Terug naar iCreate Q&A 16 april – Lees alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 16 april – Lees alle vragen terug

Door Redactie iCreate15 april 2021 16:441 min. leestijd81

De Q&A is weer voorbij – wij beantwoorden de laatste openstaande vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag vindt er weer een iCreate Q&A plaats. Stel je vraag als reactie onder aan dit bericht en je krijgt vandaag nog antwoord.

iCreate Q&A
Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot vandaag om 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 128! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

ik heb de sleutelhanger ingeschakeld op mijn IPhone/IPad. Voor websites kan ik mijn accountinformatie en bijbehorende wachtwoorden zien. Maar hoe krijg ik mijn WiFi- en Mail-accountwachtwoorden te zien?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Paul, deze kun je helaas alleen op de Mac terugvinden. Hier heb je het programma ‘Sleutelhangertoegang’. Kies links de sleutelhanger ‘Inloggen’ en zoek de dienst of het netwerk waarvan je het wachtwoord wilt weten (soms is dat even zoeken omdat de benamingen een beetje cryptisch zijn). Dubbelklik erop en kies in het nieuwe venster voor ‘Toon wachtwoord’. Voer als bevestiging het wachtwoord van je Mac in.

Paul
Lezer
Paul

Hoi Sven, dank voor je uitleg. Ik heb helaas geen Mac, dus hou ik het maar bij de wachtwoorden voor de verschillende websites. Ik zet mijn vraag dan maar op de wishlist voor IOS/IPadOS 15 of 16.

Y G
Lezer
Y G

Ik heb sinds September een Applewatch SE en maak iedere dag mijn activiteiten ringen vol.Als je in de conditie-app naar de kalender van de activiteiten gaat staat er meestal en soms niet een groen bolletje naast de ringen.Waarvoor is dat,wat betekent het ?Bvd voor de reactie.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Hi! Een groen stipje naast de ringen betekent dat je op die dag ook daadwerkelijk een workout voltooid hebt.

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Ik wil video importeren in iMovie, ik heb daarvoor een verloopsnoertje nodig. Echter het aanbod is er wel, maar geeft aan thunderbolt 2 of 3. Ik heb een iMac met iOS eind 2013.
Ik zie wel dat er thunderbolts aansluitingen zijn, maar niet 2 of 3. Waar kan ik dat wel zien.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Thunderbolt 3 is er bij relatief nieuwe Macs: uit 2016 uit nieuwer. Thunderbolt 2 is dus wat je moet hebben. Je kunt dit overigens controleren op je Mac: klik linksboven in het menu op  en kies ‘Over deze Mac>Systeemoverzicht’. In het paneel links zie je onder Hardware ‘Thunderbolt’ staan; hier zie je welke versie je hebt.

Maria van Selst
Lezer
Maria van Selst

Goedemorgen. Ik las in iCreate nr. 127op blz. 26 het artikel over het verkrijgen van je Mac-bestanden op je iPhone.
Dit wordt mogelijk gemaakt door je Bureaublad en de map Documenten in iCloud Drive te zetten. Wel handig inderdaad, want zo kan ik al mijn bestanden ook op mijn iPhone zien.
Maar betekent dit ook dat die bestanden nu niet meer fysiek op mijn Mac staan? Met andere woorden: als ik iets uit de map Documenten naar de prullenbak verplaats (bijvoorbeeld een Pages-document), ben ik dat dan helemaal kwijt? Staat er dan nergens meer een soort van ‘back-up’ op mijn Mac?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

De iCloud-map op je Mac werkt verder als een gewone Finder-map. Dus gooi je iets op je Mac in de prullenbak, dan, staat het gewoon in de prullenmand. Dan is het nog niet weg, je moet eerst de prullenbak legen. Verwijder je een bestand op je iPhone, dan vind je het niet terug in de prullenbak op je Mac, maar wel in je ‘iPhone-prullenbak’ in Bestanden, via ‘Bladeren>Recent verwijderd’. Lokaal dus.

