Terug naar iCreate Q&A 19 juni – Lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 19 juni – Lees hier alle vragen terug

Door Laura Grootaarts19 juni 2020 07:591 min. leestijd62

Bij iCreate weten we veel over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Eens in de zoveel tijd gaan we er speciaal voor zitten om jouw vragen hierover te beantwoorden, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag is het zo ver! Tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags beantwoorden we je Apple-vragen. Stel je vragen onder dit artikel bij ‘Praat mee’.

iCreate Q&A

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 120! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Patrick Braat
Lezer
Patrick Braat

Geen vraag vandaag, maar compliment over jullie gedrevenheid, gemotiveerdheid en actuele (re)acties m.b.t. alles wat Apple betreft. Geniet van jullie dag!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Onze dag begint goed! Bedankt voor het compliment Patrick, we vinden het ook erg leuk om te doen. Fijn weekend alvast!

Dorus
Lezer
Dorus

Mijn Apple TV doet gek. Ik heb 2 gebruikersaccounts, maar wil er 1 verwijderen. Dat lukt, maar na een paar dagen is hij doodleuk weer terug van weggeweest. En dat keer op keer. Enig idee hoe dat kan?

Jurgen
Lezer
Jurgen

Benieuwd wanneer de nieuwe iMac gepland staat. Weten jullie meer?

Myrthe
Lezer
Myrthe

Toen de Live Photos functie net uit was heb ik heel veel vakantie foto’s gemaakt met mijn iPhone en deze functie. Mijn MacBook ondersteunde Live Photos op dat moment nog niet en heeft daardoor alle foto’s omgezet in video’s van 3 seconden. Weten jullie of er een (makkelijke en snelle) manier is om deze video’s weer om te zetten in normale foto’s of Live Photo’s?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Vreemd dat je Mac de foto’s automatisch omzette in een korte video. Om van die video weer een Live Photo te maken, open je de foto in de Foto’s-app en kies je rechtsboven voor ‘Bewerk’. Onderin zie je als het goed is een venster met ‘Herhaal’ of ‘Stuiter’ staan. Deze optie verander je in ‘Live’. Ik heb geprobeerd of er een manier is om dit in bulk te doen, maar ik geloof dat dit niet kan. Je zult dit dus bij elke vakantiefoto apart moeten doen, een tijdrovende klus dus.

Kitty Sun
Lezer
Kitty Sun

Goedemiddag,

De dicteerfunctie van mijn iPhone 6 werkt niet meer om gesproken woorden in tekst om te zetten.

Als ik het microfoontje heb ingedrukt, verschijnt wel het toetsenbordje en zie ik de ‘golfjes’ bewegen, maar er verschijnt geen tekst, ook niet als ik het toetsenbordje uitgeklikt heb, dan zie ik in het lege veld nog wel even een cirkeltje draaien alsof hij de tekst nog gaat plaatsen, maar er verschijnt niets.

(IOS 12.4.7 is mijn laatste update versie.)

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want het is een hele fijne functie voor mij.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Kitty

Ruben
Lezer
Ruben

Op 17 april 2020 schreef ik het volgende: ————— Bij ontvangen van een mail zie je direct de notification-badge (rode stip), maar het geluid van de melding hoor je pas minuten later?!?!? Nieuwe installatie van de nieuwste macOS helpt niet. Aan- en uitzetten van de notifications/meldingen helpt ook niet. Alles gelezen op internet en gedaan… Niets werkt. Dit gebeurt op mijn iMac Retina 5K, 27-inch, Late 2015. Ook de MacBook Pro en Air hebben hetzelfde probleem. Ikke niet meer snappe ? ————— Ik heb inmiddels iets extra geks ontdekt: – Bij een imap account is de badge en het geluid… Lees meer »

Kitty Sun
Lezer
Kitty Sun

Gelijk nog een 2e vraag (ik weet alleen niet of dit een specifieke iPhone-vraag is):

Op de een of andere manier is een groot gedeelte van mijn agendapunten van vóór 2019 verdwenen in mijn Google agenda, bij de instellingen staat de synchronisatie gewoon op altijd en verder kan ik tot nu toe niets vinden op het internet hierover als oplossing.

