Terug naar iCreate Q&A 17 april – Lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 17 april – Lees hier alle vragen terug

Door Redactie iCreate16 april 2020 14:001 min. leestijd63

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Eens in de zoveel tijd gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vrijdag 17 april vindt de eerstvolgende iCreate Q&A plaats. Tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags beantwoorden we je Apple-vragen, die je nu alvast kunt stellen. Stel je vragen onder dit artikel bij ‘Praat mee’.

iCreate Q&A

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 118! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Cees
Lezer
Cees

Hoe komt het toch dat mail op de iPhone anders werkt dan op een Mac? Verschillende emailadressen krijg ik niet aan de praat op mijn iPhone. Ik heb nu uit arrenmoede maar voor de Outlook-app gekozen, maar ik blijf liever bij de iOS-app. Wat is in jullie opinie trouwens de beste mailapp? (Bij voorkeur een Nederlandstalige).

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Goede vraag. Wij zijn ook niet 100% blij met de Mail-app, maar dat heeft meer met ontbrekende comfort-functies te maken, zoals snoozen van mails. Het is ons tot nog toe altijd gelukt om een mailadres toe te voegen. Mag ik vragen bij welke e-mailproviders dit gebeurt? Met de Outlook-app noem je overigens al een goed alternatief (ja echt, veel beter dan de desktop-versie!). Daarnaast zijn we nog fans van Spark (helaas niet Nederlands en doet een paar schimmige privacy-dingen) en Airmail (wel Nederlands, maar sinds kort een abo-model voor onder meer push-notificaties). We hebben nog goede verhalen gehoord over Canary… Lees meer »

Cees
Lezer
Cees

Het gaat bijvoorbeeld om de mailadressen van xs4ll.nl en freedom.nl. Op de één of andere manier gaat het ergens mis met de verificatie van die mailadressen. Dank voor je moeite trouwens.

emile rutten
Lezer
emile rutten

Hoe krijg ik snel alle programma’s afgesloten als ik de PC uitzet?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat doet macOS automatisch als je voor ‘Zet uit’ kiest. Alle programma’s krijgen een signaal om zichzelf te sluiten. Eventueel moet je nog bevestigen dat je niet opgeslagen documenten wel wilt opslaan of gaat weggooien. Vink je in het ‘Zet uit’-venster ‘Heropen vensters bij opnieuw inloggen’ uit, dan komen de programma’s ook na de volgende start niet automatisch naar voren.

Don
Lezer
Don

Altijd weer fijn deze iCreate Q&A! Weten jullie hoe ik in de finder de omvang (grootte) van de folders kan weergeven? Helaas kan ik geen afbeelding uploaden, maar ik wil in de rij-weergave zien hoeveel MB/GB/TB een map is. Ik zie de mappen met daarachter o.a. de bewerkingsdatum, soort en ook grootte. Maar onder grootte staan alleen maar twee streepjes. Als het niet standaard kan in MacOS dan eventueel een app die jullie aanraden? Ik gebruik MacOS Mojave.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Daar hoef je geen app voor te installeren, want in Finder is er een manier om de grootte van een map te zien. Zorg dat in Finder de lijstweergave is geopend (‘Weergave>Lijst’) en klik in het menu op ‘Weergave>Toon weergaveopties’. In dit venster vink je ‘Bereken alle grootten’ aan. Waar je eerst het dubbele streepje zag, zie je nu de grootte van de map staan.

Don
Lezer
Don

Bedankt voor de reactie Koen. Die optie had ik al gevonden. En soms werkt het, maar vaak ook niet. Eerst dacht ik dat het aan de nas lag, maar ook op de iMac zelf zie ik het soms niet. Werkelijk een mysterie!?
Aanvullende vraag: is het ook mogelijk om de omvang te zien (via een app) in de kolomweergave?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Hmm, vervelend. Een map selecteren en op Cmd+i toetsen had je vast al ontdekt? Je zou misschien een alternatief voor Finder kunnen uitproberen, zoals TotalFinder: https://totalfinder.binaryage.com. Ik ben er alleen niet zeker van dat dit hiermee kan.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Ik gebruik FaceTime om een video- of audiogesprek te voeren. Ik vraag me af hoe je tijdens een FaceTime-gesprek ook je scherm van je apparaat (ik gebruik het vaakst mijn iPhone) kan delen. Is dit mogelijk, of schakel ik beter over op een alternatief?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hee Jitse. Je scherm delen is met FaceTime niet mogelijk. Wil je het Mac-scherm delen, dan kan dat wel via Berichten, terwijl je via FaceTime aan het bellen bent. Hiervoor klik je in een geopende conversatie in Berichten rechtsboven op ‘Details’ en kies je het knopje met de twee overlappende rechthoeken. Hiermee kun je meekijken op het scherm van je gesprekspartner. Als je dan nog je iPhone aansluit en als videobron in QuickTime kiest, kun je zelfs het iPhone-scherm delen. Gemakkelijker gaat laatstgenoemde via Zoom op de Mac. Hier kun je tijdens het videobellen ervoor kiezen om je iPhone scherm… Lees meer »

