Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 11 officieel aangekondigd: betere camera, betere prijs

Auteur: Laura Grootaarts
8 reacties
iPhone 11 kleuren


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond tijdens het Apple-event in Californië de nieuwe iPhone 11 gepresenteerd. Het is het instapmodel van dit jaar, maar dan nog is het een uitstekende telefoon. Het toestel heeft alles in zich om net zo populair te worden als zijn voorganger, de iPhone XR. Dit is wat je moet weten van Apple’s nieuwe iPhone.

Bekend design

De iPhone 11 heeft het inmiddels vertrouwde design van de iPhone X-familie. Dat wil zeggen: een voorkant die één en al scherm is, smalle randen er omheen. Bovenaan in het scherm zit de notch – je haat hem of je houdt ervan – waarin nog altijd Face ID zetelt. De thuisknop lijkt inmiddels echt voorgoed verleden tijd op de iPhone. Vorig jaar stond de iPhone XR bekend als het kleurrijke toestel en dat is dit jaar niet anders. Er is wel een nieuw kleurenpalet, met groen en lavendel als nieuwkomers. Koraal en blauw zijn komen te vervallen.

De iPhone 11 heeft net zoals de iPhone XR een 6,1-inch lcd-scherm, door Apple een ‘Liquid Retina Display’ genoemd. Daarmee onderscheidt het zich van de luxere modellen, die een oled-scherm hebben. Het scherm loopt helemaal door tot in de hoeken van het toestel, die afgerond zijn. En het is van het hardste glas ooit, zowel aan de voor- als de achterkant. Bovendien is de iPhone 11 waterbestendiger dan de XR.  iPhone 11 is waterbestendig tot 30 minuten en 2 meter diep, bij de XR was dat nog 1 meter.

iPhone 11 vernieuwingen

De grootste verbetering van dit jaar is de nieuwe camera. Vorig jaar had de XR een enkele camera en had het toptoestel een dubbele camera. Nu is dus het instapmodel voorzien van twee lenzen, verpakt in een grote vierkante camera-module. Een dubbele camera heeft zo zijn voordelen. Voortaan kun je ook portretfoto’s maken van je huisdier.  En eindelijk kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dankzij de ultragroothoekcamera kun je veel mooiere panorama-achtige overzichtsfoto maken. Er past meer in een frame dan ooit tevoren. Apple beschrijft het zelf als volgt: ‘Met deze nieuwe camera krijg je vier keer meer van de omgeving in beeld. Denk aan eindeloos uitgestrekte landschappen. Of het podium tijdens een optreden, met het hele publiek erbij. En vakantie­foto’s van je gezin, met op de achter­grond het uitzicht waar je zo ver voor hebt gereisd.’

iPhone 11 nachtmodus

Ook is er nu een speciale nachtmodus, waardoor je ook in de avonduren prachtige en duidelijke foto’s kunt maken. Maak je een foto en houd je de knop ingeduwd? Dan maak je direct een video. Geen idee overigens wat er met de burst gebeurd is! Maak je een video, dan kun je heel eenvoudig heen een weer switchen tussen de twee lenzen.

Ook de TrueDepth-camera is verbeterd. Deze 12 MP-camera gebruik je voor Face ID, maar ook voor selfies. Voor het eerst kun je slowmotion selfies maken. Apple noemt ze ‘Slofies’. Face ID is overigens verder geëvolueerd en een stukje sneller dan voorheen: 30 procent sneller

Verder heeft de iPhone een nieuwe processor die hem weer een stukje sneller en efficiënter maakt. Dit jaar tellen we verder van de A12- naar de A13-chip. De XR vorig jaar staat al bekend om zijn bijzonder goede batterijduur, de iPhone 11 doet daar nog een schepje bovenop en gaat nog een uur langer mee.

iPhone 11 prijzen en release

Apple heeft voor zo’n geavanceerde iPhone een nette prijs: 809 euro voor 64 GB.  Dat is vijftig euro goedkoper dan de iPhone XR. Voor 128 GB betaal je 859 euro, voor 256 betaal je 979 euro. Voorbestellen kan vanaf vrijdag 13 september 14.00 uur. Een week later ligt hij in de winkels.

Conclusie

iPhone 11 kleuren zwart

De iPhone 11 is een waardige opvolger van de iPhone XR, met een paar mooie upgrades. Vooral qua fotograferen ga je erop vooruit. En dat terwijl de prijs juist een tikkeltje scherper is dan voorheen. Maar het woord ‘innovatief’, dat Apple gebruikte in de uitnodiging van de keynote, is op dit toestel niet echt van toepassing. Het is duidelijk een doorontwikkeling van de XR vorig jaar. Toch is dit de meest logische keuze voor de gemiddelde consument. De andere iPhone die Apple vanavond aankondigde, richt zich duidelijk op wat meer professionele gebruikers.