Terug naar iCreate Q&A 20 november – lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 20 november – lees hier alle vragen terug

Door Redactie iCreate19 november 2020 14:431 min. leestijd96

De Q&A is weer voorbij! Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag (vrijdag 20 november) is weer zover. Dus laat je vraag onder aan dit bericht als reactie achter.

Bureau met Apple-producten

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot vrijdag om 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 124! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Dhondt
Lezer
Dhondt

Wanneer zou de imac 24 inch verschijnen, enig idee.

Hans
Lezer
Hans

Wanneer een bepaald type Apple product op de markt komt, weet niemand, tenzij het al is aangekondigd. Het GERUCHT gaat dit kwartaal, maar het is niet voor niets een gerucht natuurlijk. Kan ook ergens volgend jaar zijn, of helemaal niet.

Dhondt
Lezer
Dhondt

Ok, dankjewel.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik wil de feestvreugde niet bederven, maar de kans op een nieuwe iMac nog dit jaar schat ik in als nihil. Ik verwacht ‘m wel in 2021 – met een M1-chip en een compleet nieuw design.

Meto
Lezer
Meto

Ik wil graag de iPhone 12 Mini kopen. De laatste dagen staat het internet vol dat het scherm van de iPhone 12 Mini met een case niet reageert. Is dit bij iedere iPhone 12 Mini het geval?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Er is gisterenavond een iOS-update verschenen (iOS 14.2.1), speciaal voor de iPhone 12. En die zou dit specifieke probleem moeten verhelpen! Een stukje uit de release-notes van Apple: ‘Het was mogelijk dat het toegangsscherm op de iPhone 12 mini niet meer reageerde’. Het is nog iets te vroeg om te zeggen of alle problemen hiermee ook daadwerkelijk verholpen zijn, maar dat merken we snel genoeg. (Overigens had niet iedere mini last van dit probleem, en leken hoesjes en screenprotectors het probleem te verergeren.)

Kees Fijn
Lezer
Kees Fijn

Hoe kan ik activiteiten die ik ooit eens gebruikt heb in de agenda definitief verwijderen?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Op de iPhone verwijder je een activiteit door hem te openen en op ‘Verwijder activiteit’ te tikken. Als je die optie mist, dan gaat het waarschijnlijk om een abonnement op een online agenda. Het verwijderen daarvan is iets complexer, daar hebben we een tip over geschreven: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/itip-verwijder-geabonneerde-agendas-van-je-iphone/

anoniem
Lezer
anoniem

heeft het nog nut om een macbook pro 16 inch aan te schaffen

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Of het nut heeft? Als je nú een snelle MacBook wilt met een groot scherm is het je enige optie. Als je daarentegen een nog snellere Mac wilt én kunt leven met een kleiner scherm, dan is de nieuwe 13-inch Pro met M1-chip op dit moment de betere optie.

Vincent
Lezer
Vincent

Hoi, na de update naar Big Sur doet 1password het niet meer goed. Mijn usernames en ww kunnen niet meer automatisch invullen en moet nu allemaal handmatig copy-paste van de balk naar de browser. Ik heb 4 jaar geleden de stand-alone licentie gekocht maar begreep van 1 passport support dat Apple niet meer de Safari Extensie Gallery ondersteunt en dat zij mij daarom alleen een update naar 1Password 7 als oplossing kunnen bieden. Daar mag ik na 6 maanden dan wel maandelijks voor gaan betalen. Principeel ben ik het hier niet mee eens gezien mijn eerdere aankoop (a 65 euro).… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Vincent, een alternatief zou zijn om Chrome als browser te gebruiken. Voor zover ik weet werkt de oude 1Password-extensie daar nog steeds. Maar ook overstappen op iCloud-sleutelhanger is een goed idee, want ik zou zeggen dat de wachtwoord-functies daarvan voor 99% van de mensheid voldoende zijn. In iCreate 119 hadden we overigens een grote feature over iCloud-sleutelhanger.