Geen idee of het op een andere manier opgelost kan worden.

Ik heb een iPhone 6 (update versie 12.4.7).

fokke van de ven
Lezer
fokke van de ven

Als ik Safari wil openen krijg ik de melding dat Safari de server niet kan vinden. Heb al van alles geprobeerd, maar zonder resultaat. Vermoedelijk heb ik ergens iets aan/uitgezet in ??????
Het gevolg is dat ik bepaalde sites niet meer kan bereiken omdat dan de opmerking op het scherm verschijnt dat ik de proxy settings etc moet checken?
kunnen jullie mij helpen .
complimenten voor het blad, ik spel het altijd uit!!!
Met vriendelijke groet
.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Dat klinkt alsof je een firewall hebt geactiveerd die voorkomt dat je bepaalde sites kunt bezoeken. Dit kan dan op je Mac zijn met een externe app (de ingebouwde Firewall kijkt naar internetverbinding van programma’s in het algemeen, niet specifieke websites), maar dat gebeurt natuurlijk niet zonder je medeweten. Veel routers bieden ook een firewall, het kan zijn dat die te scherp ingesteld is. Je komt in de instellingen van je router door in Safari naar https://192.168.1.1 te gaan (dit is het meestgebruikte adres, toch kan het zijn dat jouw router een andere heeft). Wie weet heb je ook nog… Lees meer »

Jan Smeets
Lezer
Jan Smeets

ik heb een nieuw modem: Fritzbox met een wifinetwerk;
tevens heb ik een Timecapsule (2014) waarmee ik het fritxbox wifinetwerk wil uitbreiden, zonder twee verschillende wifinetwerken te krijgen;
kan dit? en wat zijn dan de instellingen??

Koen van Ekeren
Lezer
Koen van Ekeren

Ik heb hier geen Fritzbox en Timecapsule liggen, dus dat maakt het lastig om te helpen. Waar je ongetwijfeld wel veel aan hebt, is het gratis digitale magazine met Fritz!-tips die onze collega’s van CT hebben gemaakt: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/files.fnl.nl/fileadmin/icreate/Fritz-tips-20200121.pdf

Remondo Lovisa
Lezer
Remondo Lovisa

Dag Laura, goedmiddag.

Leuk hoor dit vragenuurtje!
Ben benieuwd of jullie hier een oplossing voor weten:
in de Foto’s app op de i phone kun je het perspectief (bij bv scheve torens) veranderen.
Je kunt ze recht zetten.
Hoe gaat dat in de app op de Mac?
Kan het niet ontdekken.
Hartelijke groeten

Koen van Ekeren
Lezer
Koen van Ekeren

Hoi Remondo, als je het niet erg vindt beantwoord ik de vraag ? ook op de Mac is dit rechtzetten mogelijk. Open een foto in de Foto’s-app en kies bovenin voor ‘Snij bij’. Rechts van de foto verschijnt een draaiwiel. Door het wiel te verslepen kun je een scheve horizon (of toren dus) rechtzetten.

Remco
Lezer
Remco

schermtijd, blijkbaar gaan de altijd toegestane apps ook af van scherm tijd. hoe zit dat?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Met de functie ‘Altijd toegestaan’ geef je aan welke apps je áltijd mag gebruiken – ook al ben je door je Schermtijd heen. Daar is de functie voor bedoeld. Dus je kunt daarmee aangeven dat je WhatsApp te allen tijde kunt gebruiken, maar als je aan het WhatsAppen bent gaat dat ook af van je Schermtijd.

Heb je liever dat Schermtijd alleen geldt voor een specifieke app of categorie? Kies dan in het hoofdvenster van Schermtijd voor ‘Applimieten>Voeg limiet toe’.

Remco
Lezer
Remco

ik ga het probreren. bedankt. Top en ga zo door!