Luc
Lezer
Luc

Hoe zit het nu in mekaar met de I-mac ? Mogen we een nieuwe verwachten in de komende jaren of gaat men het bestaande design nog iets verder uitrekken naar 32 “. Ik hoorde geruchten rondgaan dat men bezig zou zijn om de modellen op te splitsen : basismodel met 24″ – en de Pro-modellen naar 32 ” Zijn dit geruchten of zit hier waarheid achter ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Totdat Apple iets presenteert of officieel aankondigt, nemen wij alle geruchten met een groot korreltje zout ?
Dat gezegd hebbende: de kans dat Apple *iets* aan het design van de iMac gaat doen, is aanzienlijk. Gewoon omdat het design van de huidige iMac al zo oud is. Wat de groottes betreft klinken 24″ en 32″ wel aannemelijk. Immers is de Pro Display XDR ook al zo groot. Eventueel gaat Apple een soortgelijk scherm in een iMac Pro gebruiken.

Paul
Lezer
Paul

Kan ik met mijn I-pad screenmirroring doen met mijn Sony Bravia TV (Android), zonder Apple-TV?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

In die tv is Chromecast ingebouwd, toch? Er is een app waarmee je het beeld van de iPad naar de Chromecast kunt spiegelen. Het heet screen Mirror for Chromecast: https://apps.apple.com/nl/app/screen-mirror-for-chromecast/id1468495939.

Frabk
Lezer
Frabk

op een Ipad pro 2020 kun je via de usb c poort een geheugen stick aansluiten, klopt het dat je alleen foto’s en video’s kunt overzetten?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat klopt, iPadOS herkent alleen foto’s en video’s. Het overzetten van andere bestanden zul je dus op een andere manier moeten doen, bijvoorbeeld via iCloud Drive.

Don
Lezer
Don

Ik dacht dat je via bestanden ook andere bestandstypes kunt overzetten/lezen. Zoals bijvoorbeeld een word of excel document kopiëren naar het interne geheugen van de iPad. Zou toch mogelijk moeten zijn.
https://support.apple.com/nl-nl/guide/ipad/ipad1c415e32/ipados

Etienne
Lezer
Etienne

Drie vragen.. Ik heb sinds deze week de nieuwe iPad Pro.. Wat is de gemakkelijkste manier om alle openstaande Apps te sluiten? ) Op mijn iPhone moet ik op de linkse kant van onder naar boven wrijven..) Om de introductie bij mijn iMovie filmpjes een beetje mooier te maken gebruik ik op mijn iPhone en iPad de App Intro Designer.. welke ik dan nadien gebruik op mijn iMac.. Bestaat er iets gelijkaardig voor de iMac? Ik heb soms problemen op mijn iMac met mijn draadloze muis.. En dit komt vooral bij het aanvinken bij de systeeminstellingen van … secundaire knop..… Lees meer »

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het afsluiten van openstaande apps doe je in iPadOS hetzelfde als op de iPhone. Veeg vanuit de onderkant van het scherm naar boven om de app-kiezer te openen. Apps die je wilt afsluiten, veeg je naar boven. Vergeet niet dat het vaak niet nodig is om een app te sluiten. Apps die je niet gebruikt ‘bevriezen’ en verbruiken amper energie. Het continu afsluiten van apps kost juist veel batterij. In de Mac App Store zien we de app IntroMate staan. Die app ziet er goed uit en is gratis, al hebben we het zelf (nog) nooit gebruikt. Je derde vraag… Lees meer »

Photopix
Lezer
Photopix

Waarom kunnen we op deze moment geen producten bestellen op de website van Apple ?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Omdat de verkoop van de iPhone SE om 14.00 uur van start gaat, vanaf dat moment kun je weer bestellen. Apple wil alle ogen even gericht hebben op de nieuwe SE.

