Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad 2022: was usb-c een last-minute beslissing?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPad 2022 usb-c


Lees verder na de advertentie

Dat nu ook de normale iPad 2022 de sprong heeft gemaakt naar usb-c, juichen we alleen maar toe. Maar er is een nieuwe hint naar boven gekomen die de indruk geeft dat Apple eerst van plan was een ouderwetse Lightning-poort te gebruiken – en dat heeft nu grote gevolgen voor de usb-c-poort. Dit is waarom.

iPad 2022 met usb-c

De iPad 2022 heeft als eerste instap-iPad een usb-c-poort. Dit zorgt voor betere compatibiliteit met opladers – de meeste andere apparaten zitten immers ook op usb-c – maar ook met accessoires. Denk hierbij aan harde schijven, externe schermen, audio-interfaces en meer.

Toch blijkt er nu een probleem te zijn met de poort, zo werd ontdekt door techwebsite The Verge. Waar de iPad Pro een usb-c-poort heeft met een snelheid tot 40 Gbit/s, en de iPad Air tot 10 Gbit/s, blijft de gloednieuwe iPad 2022 hangen op … 0,48 Gbit/s. Dat is dezelfde snelheid als usb 2.0, een stokoude standaard uit het jaar 2000.

Waarom zo sloom?

iPad 2022


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Waarom heeft Apple zo’n trage poort in de iPad 2022 gezet? Het eerste waar je aan zou denken, is dat de A14 Bionic-chip in de iPad geen hogere snelheden aan zou kunnen. Apple heeft die chip namelijk ontworpen voor iPhones met een Lightning-poort, en die aansluiting gaat ook niet verder dan de snelheden van usb 2.0.

Toch klopt dit niet. De iPad Air 2020 had namelijk ook een A14-chip, maar tegelijkertijd ook een usb-c-poort met snelheden tot 5 Gbit/s. Er is dus iets anders aan de hand. Het kan zijn dat Apple graag onderscheid wil blijven maken tussen de modellen, en daarom de aansluiting trager heeft gemaakt – maar dan gaan we van het slechtste uit. Aannemelijker is dat het te maken heeft met een last-minute beslissing.

Last-minute naar usb-c

usb-c

Waarschijnlijk wilde Apple de iPad 2022 eerst ‘gewoon’ een Lightning-poort geven. Dit plan ging op het laatste moment van tafel, wellicht door de eis van de EU dat alle kleine elektronische apparaten usb-c krijgen, of om een andere reden. Hierdoor heeft de iPad nu intern een zogenaamde usb-controller die is gemaakt voor een Lightning-poort – en dus alleen lage snelheden ondersteunt – terwijl hij aan de buitenkant wel een usb-c-poort heeft.

Een andere hint daarvoor is de ondersteuning voor de eerste generatie Apple Pencil, die nog een Lightning-plugje heeft in plaats van een magnetische aansluiting. Wil je die nu koppelen en opladen met de iPad, dan heb je een speciaal Lightning-naar-usb-c-adaptertje nodig. Die tussenstap is zo knullig, dat we ons goed voor kunnen stellen dat Apple dit pas last-minute heeft bedacht.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Beperkte ondersteuning

Hoe het verhaal ook zit: de trage poort in de iPad 2022 is teleurstellend. Hierdoor zullen veel moderne accessoires, zoals SSD’s en 4K-schermen, niet optimaal ondersteund worden. En dat terwijl dat nou net een groot voordeel is van usb-c! Ben je dus van plan om van alles aan te sluiten op je iPad, dan adviseren we toch om voor een iPad mini, iPad Air of iPad Pro te gaan. Die hebben namelijk allemaal wél usb-c-poorten met een fatsoenlijke snelheid.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de iPad 2022 en alle andere nieuwe producten van Apple? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!