Vincent
Lezer
Vincent

Bedankt voor je reactie Sven. Ik krijg ‘m met chrome ook niet aan de praat, dus dan wordt het de iCloud-sleutelhanger. Nog tips voor een soepele overgang, of moet ik daarvoor 119 aanschaffen? 😉

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas is het overstappen van 1Password naar iCloud-sleutelhanger vooral een kwestie van … handmatig overzetten ?

Paul
Lezer
Paul

Hoe kan ik een film op mijn Ipad afspelen via Apple-TV en zowel het geluid van de Televisie gebruiken als ook het geluid via de Beats-Solo horen (mijn vrouw heeft een Koptelefoon nodig, ik wil dan het Televisie geluid horen)?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Paul, ik heb dit even gecheckt op mijn eigen Apple TV met BT-koptelefoon en televisie, maar volgens mij is dit niet mogelijk. Ik zat nog aan ingewikkelde constructies via AirPlay te denken, maar volgens mij wordt je daar niet blij van.
Ik weet wel dat er Bluetooth-koptelefoons zijn met een koppelfunctie, bijvoorbeeld de Teufel Supreme ON. Je verbindt je Apple TV met één van de twee koptelefoons en die geeft het geluid weer door aan de tweede. Moeten jullie wel allebei een koptelefoon op, maar je hebt wel hetzelfde geluid ?

Paul
Lezer
Paul

OK Sven, bedankt voor je genomen moeite en je reactie. Onze Ziggo Horizon box biedt wel een mogelijkheid om een hoorapparaat aan te sluiten en tegelijkertijd het audio signaal gewoon naar de TV de sturen.
Ik had de hoop dat de Apple TV dit ook zou kunnen.

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Hallo, ik heb een iMac met software van eind 2013, ik kan Big Sur hierop niet installeren. In het verleden kwamen jullie met methode om toch een nieuw besturingssysteem op een oudere Apple product te installeren. Komen jullie hier ook met voor de iMac zoals ik die heb?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We zijn inderdaad al aan het onderzoeken of we een dergelijk artikel weer kunnen maken. Alleen hebben we afgelopen jaar moeten vaststellen dat de installatie van Catalina op oudere Macs al voor een aantal onvoorzienbare problemen heeft gezorgd. Als we een soortgelijk artikel gaan schrijven, willen we wel dat het voor iedereen perfect werkt. Dus, we proberen het wel, maar we kunnen niks garanderen.

Etienne
Lezer
Etienne

Beste, mijn iMac is van 2017.. Ik hoor dat er veel problemen zijn bij het updaten met Big Sur? Wat raden jullie aan? Nog wachten? Of mag ik er mee doorgaan? Nog een vraagje.. Mag ik de “verplaatste onderdelen” sinds de vorige update op mijn bureaublad verwijderen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik zou het persoonlijk wel aandurven, maar als je 100% zeker wilt zijn, kun je ook nog de eerstvolgende update afwachten. En als bij de verplaatste onderdelen niets meer belangrijks tussenstaat dat je nodig hebt, mag die uiteraard verwijderen.

Rob
Lezer
Rob

Ik heb een MacBook Pro 16″ uit 2020, door de Big Sur update is mijn geluidsregelaar in de touchbar in Google Chrome weg (en ook bij bijna alle andere apps). Kan ik die regelaar vast zetten op de touchbar?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Op deze vraag kom ik nog terug. Want ik moet het eerlijk toegeven: mijn Mac met Touch Bar heeft de update nog niet gehad. Ik kijk even of het vanmiddag lukt, anders neem ik later nog even contact met je op.

Leo Van wezemael
Lezer
Leo Van wezemael

is het probleem met scherm nieuwe Iphone12 pro Max opgelost of nog in onderzoek?(groene waas op,scherm)

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Er zijn inderdaad veel problemen met het scherm van de iPhone 12, waarbij het toestel soms flikkert of een groene gloed weergeeft. Het laatste nieuws is dat Apple aan technici heeft gevraagd om geen reparaties uit te voeren voor iPhones met dit probleem, omdat het met een toekomstige software-update kan worden verholpen. Hopelijk is het dus snel de wereld uit.