Rene
Lezer
Rene

Hoe kan ik achterhalen waarom de ventilator van mijn Macbook ineens veel lawaai maakt (oftewel: welk cpu proces veroorzaakt dit?). In activiteitenweergave zie ik systeemprocessen actief die veel cpu vragen. Maar daar kan ik niet zoveel mee.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

In Activiteitenweergave zit je al heel goed. Als je zo’n mysterieus systeemproces hebt opgespoord dat veel cpu vraagt, kun je het beste de naam ervan googelen. Meestal vind je dan al snel een uitleg waar dat proces mee te maken heeft en kun je het probleem in Systeemvoorkeuren proberen op te lossen.

Rene
Lezer
Rene

Kunnen icloud logins samengevoegd worden? Ik heb er twee met verschillende aankopen en wil die graag samenvoegen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas niet nee, Apple biedt zo’n optie niet. De enige mogelijkheid is om de twee account samen te voegen tot een gezin, via Delen met gezin. Dan heb je wel toegang tot de aankopen van het andere account. Hier hebben we ook een workshop voor, zie https://www.icreatemagazine.nl/workshop/delen-met-gezin/

Bjorn van der Neut
Lezer
Bjorn van der Neut

Kan je gewoon een microfoon in je Mac Book Pro pluggen en werkt die dan ook direct of moet je daar dan nog extra instellingen voor omzetten?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

In de meeste gevallen doet de microfoon het direct en hoef je niets aan te passen – hooguit het programma opnieuw starte waar je de microfoon wilt gebruiken. Werkt het toch niet? Via ‘Systeemvoorkeuren>Geluid>Invoer’ kun je de microfoon als geluidsinvoer kiezen. Staat er geen microfoon bij, wordt de microfoon niet door macOS herkend.

fokke van de ven
Lezer
fokke van de ven

Ben erg blij met iCreate. goed blad, zonder meer. IK worstel met de vraag welk systeem/programma het beste kan worden gebruikt om je Imac schoon te houden van allerlei rommel, malware, cookies, en virussen. IK gebruik nu TOTALAV en
MacRepair. Is het verstandig deze twee naast elkaar te gebruiken? Of raden jullie zowiezo een ander systeem aan?
Bij voorbaat dank en blijf gezond.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We hebben de beste ervaringen gemaakt met het programma Clean My Mac van https://macpaw.com/cleanmymac. Ik zou in ieder geval afraden om twee van dat soort systemen tegelijk te gebruiken. Blijf gezond ?

Hendrik De Zutter
Lezer
Hendrik De Zutter

Krijg steeds bij de opstart van mijn mac pro rechts boven een venstertje van MacKeeper; daarbij met steeds de vermelding “kan geen verbinding maken me de antivirusfunctie. Probeer internetbeveiliging opnieuw te installeren om dit probleem op te lossen”. Hoe kan ik dit venstertje verwijderen zonder dat het steeds terugkomt?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

MacKeeper moet je echt zsm verwijderen. Het is echt geen betrouwbaar programma hoor! Gebruik AppCleaner (https://www.freemacsoft.net/appcleaner) om alles van MacKeeper te verwijderen. Hiervoor sleep je het icoontje van MacKeeper vanuit Finder in het venster van AppCleaner!

Terry
Lezer
Terry

Het icoontje van de gezondheids-app is verdwenen. Via Siri kan ik de app wel oproepen, maar het icoontje kan ik niet terug vinden. Jullie een idee hoe ik dat icoontje kan terughalen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is vreemd, want die app kun je niet verwijderen. Heb je alle mappen al doorgespit? In het uiterste geval kun je via ‘Instellingen>Algemeen>Stel opnieuw in>Herstel beginschermindeling’ de app-icoontjes van Apple hun standaardplek teruggeven, dan zou je de Gezondheid-app weer moeten zien. Na het herstellen van de beginschermindeling staan alle geïnstalleerde apps door elkaar gehusseld, dus je zal het thuisscherm wel opnieuw moeten indelen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Goede oplossing Koen, zou geen betere weten ?

Terry
Lezer
Terry

Ja, heel vreemd. Heb gezocht en gezocht! 😀
Bedankt voor je tip. De gezonheids-app is terug van weggeweest!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, heel vreemd! Je kunt Gezondheid niet verwijderen op de iPhone, dus dat kan het niet zijn. Weet je zeker dat de app niet toch ergens in een mapje zit verstopt? Ik zou voor de zekerheid even de beginscherm-indeling herstellen, via ‘Instellingen>Algemeen>Stel opnieuw in>Herstel beginschermindeling’. Dan staat Gezondheid weer op de eerste pagina als het goed is.