Maria van Selst
Lezer
Maria van Selst

Goedemorgen, Ik ben de gelukkige bezitster van een iPhone 12 Pro Max en ben daar zeer content mee. Wel heb ik een vraagje over geluidsinstellingen. Als ik namelijk de app Muziek open en een afspeellijst (of wat dan ook) wil afspelen, komt er geen geluid en moet ik het volume handmatig ‘aanzetten’ met de volumeknop ‘omhoog’. Ditzelfde geldt voor filmpjes e.d. die mij via WhatsApp worden toegestuurd. Maar ook als ik op Safari iets opzoek en wil afspelen. Het lijkt alsof de iPhone elke morgen in de ‘stille modus’ staat en ik die telkens handmatig uit die modes moet halen.… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Maria, staat het zijschakelaartje van de iPhone niet misschien op stil (rode lijn is zichtbaar)? In dat geval worden bijna alle filmpjes automatisch op stil gezet, tenzij je het geluid activeert via een knopje (bijv. YouTube) of de volumeknoppen bedient (bijv. Instagram Stories).
Dat geldt echter niet voor Muziek. Normaliter worden nummers daar *altijd* gewoon afgespeeld, tenzij je het volume handmatig omlaag hebt gezet via de volumeknoppen, het Bedieningspaneel of de Instellingen.

Maria van Selst
Lezer
Maria van Selst

Hey Sven. Het bestaan van het zijschakelaartje is mij bekend en die staat niet op stil. Ik weet niet hoe het kan, maar ik moet het geluid altijd handmatig aanzetten. Ik zou niet weten waar ik dat bij instellingen zou moeten aanpassen, zodat het voortaan automatisch goed gaat en ik meteen geluid heb. . Ik kan er niets over vinden. Vreemd hè?

Paul
Lezer
Paul

ik heb op mijn IPad een afspeellijst gemaakt. Hoe krijg ik die gekopieerd naar mijn IPhone? Ik heb geen Mac of Windows/PC met ITunes.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Paul, als je Apple Music hebt, dan gaat dat automatisch via iCloud-muziekbibliotheek. Is het daarentegen een eigen playlist met eigen mp3’tjes en heb je geen Apple Music, dan is er geen mogelijkheid om die zonder tussenkomst van een Mac of pc over te zetten naar je iPhone. Maar in dat geval heb je de muziek toch ook ergens van een Mac of pc met je iPad gesynchroniseerd?

Rene
Lezer
Rene

Ik heb een Mac-Book Pro A1398 waarvan de accu slecht begint te worden. Nu had ik geïnformeerd om deze te laten vervangen waarbij ik te horen kreeg dat ik deze dan minimaal 4 dagen kwijt ben.
Ik kan dat ding door mijn werk geen 4 dagen missen.
Weten jullie een adres waar ik een afspraak kan maken en erop kan wachten

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik denk dat de Apple Store nog steeds het snelst is, tenminste als je een fatsoenlijke reparatie wilt. Misschien zijn andere officieuze aanbieders sneller, maar dat zouden we sowieso niet aanraden. Dus nee, helaas weten we geen adres ?

Ruud
Lezer
Ruud

Als je een beetje handig bent kun je dit heel gemakkelijk zelf. Op internet (YouTube) vind je heel goede video’s hoe dat gedaan kan worden en er zijn voldoende leveranciers van MakBook accu’s. Zelf al twee maal een nieuw geplaatste in mijn MacBook. Half uurtje werk.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Uiteraard is het in theorie mogelijk om een accu in een half uur te vervangen, maar zo werkt dat helaas niet bij Apple en andere erkende service-providers. Mocht het niet belangrijk zijn om de accu ‘officieel’ te laten vervangen, kun je volgens mij bij zo’n beetje elke ‘telefoon-reparatie-winkel’ in de buurt terecht.

Moreno
Lezer
Moreno

iPhone 12 pro Max batterij hoesje, zoals bij iPhone 11

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Die is er (nog) niet. Voor de iPhone 12 is nog geen Smart Battery Pack verschenen, wel zijn er geruchten over iets soortgelijks, waarbij je de powerbank magnetisch op je iPhone kleeft via MagSafe: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/magsafe-powerbank-ios-14-5/

Berend
Lezer
Berend

Goedemiddag,
Ik heb een
Iphone xr en een ipad. Mijn vrouw heeft een samsung S8. Een vraag waar ik al heel lang mee zit is, zijn deze apparaten te koppelen met de agenda’s?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je kunt jouw iCloud-agenda in principe delen met je vrouw. Ze heeft dan wel een Apple ID nodig. Dat kun je ook gratis aanmaken online, daarvoor is geen Apple-product nodig. Je zou ook via ‘Instellingen>Agenda>Accounts’ een Google Agenda kunnen importeren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik behoorlijk vastzit in het Apple ecosysteem, dus ik weet niet wat de beste optie is. Zelf dus even uitproberen 🙂

Miriam
Lezer
Miriam

Ik werk met een gmail.account in mijn agenda (op de iPhone en iPad en heb met mijn man de optie ‘gezinsagenda’ waardoor we elkaars afspraken kunnen zien (als we die als ‘gezin’ markeren).