Gerrie
Lezer
Gerrie

Hallo, Even een vraag over de nieuwe Apple MacBook Air en Pro. De specificaties verschillen niet veel van elkaar. Kan je de goedkopere MacBook Air nu net zo goed gebruiken voor Photoshop als de Pro? Ook bij het werken met grotere bestanden? Ook qua scherm? Bedankt alvast voor de antwoorden.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Gerrie, in het geval van Photoshop kun je gerust voor een MacBook Air kiezen. Het grote verschil tussen de Air en de Pro is dat eerstgenoemde door de ontbrekende actieve koeling niet constant op volle toeren kan draaien. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij het werken met video. Bij Photoshop zijn het toch meer afzonderlijke taken die je na elkaar uitvoert, met rustpauzes ertussen. Waarschijnlijk merk je geen verschil met Photoshop op een Air en een Pro. Ook qua scherm denk ik niet dat het verschil heel groot gaat zijn.

Gerrie
Lezer
Gerrie

Bedankt voor de uitleg.

René Schueler
Lezer
René Schueler

Goedemiddag, In Mail is sinds de upgrade naar Big Sur het veel minder opvallend dat er in de lijst met postbussen nieuwe berichten zijn binnengekomen. Van het berichtenvenster is het wel mogelijk lettertype aan te passen, zodat het daar wel beter opvalt. Maar kan dat ook v.w.b. de lijst met postbussen?
Alvast bedankt voor een eventuele tip!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hoi René, die bolletjes bij de postbussen zijn inderdaad veel onopvallender geworden. Ik heb gekeken wat er mogelijk is, maar ik geloof dat het niet kan. Ik had gehoopt dat het opvallender zou worden bij het veranderen van de accentkleur (Systeemvoorkeuren>Algemeen>Accentkleur), maar het bolletje blijft grijs. Hopelijk verandert het met een software-update …

Pat
Lezer
Pat

Sinds de update naar IOS 14.2 wordt er tijdens het inzien van mijn Outlook mail steeds om het wachtwoord gevraagd. Berichten kunnen ook niet meer worden verwijderd of ververst. Vreemd….

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Jij bent niet de enige! Dit is een bug in iOS 14.2 en we hopen dat Apple deze snel gaat oplossen. Ons is het ook nog niet gelukt om het probleem op te lossen… Als je het erg vervelend vindt, kun je overwegen om tijdelijk de Outlook-app voor je mails te gebruiken.

Pat
Lezer
Pat

Bedankt voor je reactie Sven. Fijn dat deze bug bekend is. En nog iets, wanneer ik een afbeelding voorzie van een filter, dan wijzigt de foto naar dat formaat. Kan het origineel ook bewaard blijven?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je kunt een foto voordat je hem bewerkt natuurlijk altijd even dupliceren (via het Deel-icoon en vervolgens ‘Dupliceer’). Dan kun je het origineel bewaren en de kopie bewerken.

Pat
Lezer
Pat

Bedankt voor je tip Laura!!

Karin Jacobs
Lezer
Karin Jacobs

Na een crash van mijn MacBook Pro 2014 (met High Siërra) heb ik hem na veel pijn en moeite met Mojave weer aan de praat gekregen. Sindsdien heb ik het probleem dat ik op geen enkele manier de zoekfunctie meer kan gebruiken. Ik heb alle suggesties daarover geprobeerd zonder succes. Mijn vraag is dus hoe kan ik de zoekfunctie weer terug krijgen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Bedoel je de zoekfunctie Spotlight? Normaliter hoef je bij problemen daarmee alleen de zoekindex opnieuw op te bouwen. Open hiervoor Terminal en voer de volgende opdracht in:

sudo mdutil -E

Daarna typ je je wachtwoord (je ziet geen tekens). Vervolgens wordt de zoekindex van Spotlight opnieuw opgebouwd, dat kan even duren. Als het goed is, kun je daarna weer gewoon zoeken.

Eugene van Kampen
Lezer
Eugene van Kampen

Ik wil een iCloud folder delen met iemand, maar de data in de folder moet niet automatisch gekopieerd worden naar die persoon en continu gesynschroniseerd worden (zoals bij Dropbox). De persoon hoeft alleen maar lees- en schrijftoegang te hebben. Kan dat met iCloud?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ja hoor, deze functie heeft Apple een tijdje terug geïmplementeerd. Ctrl-klik op een map in iCloud Drive en kies ‘Deel>Voeg personen toe’. Vul hier de e-mailadressen in van de personen die je wilt uitnodigen en regel de bevoegdheden via ‘Delingsopties’.

