Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Eindelijk een nieuwe iMac 2023: dit is er nieuw

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iMac 2023

Apple heeft vannacht de iMac 2023 aangekondigd. Deze nieuwe all-in-one is niet alleen kleurrijk, maar ook extreem snel door een gloednieuwe M3-chip. Wij zetten alles wat je moet weten op een rij.

Lees verder na de advertentie

iMac 2023

We hebben er een periode op zitten van een flinke iMac-droogte: maar liefst 30 maanden geleden kondigde Apple de kleurrijke 24-inch iMac 2021 aan. Sindsdien was het stil rondom de all-in-one – tot nu, want er is eindelijk weer een nieuwe versie van de iMac onthuld! Dit gebeurde tijdens het speciale Halloween-event dat Apple vannacht heeft uitgezonden, en het thema ‘Scary fast’ bleek gerechtvaardigd.

iMac 2023 kleuren

De nieuwe iMac heeft namelijk een gloednieuwe chip aan boord: de Apple M3. Daarmee maakt hij in één keer de sprong van de traagste Mac van dit moment tot een van de snelsten. Bovendien heeft de iMac verbeterde wifi en bluetooth. Hieronder lees je er alles over.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Nieuwe Apple M3-chip

De iMac was in 2021 de eerste Mac die helemaal rondom de M1-chip ontworpen was. Maar hoewel die chip toen nog state-of-the-art was, loopt hij inmiddels een beetje achter. Alle andere Macs zijn namelijk al over op de M2-chip. Gelukkig neemt Apple geen halve maatregelen, en zit er in de nieuwe iMac 2023 zelfs al een M3-chip.

Apple M3

De Apple M3 is gebaseerd op een nieuw 3 nanometer-procedé. Dat wil zeggen dat alle onderdelen op de chip kleiner zijn dan ooit, en minder energie verbruiken. Het resultaat is een chip die volgens Apple zo’n twee keer sneller is dan de M1, terwijl hij evenveel stroom verbruikt. Bovendien heeft de M3 tot 24 GB geheugen, een Media Engine voor supersoepele videobewerking, en een véél snellere grafische chip die games als Death Stranding en Resident Evil: Village met gemak kan draaien. Oftewel: de iMac is nu echt een krachtpatser.

Verbeterde connectiviteit

De iMac 2023 gaat er flink op vooruit qua connectiviteit. Zo heeft hij nu Wifi 6E en Bluetooth 5.3 – dat was bij zijn voorganger nog Wifi 6 en Bluetooth 5.0. Hierdoor zijn snellere en stabielere wifi-verbindingen mogelijk, en lossless audio via Bluetooth.

iMac M3

Qua fysieke aansluitingen verandert er niets. Bij de instapversie blijf je hangen op twee Thunderbolt 4-poorten – de duurdere variant met iets snellere videochip heeft er twee ‘normale’ usb-c-poorten bij. Ethernet zit bij deze duurdere variant op de voeding van de iMac.

iMac 2023: prijs en release

De iMac 2023 ligt vanaf 7 november in de winkels, en is vanaf nu te bestellen via de website van Apple. Je hebt hem vanaf € 1619 – dat is duurder dan zijn voorganger, die vóór de forse inflatie van dit jaar nog voor € 1449 in de winkels lag. De vorige 24-inch iMac was beschikbaar in een hele reeks kleuren, en dat is nu niet anders. Blauw, groen, roze, geel, oranje, paars, zilver: ze zijn allemaal weer van de partij.

Het instapmodel heeft 256 GB opslag, 8 GB geheugen en een M3-chip met 8-core gpu. Je kunt dit uitbreiden tot 2 TB opslag, 24 GB geheugen en een 10-core gpu – al ben je dan al snel € 3200 kwijt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!