Delatin Marc
Lezer
Delatin Marc

Is er een adblocker die prima werkt in Safari? Bedankt

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

AdBlock for Safari werkt goed: Je installeert het via de Mac App Store https://apps.apple.com/nl/app/adblock-for-safari/id1402042596?mt=12. Na het installeren open je de voorkeuren van Safari, klik je op het tabblad ‘Extensies’ en zet je een vinkje ‘AdBlock’ om de extensie te activeren.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nog een aanvulling: ik ben grote fan van de adblocker Wipr. Die is wel betaald, maar werkt voor mijn gevoel betrouwbaarder en sneller dan veel andere adblockers ? https://apps.apple.com/nl/app/wipr/id1320666476?mt=12

Delatin Marc
Lezer
Delatin Marc

top

Astrid H.
Lezer
Astrid H.

Goedemiddag, ik heb bij mijn iPhone 11 een oplaadstekker gekregen die dikker is dan die bij mijn oude iPhone hoorde. Kan ik een iPhone 10 zonder gevaar ook met deze nieuwe stekker opladen? Dank vast voor de reactie

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ja hoor, geen enkel probleem. Volgens mij laadt die hiermee zelfs sneller op. Een iPhone pakt overigens altijd slechts de hoeveelheid stroom die die nodig heeft.

Gerry
Lezer
Gerry

Ik heb via Siri Opdrachten een “persoonlijke automatisering” aangemaakt op mijn iPhone. Op een bepaald tijdstip wordt een opdracht uitgevoerd. De opdracht start met een “Ja/Nee”-vraag. De optie “vraag voor uitvoeren” schakel ik uit. (dus schuivertje niet op groen) Op mijn Apple Watch verschijnt die opdracht, maar blijkbaar enkel puur informatief. De “Ja/Nee”-vraag verschijnt niet, ik moet hiervoor naar mijn iPhone. Daar kan ik de opdracht perfect doorlopen. Dat hij nu niet via de Watch kan doorlopen worden, vind ik jammer, maar begrijpelijk. (of misschien doe ik iets fout?) Ik had wel verwacht dat mijn Apple Watch een melding zou… Lees meer »

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Bij persoonlijke automatisering staat ‘Maak een automatisering aan die wordt uitgevoerd op een persoonlijke iPhone of iPad’ – en dus niet de Apple Watch. De melding op de Apple Watch is dan puur ter kennisgeving, zoals je op de Apple Watch wel vaker notificaties krijgt waarbij je voor de daadwerkelijke inhoud toch echt naar je iPhone moet grijpen.

Gerry
Lezer
Gerry

Dank u wel, Laura, nu ben ik zeker dat ik niets over het hoofd gezien heb. 🙂

Miriam
Lezer
Miriam

Ik vind het heel jammer dat mijn Apple Watch niet automatisch herkent als ik ga wandelen en als ik pauzeer. Ik moet er steeds aan denken om het aan- en uit te zetten. Dat beïnvloedt mijn (waargenomen) wandeltempo. Is er iets aan te doen?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Volgens mij moet je dit handmatig doen. Er is wel een optie voor hardlopen, die zou je kunnen proberen, via ‘Mijn Watch>Work-out>Automatische hardlooppauze’. In hetzelfde scherm vind je ook de optie ‘Druk om te pauzeren’. Als die aan staat kun je gemakkelijker handmatig pauzeren – misschien helpt dat iets – door op de kroon en de zijknop te duwen. Je zou in de App Store ook nog kunnen zoeken naar andere toegewijde wandel-apps met ondersteuning voor de Apple Watch, wellicht bieden die de optie wel.

R Celis
Lezer
R Celis

Dagelijks verschijnen er rechtsboven op mijn scherm korte Apple boodschappen, bv over nieuwigheden. Die verdwijnen echter supersnel : waar kan ik die terugvinden om eens “rustig” te lezen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dit doe je door rechtsboven op de tijd te klikken. Daarmee open je het Bedieningspaneel en kun je de meldingen teruglezen. Bij een oude macOS-versie (Catalina of ouder) klik je rechtsboven op het icoon met de drie strepen.

