Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPad mini 2021: 8 grote vernieuwingen voor de kleine iPad

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad mini 2021


Lees verder na de advertentie

Tijdens het Apple-event eerder deze maand kondigde Apple de iPad mini 2021 aan. En het was misschien wel de verrassing van de avond, want de mini ondergaat een complete metamorfose. Dit zijn de 8 grote vernieuwingen voor de iPad mini!

1. All-screendesign

Generaties lang zag de iPad mini er hetzelfde uit: een 7,9-inch scherm, een vrij brede rand eromheen, onderaan een thuisknop. Maar kijk deze zesde generatie nu eens stralen! De voorkant is één en al scherm (met een diagonaal van 8,3 inch), de hoeken van de behuizing zijn elegant afgrond en de randen zijn vlak en robuust. Waar hebben we dit eerder gezien? De iPad Air 4 onderging vorig jaar eenzelfde metamorfose: de iPad mini is in feite een kleine iPad Air.

2. Zelfs nog kleiner

Het scherm is dus iets gegroeid. Is de mini dan nog wel mini? Zeker wel! Hij is zelfs nog kleiner dan al zijn voorgangers: hij is bijna 8 millimeter minder lang. Qua breedte is er niets veranderd. Hoe kan dit? Door de smalle randen rondom het scherm en het vervallen van de thuisknop heb je meer scherm en minder rand. En de nieuwe mini weegt ook nog ietsje minder.

3. Kleurrijk kwartet

Bij Apple valt er de laatste tijd weer wat te kiezen qua kleuren. Zo bont als bij de iMac die eerder dit jaar verscheen, wordt het niet. Maar de iPad mini is verkrijgbaar in een fris kleurenpalet. Welke kleur past bij jou? Spacegrijs, roze, paars of sterrenlicht?

4. Touch ID nieuwe stijl


kooptip

iPad mini Touch ID

Ondanks het gebrek aan thuisknop heeft de iPad mini nog steeds Touch ID. De vingerafdrukscanner zit verstopt in de sluimerknop rechtsboven op de iPad, net als bij de iPad Air. Zo kun je bijvoorbeeld supersnel je iPad ontgrendelen of betalen met Apple Pay.

5. De betere versie van de Apple Pencil

De iPad mini is geschikt voor de tweede generatie Apple Pencil. Die klik je magnetisch vast aan de zijkant van de iPad: zo kun je hem opbergen, koppelen en opladen tegelijk. Om ruimte te maken voor de Pencil heeft Apple de volumeknoppen van de zijkant naar de bovenkant van de iPad mini verplaatst.

6. Chip van de nieuwste iPhone

De vorige iPad mini moest het doen met een A12 Bionic-chip. Deze mini maakt een gigantische sprong naar de A15 Bionic-chip. Dat is de chip die ook de nieuwe iPhone 13 zit. Dit maakt de iPad mini een kleine krachtpatser – en hij is nog snel ook.

7. Camera in het middelpunt

De mini heeft een 12-MP groothoekcamera aan de achterkant en voor het eerst een True Tone-flitser, voor betere foto’s bij slecht licht. Aan de voorkant zit een 12-megapixel ultragroothoeklens, met een kijkhoek van 122 graden. Hiermee krijgt de mini net zoals de iPad Pro de videobel-functie Middelpunt. De camera volgt je en zorgt dat je altijd centraal in beeld blijft, ook als je tijdens een vergadering aan het ijsberen slaat.

8. 5G & usb-c

Kies je voor een mini met mobiel internet? Dan kun je gebruikmaken van het 5G-netwerk, met topsnelheden van tot wel 3,5 Gbps. Ook is er ondersteuning voor wifi 6 – de allersnelste wifi. De mini heeft voor het eerst een usb-c-poort voor het aansluiten van bijvoorbeeld camera’s, harde schijven en monitoren.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe iPad mini (6e generatie) ligt vanaf vrijdag 24 september in de winkels. Een model met wifi kost € 559 (64 GB) of € 729 (256 GB). Kies je een model met wifi en 5G? Dan zijn de prijzen € 729 (64 GB) of € 899 (256 GB). Wil je weten wat wij van de iPad mini vinden? Lees dan ook onze iPad mini 6 review.