. Het lijkt op de portretmodus, maar dan voor video. Scherptediepte kun je achteraf nog aanpassen.
 • Slimme HDR 4 voor foto’s: herkent nu tot maximaal vier personen op een foto, en past voor ieder afzonderlijk contrast, belichting en huidtinten aan.
 • Fotografische stijlen: de oude filters hadden altijd invloed op je complete foto’s, en bijvoorbeeld huidtinten werden daardoor onnatuurlijk. De nieuwe stijlen passen specifieke delen van de foto aan en laat andere kleuren ongemoeid.

Mega-vernieuwing voor de batterij!

De iPhone 12 had een kleine batterij, kleiner dan die van zijn voorganger. Vooral bij de iPhone 12 mini was de accuduur aan de korte kant. Bij de iPhone 13 is de batterijduur weer sterk verbeterd. De iPhone 13 mini gaat anderhalf uur langer mee, de gewone maar liefst tweeëneenhalf uur.

En verder …

 • Een nieuwe iPhone betekent ook een nieuwe processor. Vorig jaar had de iPhone 12 een A14 Bionic-chip, met de iPhone 13 tellen we verder naar de A15 Bionic. Die is vooral weer een heel stuk sneller dan zijn voorganger. Met 2 high performance en 4 efficiency-kernen.
 • Het scherm is 28 procent helderder en heeft 800 nits – onder piekomstandigheden zelfs 1200 nits!

De iPhone 13 (mini) in het kort

iPhone 13 hoesjes

 • Verkrijgbaar in 2 maten: 5,4 inch (iPhone 13 mini) en 6,1 inch (iPhone 13)
 • A15 Bionic-chip
 • Zelfde design als de iPhone 12, maar met een subtielere notch (hapje uit het scherm)
 • Dubbele camera in diagonale opstelling, met portretmodus voor video
 • Verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder roze, blauw, zwart, rood en iets wat Apple Starlight noemt.
 • Het instapmodel heeft daarbij 128 GB opslag, wat dubbel zoveel is als de instapper van voorheen. 512 GB is nu de maximale opslagcapaciteit.

iPhone 13 prijzen

Er is al een iPhone 13 voor € 909 en een iPhone 13 mini voor € 809. De prijzen zijn dus niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar!

Daarnaast krijg je ook al een refurbished iPhone 13 mini.