René
Lezer
René

Goedemiddag,

Ik gebruik een iMac (Retina 5K 27″ 2017) met OS Big SUR. Wanneer ik Finder open is het scherm altijd (te) klein. Nadat ik het heb vergroot en het vervolgens afsluit, zou bij een volgende sessie het grotere formaat behouden moeten blijven. Dat is echter niet het geval. Herstarten van de iMac levert geen verbetering op. Ik weet het niet zeker, maar ik meen me te herinneren dat ik met Catalina dit probleem ook al had. Hoe kan dat worden opgelost? Alvast dank daarvoor!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi René. In welke map opent je Finder-venster standaard? Eventueel heb je in die map geen schrijfrechten en kan de grootte van het Finder-venster daarom niet worden opgeslagen. Hiervoor wordt namelijk een verborgen .DS_Store-bestand aangemaakt in elke map. Is dat niet het geval, kun je via het volgende Terminal-commando alle Finder-vensters resetten:

find ~ -name .DS_Store -delete

LET OP: kopieer deze Terminal-opdracht precies zoals die hier staat. In het ergste geval verwijder je anders namelijk je hele thuismap.

René
Lezer
René

Hoi Sven, Standaard opent Finder in Documenten. De toegangsrechten zijn ‘lezen en schrijven’. Als ik in Terminal dat commando geef, dan wordt er voor allerlei mappen toegang gevraagd. Kan ik zonder gevaar dat toestaan? Ik durfde dat niet meteen te doen en kreeg onderstaande regels te zien in Terminal: server:~ KANTOOR$ find ~ -name .DS_Store -delete find: /Users/KANTOOR/Pictures/Fabio.photoslibrary: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Pictures/Restored Pictures/iPhoto-bibliotheek Restored.photoslibrary: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Pictures/Vastgoed.photoslibrary: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Pictures/Miranda.photoslibrary: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Pictures/Foto’s bibliotheek.photoslibrary: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Desktop: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Library/Application Support/MobileSync: Operation not permitted find: /Users/KANTOOR/Library/Application Support/CallHistoryTransactions: Operation not… Lees meer »

Robert Phillipson
Lezer
Robert Phillipson

MacBoekPro: bijlage toevoegen aan emailbericht Als ik voorheen een jpg-bestanden {bv. van 3Mb} als bijlage toevoeg aan een emailbericht werd deze ook als 3Mb bestand in dat bericht opgenomen en op de gebruikelijke grote weergegeven. Sinds ik begin deze week een aantal afbeelding van youtube met de link als bijlage in een email heb opgenomen, worden al mijn jpg-bijlagen uit mijn eigen foto-bestand {bv. van 3Mb} verkleind weergegeven en hebben slechts een bestandvolume van 44 Kb!! Deze bijgesloten afbeelding vergroten resulteert in een onscherp beeld en zichtbare pixels. VRAAG: Hoe herstel ik deze voor mij ongewijzigde situatie naar de gewenste… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Robert, als het goed is staat er rechtsboven bij het opstellen van een mail de optie ‘Grootte afbeeldingen’. Hier kun je voor ‘Werkelijke grootte’ kiezen. Ik denk dat je daar per ongeluk voor ‘Klein’ hebt gekozen. Groeten ?

John van der Velden
Lezer
John van der Velden

Ik merk dat de gegevens van mijn contacten niet meer via iCloud worden gesynchroniseerd tussen mijn iMac, iPod en iPad Pro. Bij alle andere dingen, zoals notities en foto’s gaat het nog steeds prima.
Hoe kan ik dit oplossen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Heb je al gecontroleerd of iCloud voor de betreffende apps nog is geactiveerd? Dit doe je op de iPod en iPad in de Instellingen-app. Daar tik je boven op je naam en kies je voor ‘iCloud’. Controleer hier of de schakelaar achter bijvoorbeeld ‘Agenda’s’ op groen staat. Op de iMac doe je hetzelfde; open daar Systeemvoorkeuren en klik je op ‘Apple ID>iCloud’.