Ivo Peeters
Lezer
Ivo Peeters

Zou het niet interessant zijn mocht Apple de afbeeldingen van gebruikte knoppen en icoontjes in iPhone en iPad toevoegen aan Emoji. Het zou mij alleszins helpen als lesgever aan senioren om nota’s en cursussen te illustreren en zo te verduidelijken

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

We weten er alles van, inderdaad. Ze zijn misschien niet zo gemakkelijk toegankelijk als emoji, maar Apple heeft veel van zijn knoppen en iconen wel beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Hier vind je er een heel aantal: https://developer.apple.com/design/human-interface-guidelines/ios/icons-and-images/system-icons/#navigation-bar-and-toolbar-icons

Apple maakt daarnaast veelvuldig gebruik van SF Symbols – wat goed past bij ‘Apple’s’ lettertype San Francisco. Je kunt zelfs een (Mac-)app downloaden waarin je veel herkenbare knoppen en icoontjes terugvindt: https://developer.apple.com/sf-symbols/

En als laatste redmiddel kun je altijd een screenshot maken en het icoontje uitknippen 😉

Néman
Lezer
Néman

Sinds Catalina werkt Timemachine niet zoals het zou moeten. Wanneer ik bijvoorbeeld Contacten activeer en vervolgens Timemachine ook activeer kan ik niet meer in de tijd bladeren……..Wat wel lukt is dan via Finder naar Bibliotheek en vervolgens naar Application Support en dan zoeken…… Zal dit ook zo zijn bij Big Sur?? Bedankt voor info!!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Néman. Volgens mij werkte Time Machine altijd zo? Ik kon nog nooit in de geschiedenis van mijn contacten bladeren. Misschien dat je zelfs beter via http://www.icloud.com naar oude, verwijderde contactpersonen kunt zoeken (in de instellingen daar).

Tristan Charlier
Lezer
Tristan Charlier

Hallo,
Nog nieuws over een nieuwe Apple TV? Wacht al eventjes in spanning maar precies tevergeefs.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Nee, helaas … Een half jaar geleden gingen er veel geruchten dat er op elk moment een nieuwe Apple TV kon verschijnen, maar daarna bleef het stil. Op z’n vroegst verwacht ik hem in het voorjaar van 2021.

Johan Fiddelaers
Lezer
Johan Fiddelaers

Ik maak regelmatig met mijn iPhone 8 foto’s. De grootte is dan ongeveer 3 MB. Na enige tijd zijn de foto’s plotseling 1,5 MB. Hoe kan dit? Ik sla foto’s niet op in mijn iCloud, dus worden ze niet verkleind op mijn iPhone bewaard. Regelmatig deel ik ze met AirDrop met mijn MacBook. In instellingen op mijn iPhone kan ik niets vinden. Ik ben hier nog niet zolang geleden achter gekomen. Voorheen bleef de iPhone gewoon de originele grootte bewaren.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Johan, het is inderdaad heel vreemd dat foto’s ineens een stuk kleiner zijn. Het eerste wat te binnen schiet is inderdaad iCloud, maar dat gebruik je niet. Hoe meet je de grootte, via je Mac? En verstuur je de foto’s dan altijd via AirDrop? Want het zou nog kunnen zijn dat de foto’s in eerste instantie als jpg zijn doorgezonden en later als heif. Heif is het standaard bestandsformaat waarin de iPhone-camera foto’s schiet, dat de helft kleiner is dan jpg, maar dezelfde beeldkwaliteit biedt. Via AirDrop (en een Mac met High Sierra of hoger) wordt een foto ook… Lees meer »