Peter Langens
Lezer
Peter Langens

Vraag, als je Apple wachtwoordservice gebruikt en bv op vakantie op een andere computer wilt inloggen ( zonder je Apple apparaat bij je te hebben) lukt dat dan? De door Apple gegenereerde wachtwoorden zijn niet te onthouden. Alvast bedankt

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat kan, maar dan moet je wel even spieken op je iPhone (ik ga er vanuit dat je er een hebt). Open de Instellingen-app, scrol naar beneden en tik op ‘Wachtwoorden en accounts’. Tik boven op ‘Wachtwoorden’ en voer in het zoekvenster de website in. Je kunt het wachtwoord nu overtypen. Als het gaat om een Mac waar je het wachtwoord moet invoeren, is het handiger om hem te AirDroppen. Hiervoor leg je je vinger langer op het wachtwoord en kies je voor ‘AirDrop’ om het naar de Mac te sturen. Heb je geen enkel Apple-apparaat bij je, ook geen… Lees meer »

Thomas
Lezer
Thomas

Hoe komt het dat ik Catalina 10.15.5 al drie keer geïnstalleerd heb maar nog steeds de melding krijg dat die update er is? Over deze mac toont ook dat de update na meerdere keren proberen nog niet geïnstalleerd is.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Als het niet lukt om de nieuwste macOS-update te installeren, dan is macOS Recovery de uitweg. Je Mac downloadt dan de nieuwste macOS-versie die compatibel is met je Mac, direct vanaf de servers van Apple. Zorg wel dat je een goede back-up hebt gemaakt. Op de website van Apple staat uitgelegd hoe het werkt: https://support.apple.com/nl-nl/HT204904

Jonas Cohen
Lezer
Jonas Cohen

Beste icreate magazine, Ik heb een vraagje. Ik heb hier thuis een iMac mid 2011 21,5 inch met dosdude catalina. Hij gaat af en toe wat traag en ik ben van plan een macbook te kopen. Ik hou van uiterlijk van de imac. Kan ik de webcam, scherm en speakers gebruiken van de imac gebruiken via de macbook? met vriendelijke groet Jonas Cohen

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Je kunt je iMac de kracht van je nieuwe MacBook geven door gebruik te maken van Luna Display. Die heeft een speciale Mac-to-Mac-modus, waarmee je het beeld van je MacBook naar je iMac brengt. Hiervoor heb je een dongle nodig van $ 49,99. Zie https://astropad.com/product/lunadisplay/. Ik weet niet of (en hoe) dit mogelijk is bij de speakers en webcam.

Jonas Cohen
Lezer
Jonas Cohen

oke dank u wel voor de hulp. ik kijk uit naar de icreate 120

Ton
Lezer
Ton

Ik heb geprobeerd een screencast te maken m.b.v van schermdeling en het programma blackhole (vlgs jullie artikel)
ik heb wel een beeldopname, maar krijg het geluid er niet bij?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Mijn collega die deze workshop heeft geschreven, is er op dit moment even niet. Hij kent het programma op zijn duimpje en hij weet ongetwijfeld veel beter dan wij het antwoord op je vraag. Ik vraag hem volgende week of hij je hierover mailt!

Desiree Aeberli
Lezer
Desiree Aeberli

Heb IPhone 11 pro Max en sinds deze week een Google Nest Mini. Spotify en YouTube worden afgespeeld via de Google Home app. Ik zou het fijn vinden wanneer ik op m’n Iphone ook de Nest mini speaker kan selecteren om af te spelen, bijvoorbeeld Blendle Audio. Ik kan alleen afspelen via IPhone of TV selecteren. Daar komt de vraag, hoe zet ik de Nest Mini erbij als selectie optie. Het is een speaker weergave dan zou het merk niet uit mogen maken. Thanks en groet

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

De Google Nest Mini ondersteunt inderdaad YouTube en Spotify, maar ook heel veel diensten niet. Dus ik ben bang dat Blendle er eentje is die je niet kunt toevoegen …