Joëlle
Lezer
Joëlle

Sinds Big Sur kan ik downloads vanuit het dock ( map downloads) niet meer rechtstreeks naar het bureaublad slepen. Wel vanuit Finder. Is dit normaal ?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Bij ons lukt het wel, dus dat is niet zoals het hoort inderdaad. Maar waar het aan ligt.. ik kan me voorstellen dat het opnieuw opstarten helpt, omdat de processen dan opnieuw worden opgestart. Maar dat heb je vast al geprobeerd?

Ruud
Lezer
Ruud

Ik maak tot volle tevredenheid gebruik van een MacBook Pro en maak mijn backup’s met time machine op een timecapsule maar ook een backup in iCloud. De MacBook Pro upload de bestanden naar iCloud en daardoor staat er in de backup van de time machine alleen een verwijzing naar het originele bestand. Met andere woorden een bestand dat nu in iCloud staat kan niet teruggezet worden uit de timecapsule. Je vraagt je misschien nu af waar maak je je druk over je hebt toch iCloud. Maar zonder internet is het niet mogelijk om een oud bestand uit timecapsule te halen… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Ruud. Helaas, daar weten we ook geen oplossing voor. Dit is een designkeuze van Apple. Eventueel moet je voor je ‘cloud’-back-up overstappen op een alternatieve dienst. Volgens mij is het met Dropbox wel mogelijk om een back-up van de bestanden in de cloud te maken via Time Machine.

Robin masselink
Lezer
Robin masselink

Hallo knappe koppen van iCreate

Ik navigeer in de auto altijd met kaarten maar omdat de iPhone dan ontgrendeld is krijg ik geen meldingen op mijn Apple Watch. Is dit op te lossen ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Haha, dank je wel voor het compliment. ? Helaas zijn we in dit geval niet zo slim als we knap zijn, want voor jouw probleem hebben we geen oplossing. Het is niet mogelijk om meldingen op de Apple Watch te krijgen terwijl je iPhone ontgrendeld is.

Dirk DV
Lezer
Dirk DV

Wanneer komt de mogelijkheid om je nummer te verbergen wanneer je belt naar een nummer dat niet in je contact personen staat? Nu heb je enkel de keuze tussen je nummer weergeven of verbergen.
Bij Android is deze functie al jaren beschikbaar.
Mvg,

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Tik #31# voor het complete telefoonnummer, en je belt sowieso anoniem!

Dave
Lezer
Dave

Mijn vader heeft op zijn apple id nog een bedrag staan (cadeaukaart gekregen). Ondertussen is hij overgeschakeld naar een Samsung mobiel. Is er een mogelijkheid dat bedrag van de apple id over te zetten naar een andere apple id? Via gezinsdeling eventueel?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Online circuleert het volgende mailadres van Apple: itunesstoresupportnl@apple.com. Daar schijn je te kunnen vragen of ze het willen overboeken. Het zal met kunst- en vliegwerk ook wel lukken, maar ik zou het dus eerst proberen met een mailtje.

Martien Opschoor
Lezer
Martien Opschoor

Ik wil binnenkort de migratieassistent gebruiken, vraag kun je de assistent gebruiken zonder dat 1 van de computers is aangesloten op internet.
Of moeten ze allebei aangesloten zijn.
Dank je wel voor het antwoord

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Om gebruik te kunnen maken van de migratie-assistent, moeten beide Macs dicht bij elkaar staan en verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk.

Karel Tomei
Lezer
Karel Tomei

Hoe kan het dat ik bepaalde nieuwe losse opslagschijven niet meer kan formatteren op Mac Os uitgebreid journaled ?
Voorbeeld: bij een oudere schijf van hetzelfde merk kan het wel, en bij de nieuwe wordt die mogelijkheid niet meer getoond in Schijfhulpprogramma

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Karel, dat is vreemd. Heb je geprobeerd om in Schijfhulpprogramma de ‘Weergave’ op ‘Toon alle apparaten’ in te stellen en vervolgens het ‘hoofddevice’ (boven de verschillende ‘volumes’) opnieuw te formatteren? Als je een externe schijf als APFS is geformatteerd hebt, mogen de onderliggende volumes niet meer macOS Uitgebreid worden, voor zover ik weet. ?