Johan Fiddelaers
Lezer
Johan Fiddelaers

Ik gebruik fotolader of AirDrop. Een foto bijv in augustus gemaakt heb ik toen gedeeld naar mijn Mac en is 4,3 MB en 4032×3024 pixels. Deel ik die foto opnieuw vandaag (AirDrop) en vind ik hem terug bij downloads en is de grootte 1,2 MB en 2048×1536 pixels en voorzover ik kan zien is dat bij alle oudere foto’s zo. Ik kwam erachter omdat ik een foto die ik op mijn iPhone had wilde gebruiken voor de cover van een (digitaal) magazine wat ik aan het maken ben. Toen ben ik gaan kijken of dat met alle oude foto’s zo… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Om eerlijk te zijn hebben we werkelijk geen idee waar het dan aan zou kunnen liggen. Heel vreemd dat je iPhone uit zichzelf besluit om foto’s te halveren. Misschien toch eens bij Apple zelf aankloppen. (En dan zijn wij stiekem ook heel nieuwsgierig naar het antwoord.)

John
Lezer
John

Macos10.15.7 contacten app, groep Alle op mijn mac, plotseling verdwenen. Iemand een idee waarom??

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heb je per ongeluk iCloud gedeactiveerd? Dit check je via ‘Systeemvoorkeuren>[Je Apple ID]>Contacten’.

John
Lezer
John

Ja, maar dat had ik altijd al.

John
Lezer
John

Sorrie ik las niet goed, heb icloud niet gedeactiveerd, Heb alle icloud dus nog. Op mijn mac, is verdwenen, is dat nu hetzelfde als ‘Alle Contacten’ en staan die dan lokaal op mijn harddisk?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heb je al naar de voorkeuren van Agenda gekeken? Hiervoor open je het programma, klik je linksboven in het menu op ‘Agenda’ en klik je op ‘Voorkeuren’. Controleer hier of bij de tab ‘Accounts’ het goede iCloud-adres staat. Eventueel kan het ook helpen om iCloud even uit te schakelen, en dan opnieuw te activeren.

John
Lezer
John

Alles gedaan, helpt niet.

Ton
Lezer
Ton

Sinds Big Sur start mijn iMac niet meer automatisch op via mijn AppleWatch.
In instellingen staat dat wel aangevunkt.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je bent in ieder geval niet de enige: dit probleem wordt veel gemeld sinds de update. Ik denk dat er een update komt die dit gaat oplossen. Tot die tijd: bij een aantal mensen hielp het om uit te loggen met het Apple ID en daarna weer in te loggen. Dat doe je via ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>Overzicht’.

Walter Claassen
Lezer
Walter Claassen

Ik heb sinds 2019 een Ipad air 2019. Later heb ik daar een door Apple gecertificeerde 27 Watt oplader en 2 meter oplaadkabel gekocht van het merk Belkin. Sinds enig moment, maanden geleden, werkt het touchscreen van de Ipad zeer slecht als de Ipad aan deze oplader hangt. Is een dergelijk probleem bekend en oplosbaar?
Vanuit de Amac winkelketen waarin de spullen heb gekoch,is de reactie dat ik de spullen maar op moet sturen voor een analyse.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, dat is inderdaad een erg vreemd probleem waarbij een diagnose op afstand moeilijk is. Ik heb nog nooit van zoiets gehoord, en Belkin is ook wel een betrouwbaar merk. Is het een optie om bij Mac langs te gaan zodat ze het ter plekke kunnen testen?

Marc
Lezer
Marc

Sinds ik mij iPhone XsMax naar IOS 14.2 het geüpdatet krijg ik telkens de melding “E-mail ophalen mislukt. Geen wachtwoord opgegeven voor ‘Outlook’ “.
Vervolgens ga ik naar mijn e-mailaccountinstellingen en vul ik het wachtwoord opnieuw in, dan gaat het weer enkele uren goed en daarna verschijnt de foutmelding opnieuw.
Hierdoor moet ik elke dag meerdere keren opnieuw het Outlook wachtwoord invullen.
Hoe kan ik dit oplossen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Marc, zie mijn antwoord op Pat hierboven ?

Marc
Lezer
Marc

Bedankt!

