Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad 2022 aangekondigd: nieuw design en sneller in alle opzichten

Auteur: Annemiek Lourensen
3 reacties
iPad 2022


Lees verder na de advertentie

Zojuist is de iPad 2022 aangekondigd! Het is alweer de 10e generatie van het instapmodel, en dat lijkt Apple te vieren. Hij is namelijk behoorlijk anders dan zijn voorganger, met allerlei veranderingen waar we lang op hebben gewacht. Maar wat maakt deze iPad 2022 zo vernieuwend? En wanneer gaat hij in de verkoop? Hieronder staat alles op een rij.

Nieuw design

Het design van de iPad 2022 is compleet veranderd, en begint steeds meer op die van andere modellen te lijken. Dit dankzij enkele wijzigingen die meteen opvallen. De schermgrootte bijvoorbeeld, die maar liefst 10,9-inch bedraagt – 0,7-inch groter dan de iPad 2021!

Het model lijkt vooral op de iPad mini. Zeker qua thuisknop, die nu op de bovenkant van het toestel zit. Daardoor heeft het instapmodel nog steeds Touch ID, geen Face ID. Nu denk je vast dat de schermranden van de baan zijn, maar nee, die zijn er nog steeds. Al zijn ze wel vlakker, en de hoeken ronder. Zelfs de kleuren lijken meer op die van de mini, met keuze tussen blauw, roze, zilver en geel.

Een kleine teleurstelling: de iPad 2022 heeft geen koptelefoonaansluiting. Het instapmodel heeft dit het langst volgehouden, maar Apple verkoopt nu geen enkele iPad meer die hierover beschikt. Daardoor word je genoodzaakt om bedrade oortjes met USB-C aansluiting te kopen, of toch voor een set AirPods te gaan. Laatstgenoemde wordt vooral een uitdaging voor scholen waarop leerlingen met iPads werken.

iPad met USB-C


kooptip

De grootste verandering van de iPad 2022 vinden we bij de oplaadpoort, die nu voor het eerst een USB-C aansluiting heeft. Echt een verrassing is dit niet. De iPad Pro, iPad Air en iPad mini zijn allemaal al overgestapt van Lightning naar USB-C, dus het instapmodel kan niet achterblijven.

Overigens heeft Apple ook geen keuze. Door een nieuwe wetgeving binnen de Europese Unie moeten alle kleine apparaten deze universele aansluiting gaan gebruiken. De regel gaat pas van kracht in 2024, maar Apple maakt de overstap nu al.

A14-chip

Zeg je nieuwe iPad, dan zeg je nieuwe chip. Dat geldt ook voor het instapmodel: met de iPad 2022 heeft hij voor het eerst een A14 Bionic-chip. Die zagen we eerder ook al in de iPhone 12.

De processor heeft een 20% snellere CPU dan die in de vorige iPad. Tijdens het browsen of in reguliere apps zul je dit amper merken. Maar voor designers of gamers die wat meer kracht nodig hebben, komt de chip zeker van pas.

WiFi 6 en 5G-connectiviteit

De laatste functie waarbij de instap-iPad nog een inhaalslag moest maken, was 5G-connectiviteit. Ook dat is niet langer zo: op de iPad 2022 is het mogelijk om 5G-internet te gebruiken. Daardoor zijn alle iPhones en iPads die Apple momenteel verkoopt eindelijk overgestapt. En nog een primeur: de iPad is nu ook compatibel met Wi-Fi 6!

Camera in de landschapsmodus

Niet alleen de thuisknop, maar ook de FaceTime-camera is van plaats veranderd. Deze zit nu rechts, in de schermrand van het toestel – niet meer bovenaan, zoals je gewend bent. Deze nieuwe plek is vooral handig voor FaceTime-gesprekken: zet je de iPad in de landschapsmodus (horizontaal), dan houdt de camera je in het midden van het beeld.

Magic Keyboard en Apple Pencil

Wil je graag wat hebbedingetjes bij je iPad? Goed nieuws, want Apple heeft speciaal voor het instapmodel het Magic Keyboard Folio gemaakt. Dit toetsenbord is slechts 1 mm dik, zodat je er gemakkelijk mee reist. Ook heeft hij een trackpad – inclusief Multi-Touch gebaren, die je ook van de Mac kent. Kabeltjes zijn niet nodig: het Magic Keyboard Folio klikt zich magnetisch vast aan de iPad.

Voor de iPad 2022 heb je de 1e generatie van de Apple Pencil nodig. Al hoort daar wel een kanttekening bij: de nieuwe iPad heeft een USB-C aansluiting, maar de Pencil houdt nog steeds Lightning. Daardoor heb je ook de nieuwe ‘USB-C naar Apple Pencil Adapter’ nodig. Hiermee kun je de stylus opladen en koppelen met de iPad.

Koop je een nieuwe Apple Pencil (1e generatie)? Dan wordt de Adapter standaard meegeleverd. In andere gevallen kun je de adapter los bestellen. Hoef je echt geen nieuwe Pencil voor te kopen, dus.

Prijs en beschikbaarheid iPad 2022

De adviesprijs van het standaardmodel van de iPad 2022 bedraagt maar liefst € 589. Dat bedrag lijkt helaas niet eens op die van de vorige iPad, die een prijskaartje vanaf € 389 had. Een verschil van maar liefst € 200. Ook vergeleken met de iPad Air is het geen goede deal: die kost € 200 meer, maar daar krijg je wel een M1-chip, beter scherm, Pencil 2-ondersteuning, Stage Manager en meer voor terug.

Wat je uiteindelijk betaalt voor het nieuwe instapmodel van de iPad, ligt aan de hoeveelheid opslagruimte die je neemt. En of je een toestel met Cellular connectiviteit kiest. De adviesprijzen zijn als volgt:

 • iPad met 64 GB – vanaf € 589
 • iPad met 256 GB – vanaf € 789
 • iPad met 64 GB + Cellular – vanaf € 789
 • iPad met 256 GB + Cellular – vanaf € 989

De verkoop van de iPad 2022 is per direct gestart, op dinsdag 18 oktober. Bestel je hem nu, dan heb je hem een week later – op woensdag 26 oktober – al in huis. Je koopt het toestel in de (online) Apple Store, maar ook bij externe winkels als Coolblue en Bol.com.

iPad 2022 samengevat

 • Verkrijgbaar vanaf woensdag 26 oktober.
 • Schermgrootte van 10,9-inch, zo’n 0,7-inch groter dan voorheen.
 • Vergelijkbaar design met de iPad mini, met vlakkere randen en rondere hoeken.
 • Nieuwe thuisknop aan de bovenkant van het scherm, inclusief Touch ID.
 • Verkrijgbaar in vier kleuren: blauw, roze, zilver en geel.
 • Oplaadpoort met USB-C aansluiting.
 • Nieuwe A14 Bionic-chip, zelfde als in de iPhone 12.
 • Compatibiliteit met Apple Pencil (1e generatie), in combinatie met de nieuwe ‘USB-C naar Apple Pencil Adapter’.
 • Geschikt voor 5G-connectiviteit.
 • Keuze tussen 64 GB en 256 GB opslagruimte.
 • Adviesprijs vanaf € 589.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste iPad-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!