Karel Tomei
Lezer
Karel Tomei

Sven, als je wilt wissen met schijfhulpprogramma staan er in de lijst 10 keuzes waaronder Mac Os Uitgebreid (journaled versleuteld)
Die optie krijg ik niet meer bij bepaalde nieuwe schijven zoals bijvoorbeeld de Samsung Portable SSD T5.
Bij een oudere ssd gaat dit wel. Hetzelfde met nieuwe My Passport mob schijf. met de oudere gaat het wel.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ja, dat snap ik. Maar heb je wel bij de knop ‘Weergave’ in Schijfhulpprogramma voor ‘Toon alle apparaten’ gekozen? Ik denk namelijk dat je wel ‘Mac OS Uitgebreid’ als optie krijgt als je het hele apparaat probeert te wissen, en niet alleen een volume dat erop staat.

Hans
Lezer
Hans

Heel graag zou ik van jullie willen vernemen op welke wijze ik mijn foto’s voortaan als HEIC-bestand kan opnemen en/of opslaan!
Ik heb op m’n iPhone12 de instelling “ervaar volledig HDR” uitgeschakeld, maar het worden altijd grote JPEG bestanden…

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Open de Instellingen-app, scrol naar beneden en tik op ‘Camera’. Kies vervolgens bovenin voor ‘Structuren’ en vink ‘High Efficiency’ aan. Daarmee schiet je foto’s in HEIC. Met ‘Meest compatibel’ wordt JPEG gebruikt.

Hans
Lezer
Hans

Graag zou ik ook nog van jullie vernemen of het mogelijk is om mijn iCloud- en Apple-ID wachtwoord door de sleutelhanger te laten vasthouden.
Het gebruik van de sleutelhanger in Safari ervaar ik n.l. dagelijks als een sublieme ww-manager!

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je kunt ook zelf handmatig wachtwoorden toevoegen aan de Sleutelhanger, als dat niet automatisch gebeurt. Dat kan via ‘Instellingen>Wachtwoorden’ en dan het plusje. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of je Apple ID-gegevens dan ook overal keurig worden ingevuld, maar dan heb je in ieder geval een centrale en veilige plek waar je het wachtwoord altijd kunt opzoeken.

Wim Bal
Lezer
Wim Bal

Ik wil graag dat als ik thuis kom mijn Apple TV een app opstart en mijn tv aanzet. Ik dit met de woning en opdrachten app. Dit lukt voor zover dat als ik mijn huis nadert ik een melding krijg of deze opdracht moet worden uitgevoerd. Ik zou graag willen dat dit net als mijn verlichting automatisch gaat.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is helaas niet mogelijk. Bij sommige triggers (zoals dus ‘Aankomst’) is de Opdracht alleen uit te voeren via een melding. Hopelijk brengt Apple daar met een toekomstige iOS-update verandering in.

Mario
Lezer
Mario

Hallo, WAT is het verschil tussen ‘agenda’ en ‘herinneringen’? Is dit niet een beetje hetzelfde? Ik zie uit naar het antwoord. Alvast bedankt.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Agenda en Herinneringen hebben inderdaad wat functionaliteiten die elkaar overlappen. Wil je herinnerd worden aan een afspraak, dan zou je dat ook via Herinneringen in kunnen stellen. Agenda is daarvoor echter veel overzichtelijker. In één oogopslag zie je daar op welke dag, je welke afspraak hebt staan. Herinneringen is daarentegen handiger voor het afwerken van takenlijstjes, boodschappenlijstjes, of het toevoegen van herinneringen die niet per se op één specifieke dag moeten worden afgewerkt.

Mario
Lezer
Mario

Hallo, nog eentje : Op de watch kan je een alarm instellen voor ‘ hoge hartslag’. Ik krijg die melding af en toe, maar de dag nadien!
Kan die melding niet direct gegeven worden? Kan dit ingesteld worden? Alvast bedankt.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is vreemd, zo’n melding zou je inderdaad direct moeten zien. Open de Watch-app op de iPhone, kies voor het tabblad ‘Mijn Watch’, scrol naar beneden en tik op ‘Hart’. Scrol naar beneden en tik op ‘Hoge hartslag’. Controleer hier of de optie niet per ongeluk op ‘Uit’ staat.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Een tijdje geleden wou ik een schermopname maken. Dit heeft altijd vlot en naar behoren gewerkt, maar sinds een aantal weken krijg ik af en toe een melding dat de schermopname mislukt is. In die melding staat er een foutcode: -5823. Ik heb meer dan voldoende vrije opslagruimte beschikbaar. Enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe ik dit in de toekomst kan vermijden? Alvast bedankt!