Ria Scheelen
Lezer
Ria Scheelen

Vijf weken geleden kocht ik een nieuwe MacBook Air 2020 met intel i5 processor en 512 GB opslag. Ik dacht niet te moeten wachten op een nieuwe MacBook Air met M1 chip omdat ik begrepen had dat die niet onmiddellijk gepland was. Ook al werkt mijn nieuwe macBook als een trein, ik had hem toch willen inruilen (met verlies) voor het nieuwe model. Inruilen blijkt nu echter niet mogelijk: de 2020-modellen zitten niet in Apple’s inruilprogramma (getest via het ingeven van serienummer). Switch (de Belgische verdeler waar ik hem kocht, beantwoordt geen telefoons en reageert ook niet op chatbericht). Apple… Lees meer »

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik ken het Belgische consumentenrecht niet, maar ik vrees dat ze in hun recht staan. Retourneren in het geval je je bedenkt kan doorgaans 14 dagen. En een ondeugdelijk product is het ook al niet … Maar eerlijk is eerlijk: ik had ook gehoopt op een beetje coulance! Ik zou wel bij Apple melden dat een Premium reseller niet thuis geeft, dat is kwalijk. Zou het mogelijk zijn om je Mac voor (minder dan de vraagprijs, wat je zelf zegt) te verkopen aan een particulier? Er zijn best wat mensen die wat angstig zijn voor een eerste genereatie-product van Apple,… Lees meer »

Ria Scheelen
Lezer
Ria Scheelen

Dank je wel voor je reactie. Goed idee om te proberen Apple zelf nog eens te contacteren.

Peter Loeb
Lezer
Peter Loeb

Mijn apps voor ondertitels gedownloade films en tv series: Subtitles en FlixTools werken niet meer na installatie Big Sur. Hoe los ik dit op of is er een ondertitel-app die wel onder Big Sur werkt?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Ik ben niet bekend met Subtitles of FlixTools, maar als het gaat om het toevoegen en afspelen van ondertitelbestanden blijft VLC een persoonlijke favoriet: https://www.videolan.org/index.nl.html. Via ‘Bestand>Geavanceerd bestand openen’ voeg je gemakkelijk een gedownloade ondertiteling toe aan een film of serie. Daarnaast is VLC een erg fijne mediaspeler die overweg kan met heel veel verschillende codecs.

Fred van Wassenberg
Lezer
Fred van Wassenberg

Geachte, ik heb een Apple time capsule, nu rust mijn vraag is het ook mogelijk om een backup te maken van mijn i-pad naar mijn time capsule.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is niet zo makkelijk, omdat een Time Capsule is gemaakt om alleen met Macs te werken. Maar ik geloof dat er wel een indirecte manier is: eerst maak je in Finder een back-up van je iPad, waarna je Time Machine gebruikt om die back-up op je Time Capsule te zetten. Ik heb hier alleen geen Time Capsule liggen, dus ik kan helaas niet controleren of het werkt.

marc
Lezer
marc

Nu mijn iMac late 2013 niet naar big sur kan gaan , hoelang kan ik hem dan nog veilig blijven gebruiken in de toekomst ?

bedankt alvast

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Apple brengt voor oudere besturingssystemen nog regelmatig de hoogstnoodzakelijkste beveiligings-updates uit. Zo is er vorige week nog een beveiligingsupdate verschenen voor onder meer High Sierra (gelanceerd in 2017). Dus een paar jaar zeker wel. Wel kan het gebeuren dat ontwikkelaars op een gegeven moment besluiten om geen updates aan te bieden voor een verouderd systeem – maar dan ligt het probleem niet bij Apple.

Hans van Gorp
Lezer
Hans van Gorp

Beste Icreate medewerkers,
Ik ben voornemens om een Macbook air met de M1 chip aan te schaffen. Kan ik daarop mijn (oude) Imac 27″ uit eind 2014 als monitor op aansluiten?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In macOS is helaas geen functie om een Mac te gebruiken als tweede scherm voor een andere Mac. Vooralsnog kan dat alleen met een iPad (via Sidecar). Wel is het op een andere manier mogelijk, maar dan moet je de dongel van Luna Display ($ 79,99) kopen. Meer daarover lees je in een artikel dat we eerder schreven: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/apple-sidecar-alternatief/.