Germain Vandenberghe
Lezer
Germain Vandenberghe

Is het mogelijk Google Foto’s ( door de app te verwijderen ) volledig te verwijderen ZONDER dat alle foto’s worden verwijderd uit mijn iCloud foto’s. Foto’s uit Google foto’s individueel verwijderen heeft steeds tot gevolg dat ze ook onherroepelijk uit mijn iCloud foto’s worden verwijderd. Ik heb reeds Google foto’s de toegang tot mijn foto’s op “nooit” ingesteld. Is het dus werkelijk zo dat Google foto’s mede mijn iCloud kan sturen/beïnvloeden???
Alvast dank voor oplossing en/of uitleg over dit probleem

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het is inderdaad zo dat als je een foto in Google Foto’s verwijdert, hij ook uit iCloud verdwijnt. Toch hoef je niet bang te zijn dat al je foto’s nu zijn opgeslagen op de servers van de zoekreus. Ik geloof dat dit alleen gebeurt wanneer je binnen de Google Foto’s-app albums aanmaakt. Om te zorgen dat Google geen toestemming meer tot de foto’s, ga je in de Instellingen-app naar ‘Privacy>Foto’s>Google Foto’s. Zit hier een vinkje voor ‘Nooit’. Om te checken welke foto’s Google nu precies van je heeft ga je naar https://photos.google.com en log je in met het account dat… Lees meer »

Stella Wegman
Lezer
Stella Wegman

Heb een nwe Iphone, mail geactiveerd helaas zie ik enkel mail van gisteren en vandaag. En niet die van vorige week of van twee weken geleden net als voorheen.
Heb een 11Pro.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Het kan zijn dat dit komt door de synchronisatie-instellingen van Mail. Ga naar ‘Instellingen>Wachtwoorden en accounts’ en tik op het betreffende account. Afhankelijk van het type account vind je in het venster dat verschijnt de optie ‘Synchr. e-mail’. Tik hierop om het te wijzingen in ‘Geen limiet’ om alle mailtjes die je ooit ontvangen hebt op je iPhone te krijgen. Zie je deze optie niet omdat het bijvoorbeeld een Gmail-account betreft, dan is het account verwijderen en opnieuw instellen altijd het proberen waard.

Frans Batist
Lezer
Frans Batist

Sinds Catarina komen sommige foto’s als grijs gebied te voorschijn. Zelfs bij personen 1 x

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Je omschrijft het een beetje cryptisch, maar ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Verschillende mensen klagen na Catalina over uitgegrijsde foto’s – of althans, de kleine voorvertoningen daarvan. Het helpt om een voorvertoning te selecteren en dan te roteren (met command plus R) en dan weer een slag terug te draaien (Command + Option + R).

Anke
Lezer
Anke

Over Foto’s: ik heb ze uiteindelijk in de iCloud gezet om plaats te maken voor een berg te digitaliseren foto’s.
Nu blijkt dat Finder een dubbel zoveel opslag heeft: ivm te bewerken foto’s in oa Ligtroom heb ik heel veel foto’s in Finder gezet.
Hoe kan ik snel in Finder onderscheiden welke foto’s in de Fotobibliotheek staan en welke niet.
Of ik moet alles naar een externe schijf brengen

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hmm, misschien kun je het beste alle foto’s naar de Foto’s-app slepen. Dubbele foto’s worden namelijk niet meteen geïmporteerd. Je krijgt dan een melding met de vraag of je het volgende dubbele onderdeel wil importeren. Door ‘Pas toe op alle foto’s’ aan te vinken en voor ‘Importeer’ te kiezen, worden alleen de foto’s geïmporteerd die je nog niet in Foto’s hebt staan. Misschien is dat de handigste oplossing.

Maarten Bernards
Lezer
Maarten Bernards

Goede middag! Ik las gisteren jullie Feature Beltoon, en vind het een leuk artikel. Wat is miste is een antwoord op mijn oude vraag of je ook een klein stukje opgenomen stem als beltoon kunt gebruiken, en zo ja, hoe je dat dan versiert. Hopelijk kunnen jullie mij van deze vraag af helpen! Alvast een fijn weekend gewenst!