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Soms helpt het om apps af te sluiten of je telefoon even uit te zetten. Anderen zijn weer geholpen als ze via ‘Instellingen>Safari’ voor ‘Wis geschiedenis en websitedata’ kiezen. Soms helpt het om de de opname-knop uit het bedieningspaneel te halen en weer toe te voegen. Maar het kan ook zomaar zijn dat het om apps gaat die restricties opleggen voor wat betreft het maken van opnames.

fokke van de ven
Lezer
fokke van de ven

Geachte Experts,
Ik ben in het bezit van een Imac 2013. In plaats van een nieuwe Imac aan te schaffen, aarzel ik om een IPAD ernaast te hebben. De nieuwste IPADS zijn bijna gelijk aan een notebook, toch? Welke IPAD raden jullie aan? IK doe geen extreem zware taken op een computer. Hoogstens wat met IMovie. Ben ben wel voorstander van de nieuwste Apple chip.
Ik verneem graag jullie reactie.
Met vriendelijke groet.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Als je kiest uit het huidige assortiment, dan is er eigenlijk geen slechte iPad. Je hebt een goede iPad (de reguliere), een betere iPad (de iPad Air) en de beste iPad (de iPad Pro). En, oké, de mini. De reguliere iPad is voor de meeste mensen al voldoende. Ik ben zelf nogal gecharmeerd van de nieuwste iPad Air, want die heeft zo’n mooi futuristisch design en de populairste functies van de Pro, zonder dat het té is. (Zie ook: https://www.icreatemagazine.nl/koopadvies/welke-ipad-kopen/). Als je veel met video doet, kun je wel overwegen om meer opslag te nemen, Aanstaande dinsdag is er trouwens… Lees meer »

Gerard
Lezer
Gerard

Hallo Redactie, mijn probleem is… In Finder staat bij afbeeldingen, Foto Library 2,3,5 en 5 copy en met een blauw mapje Foto Library, wat is mijn probleem?
in foto’s zitten niet al mijn foto’s ik mis een aantal jaren ? van 2008 t/m 2012
Hoe kan ik alle foto’s samenvoegen? Het zal wel simpel zijn zo als bijna altijd bij Apple, maar ik durf niet zo maar te experimenteren .
Graag vraag ik u om hulp.
Dank voor uw moeite
Met vriendelijke groet Gerard

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Gerard, daar heeft Apple een heel support-document over geschreven, dat vind je hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT209528. Helaas is het toch best ingewikkeld, je moet namelijk de foto’s uit de verschillende bibliotheken exporteren en weer opnieuw importeren.

Willem
Lezer
Willem

Waarom verdwijnen af en toe foto’s uit mijn icloud zonder dat ik daar opdracht voor gegeven heb

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Willem, wat bij ons vaak gebeurt is dat we nog oudere foto’s geselecteerd hadden, die we dan per ongeluk verwijderen. Een andere mogelijkheid is dat iemand anders toegang heeft tot je Apple ID en foto’s verwijdert. Dat er zomaar foto’s verdwijnen zou eigenlijk niet kunnen. Als je de vorige twee opties kunt uitsluiten, zou ik contact opnemen met de support van Apple ?

Arjan
Lezer
Arjan

Dag redactie,
Weten jullie of ik in Keynote ook een splitsing kan maken?
Ik wil tijdens een meeting de keuze hebben welke kant ik met mijn verhaal op ga.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Arjan, daar is een trucje voor in Keynote. Voeg een tekstvakje toe in je dia, Ctrl-klik erop en kies ‘Voeg link toe>Dia’. Hiermee kun je instellen dat je naar een bepaalde dia gaat. Op die manier kun je dus gemakkelijk voor verschillende routes in je presentatie zorgen.

Ed Bakermans
Lezer
Ed Bakermans

Ik heb een iPad2. Apparaat vraagt om het wachtwoord dat als eerste werd gebruikt bij de AppleID. Dat is vele jaren geleden en inmiddels vele malen gewijzigd. Ik heb dat eerste wachtwoord niet meer. Gevolg: iPad2 is nu geblokkeerd. Is er een oplossing?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Apple heeft een support-document waarin stap voor stap beschreven staat hoe je de iPad nog min of meer kunt redden, je vindt het hier: https://support.apple.com/nl-nl/HT211078