Sraar
Lezer
Sraar

Office for Mac wordt niet meer ondersteund.
Office 2019 nog wel.
Is er een100% werkend gratis alternatief ?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je wordt vast niet bijzonder enthousiast van Pages, Numbers of Keynote, denk ik? Want dat is wat mij betreft wel het fijnste alternatief – en gratis. Een andere mogelijkheid is Google Docs, maar dan werk je altijd in de cloud. Waar ik veel van gehoord heb is WPS Office (https://apps.apple.com/app/apple-store/id1468073139?mt=8), maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik heb wel ervaring met een ander alternatief, LibreOffice, en dat vond ik tien keer niks.

Bert Mast
Lezer
Bert Mast

Is het te verwachten dat Apple de M1 chip ook op korte termijn gaat toepassen in bijv. een nieuwe Mac Book pro 16 inch? Dit in verband met een mogelijke aanschaf van een nieuwe Mac Book Pro. Is het de moeite waard om hier op te wachten?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Waarschijnlijk duurt dat nog wel even. Volgens de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft Apple de 16-inch MacBook Pro met M1-chip gepland voor het tweede of derde kwartaal van 2021. Als het kopen van een nieuwe Mac geen haast heeft zou ik hier absoluut op wachten. Die Mac is véél sneller en toekomstbestendiger. Misschien zelfs ook goedkoper.

Bart Schudel
Lezer
Bart Schudel

Mijn notities synchroniseren niet volledig. Op mijn iPhone,iPad, Mac Air en iMac staan niet hetzelfde aantal notities. Mail synchronisatie gaat prima evenals de contacten. Ik heb 200GB iCloud ruimte. Iemand een idee??

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik zou allereerst proberen om Notities op alle apparaten uit te schakelen, behalve op het apparaat met de meeste notities. Laat de app daar dan een tijdje open staan zodat ook echt alles gesynchroniseerd is. Daarna schakel je het overal weer in.

R. Bertsch
Lezer
R. Bertsch

Beste Icreate,

Hierbij een vraagje i.v.m. de eventuele overgang van mijn IMac van 2012 naar de nieuwe Imac met de M1 processor.
Op mijn huidige Imac heb ik een groot aantal applicaties met de nodige licenties.
Bijvoorbeeld licenties van FCPro X, Pixelmator, Logic Pro, etc, etc
Gaan die applicaties dan ook werken op de nieuwe M1 Mac, met dezelfde licenties, wachtwoorden, etc?

Graag uw reactie.

Met vr. groet,

R. Bertsch

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste R, daar kunnen we kort over zijn: ja! Final Cut Pro en Logic Pro komen bij Apple zelf vandaan, dus die draaien sowieso uitstekend op de nieuwe M1-chip. Ook wat betreft Pixelmator en andere apps voorzien we geen problemen. Zelfs als een programma nog niet geoptimaliseerd is, kan een Mac met M1-chip via Rosetta een Intel-Mac simuleren en dit zo draaien – meestal zelfs nog sneller. Wat betreft de licenties overnemen naar een nieuwe Mac: veel van de programma’s zullen gelinkt zijn aan je Apple ID, dus die kun je na inloggen probleemloos opnieuw uit de App Store downloaden.… Lees meer »

Radboud Brouwer
Lezer
Radboud Brouwer

Goedemiddag redactie van iCreate
Ik heb een Time Capsule waarop ik mijn back-ups opsla. Meestal gaat dat goed maar in 2015 zijn door een systeemcrash de back-ups van vóór 2015 niet meer bereikbaar.
Is het op een of andere manier mogelijk om die alsnog te benaderen?
Dat zou erg fijn zijn, want ik ben een aantal foto’s kwijt uit die periode.
Graag hoor ik van u op daar een oplossing voor is.
Met vriendelijke groeten, Radboud Brouwer.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Wist je dat je ook handmatig door de back-ups van Time Machine kunt browsen? Je opent de schijf hiervoor gewoon in Finder en kunt in de mappenstructuur naar oude bestanden zoeken. Het is een beetje uitzoeken hoe de reservekopie precies is opgebouwd, maar eventueel kun je hier nog iets vinden.