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

En we beloofden in stap 1 nog wel om niet te gaan zingen! Je kunt direct na de eerste stap ook de rode opnameknop indrukken en je stem opnemen. Het versieren daarvan, tsja, dat is een feature apart, denk ik. Je zou wat kunnen experimenteren door Apple Loops toe te voegen (geluidsfragmenten) via het lusje. Die sleep je zo het project in, onder het spoor waar je stem staat. Het exporteren van het fragment gaat dan vervolgens zoals omschreven in het vervolgworkshopje.

Maarten Bernards
Lezer
Maarten Bernards

Kijk, de oplossing is altijd weer simpeler dan ik dacht. Dank!

G. Peters
Lezer
G. Peters

Mijn iMac van Late2013 wordt erg traag. Erg veel geheugen gebruik ik niet behalve wellicht voor reservekopieën. Wat is beter een nieuwe SSD of juist meer geheugen om de iMac sneller te krijgen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De beste (en meest efficiënte) manier om je iMac sneller te maken, is door er een SSD in te laten zetten 🙂

Jan Dammer
Lezer
Jan Dammer

Goedemiddag team iCreate, Sinds oktober 2019 eindelijk in het bezit van een iMac 27″ en ook gelijk maar een abonnement afgesloten op iCreate. Als nieuwe Mac gebruiker blijkt het magazine zeer zinvol en leerzaam, dit geldt uiteraard ook voor de overige Apple producten zoals de iPhone, iPad en de iWatch. Ook van mijn kant de complimenten over hetgeen jullie bewerkstelligen voor het iCreate magazine en de informatieve E-mails. Ik ben zeer tevreden met de overstap naar de Apple iMac maar ik had wel te maken met een hardnekkig probleem. Af en toe kreeg ik te maken met een zwart beeld… Lees meer »

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Nee, sorry, dit zegt me zo niks, laat staan dat ik een oplossing hiervoor heb – maar ik word er inderdaad niet vrolijk van als ik naar het onderwerp googel. Ik zou even met de informatie die je zelf gevonden hebt, eens aankloppen bij Apple. Wellicht kunnen ze een alternatief bieden.

Jan Dammer
Lezer
Jan Dammer

Hoi Laura,
Bedankt voor je snelle reactie.
Ja, ik ga volgende week, na een week testen, zeker nog contact met Apple opnemen.
Prettig weekend

Maarten Bernards
Lezer
Maarten Bernards

OK, nu ik toch goed bezig ben, nog een vraagje. Ik las ook het artikel over de iPad als vervanger van je laptop. Nu draai ik het 32 bits Windows-modelleertool Sparx Enterprise Architect op mijn MacBook, onder Wine. Denken jullie dat deze constructie nu of in de naaste toekomst ook op een iPad te gebruiken is, zodat mijn MacBook de museumkast in kan?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Misschien is dat zelfs al mogelijk met het programma Parallels Access, waarmee je Windows op je iPad draait. Maar ik durf niet te zeggen of dit (fatsoenlijk) werkt. De iPad is er in ieder geval krachtig genoeg voor. Ik denk wel dat je alvast kunt beginnen met het bouwen van de museumkast 😉

Maarten Bernards
Lezer
Maarten Bernards

OK, dit geeft hoop. En die museumkast… die is er al! 😉 Dank voor je reactie!

Sandra Pennings
Lezer
Sandra Pennings

Graag zou ik weten of het mogelijk is om vanuit 1 internet applicatie (bijv. firefox of safari) een split screen te maken. Ik ben bekend met split screen met verschillende apps/applicaties, maar zou het ook vanuit 1 app willen kunnen.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ja, je kunt twee vensters naast elkaar zetten. In Safari open je eerst een tweede venster, via ‘Archief>Nieuw venster’. Als je daarna je muiscursor over de groene knop laat zweven, kun je bij de ene voor ‘links (of rechts) in het scherm’ kiezen. Vervolgens kun je uit de miniaturen de andere kant van het scherm invullen met het andere Safari-venster.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik zit me net te bedenken dat je het wellicht over de iPad hebt. In Safari werkt het daar ook: houd je vinger even op een tabblad totdat het ‘loskomt’, daarna kun je het naar een kant van het scherm slepen.