Radboud Brouwer
Lezer
Radboud Brouwer

Dank je wel Sven voor je reactie. Het klopt dat ik inderdaad handmatig door de back-ups van Time Machine kan bladeren maar ook als ik dat doe kan ik niet verder terug dan 2015. Dat heb ik dus al geprobeerd. Weet je nog een andere oplossing?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas niet nee, waarschijnlijk zijn die bestanden dan ook echt weg, vrees ik ?

Radboud Brouwer
Lezer
Radboud Brouwer

Dank Sven. Ik was daar al bang voor.
Fijne avond.

Henk d. Kort
Lezer
Henk d. Kort

Heb hier al eerder een vraag over gesteld maar geen bevredigend antwoord op gekregen nl.
Hoe kan ik foto’s die ik UIT een burst gehaald heb weer terug in een burst plaatsen.
Als ik alle foto’s eruit gehaald heb vervalt de burst en kan ik ze niet terug plaatsen of een nieuwe burst maken

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hoi Henk, ik geloof dat het niet mogelijk is om foto’s die je uit zo’n burst hebt gehaald terug te plaatsen. Mag ik vragen wat de reden is dat je ze graag bij elkaar hebt? De burstmodus wordt meestal gebruikt bij actiefoto’s, zodat je snel meerdere foto’s achter elkaar schiet en de best gelukte foto kiest. De rest kan dan meestal de prullenbak in.

Henk d. Kort
Lezer
Henk d. Kort

Ik ben in IJsland geweest en heb een geyser “ uitbarsting” geburst en dat was een “leuk” filmpje, daarna los in foto’s gezet maar dan kan je alleen per stuk kijken en niet meer terug plaatsen

Lolo
Lezer
Lolo

Goede middag,
Hebben jullie enige info over de GPS nauwkeurigheid van de Watch SE tijdens het hardlopen?
Ik las ergens dat deze beduidend slechter zou zijn dan de series 6 en dus eigelijk niet aangeraden om mee te hardlopen.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Waar heb je dat gelezen dan? Linkje? Ik heb dat namelijk nog niet eerder gehoord.

Lolo
Lezer
Lolo

De watch lijkt bochten af te ronden of gewoon door het water te lopen in plaats van over de brug…

https://www.dcrainmaker.com/2020/09/apple-watch-se-fitness-impressions-untangled.html

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dankjewel! Ik zie dat de review die je aanhaalt, uit september komt. Er zijn rond de tijd dat watchOS 7 nieuw was, heel veel problemen met de gps-functie geweest. Volstrekt willekeurig ook. Er werd zelfs gesproken over een GPS-bug (https://www.icreatemagazine.nl/workshop/watchos-7-gps-bug/). Het zou heel goed kunnen dat de SE in dit verhaal er last van had, en de 6 niet. Het had ook zomaar andersom kunnen zijn, want qua hardware is er geen verschil. We zijn inmiddels wat updates verder, eigenlijk zou de reviewer een update moeten geven over de huidige stand van zaken.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nog een korte aanvulling: een Apple Watch met 4G zal altijd betere locatiebepaling hebben dan een model zonder 4G. Met 4G kan er namelijk triangulatie van je positie met behulp van de zendmasten in de buurt plaatsvinden.

Kristine Vanclooster
Lezer
Kristine Vanclooster

Ik heb op iPhone een widget geplaatst voor de weerapp van Apple. Echter toont hij steeds het weer in Brussel, niettegenstaande ik reeds de locatie gewijzigd heb naar bvb Rozebeke. Dit door even langer op de widget te duwen en dan krijgt men de kans om die te wijzigen : ‘Wijzig ‘weer’. Doe ik iets verkeerd of is er hier iets mis.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Die weer-widget is gewoon raar (bij mij was-ie een tijd compleet onleesbaar). Je doet precies wat je moet doen. Je zou kunnen proberen om de widget eerst helemaal weg te gooien en dan opnieuw installeren. iPhone uit en weer aan werkt soms ook. Ik heb uiteindelijk een widget van een andere weer-app gebruikt en daar ben ik veel meer tevreden over.