Ruben
Lezer
Ruben

Bij ontvangen van een mail zie je direct de notification-badge (rode stip), maar het geluid van de melding hoor je pas minuten later?!?!?
Nieuwe installatie van de nieuwste macOS helpt niet. Aan- en uitzetten van de notifications/meldingen helpt ook niet. Alles gelezen op internet en gedaan… Niets werkt.
Dit gebeurt op mijn iMac Retina 5K, 27-inch, Late 2015. Ook de MacBook Pro en Air hebben hetzelfde probleem.
Ikke niet meer snappe 🙂

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We zitten hier al even over te broeden, maar komen niet echt tot een goed antwoord. Er is altijd een korte vertraging tussen het verschijnen van de rode stip en het geluid, maar een paar minuten is wel erg veel. Heb je na een schone installatie van macOS wel meteen een back-up teruggezet? Misschien helpt het in dat geval om het mail-account te verwijderen en opnieuw toe te voegen …

Steven
Lezer
Steven

Ik ben al geruime tijd op zoek naar een app (type Todist of Herinneringen) die ik kan integreren in mijn agenda en waarbij ik de keuze heb om ze tussen zelf te bepalen uren in mijn agenda te plaatsen (dus per taak). Momenteel hebben taken een standaard “time frame” van één uur. Niet alle taken nemen één uur in beslag en andere dan weer meer dan één uur. Momenteel gebruik ik Busycall in combinatie met Herinneringen. Dit benadert het best waar ik naar op zoek ben. Enkel het effectief aangeven wanneer en voor hoe lang ik de taak wil plannen… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Doet Agenda Notes niet misschien precies wat je zoekt? https://agenda.com Volgens mij is dat juist de bedoeling van deze app. Maar ik weet het niet helemaal zeker eerlijk gezegd. En voor de rest kan ik zonder veel onderzoek te doen ook alleen maar wat Todoist-achtige apps aanraden. 2Do en any.do bijvoorbeeld. Misschien kun je ook Zapier (https://zapier.com) gebruiken om de to-do-lijst app en je agenda aan elkaar te knopen

Mario
Lezer
Mario

Soms kom ik op sites terecht waar bovenaan in de tekstvakken staat : ‘ niet veilig ‘. Moet ik daar rekening mee houden? Wat mag ik doen? Of wat KAN ik doen? De melding komt soms bij websites van bekende merken voor, of een restaurant in de buurt…
Alvast bedankt Grt zMario

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Daar zou ik zeker rekening mee houden. Wanneer je deze melding ziet, heeft de website geen beveiligde HTTPS-verbinding. Het verkeer is dan niet versleuteld, waardoor kwaadwillenden gemakkelijker gegevens kunnen onderscheppen. Voer bij dit soort websites nooit je wachtwoord in. De bekende merken hebben vrijwel altijd een website dat begint met ‘https://’, dus grote kans dat het dan om een namaaksite gaat.

Leo van Wezemael
Lezer
Leo van Wezemael

Heb een al wat oudere Ipad Air die ik blijkbaar niet verder kan updaten dan 12.4.’’
Op welk model moet ik best wachten om (verplicht) een nieuwe aan te schaffen?
Met vriendelijke groeten
Leo van wezemael

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

De huidige, nieuwe iPad Air is een best goede deal wat mij betreft. https://www.apple.com/nl/ipad-air/ Wachten kan altijd, maar omdat er op dit moment geen concrete geruchten zijn over nieuwe, goedkopere iPads, kan ik niet zeggen of dat de moeite waard is. De nieuwe ‘iPad’ die afgelopen september gelanceerd werd, was op papier bijvoorbeeld slechter dan zijn voorganger, op een paar kleinigheidjes na.

Dirk
Lezer
Dirk

Goedemiddag, ik maak elk jaar een dvd van de eerste communie en van het vormsel voor de kinderen en de ouders. IDVD bestaat al een tijdje niet meer. Kan iemand me een goed alternatief aanraden. Rippen en branden zodat de dvd in een dvd-speler kan bekeken worden.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als we nog iets moeten branden, dan gebruiken we daar meestal ‘Brand’ voor, van https://burn-osx.sourceforge.io/Pages/Dutch/home.html. Daarmee kun je ook dvd-films maken. Voor het rippen kun je HandBrake gebruiken (https://handbrake.fr).

Fons
Lezer
Fons

Is er een manier om de gegevens van de gezondheidsapp in een duidelijk pdf overzicht door te sturen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het is helaas niet mogelijk om een kant-en-klare pdf te krijgen, maar alle gegevens van de app Gezondheid exporteren kan wel. Hiervoor open je de app en tik je rechtsboven op je profiel. Onderaan heb je de optie om de gegevens te exporteren. Hiermee krijg je een zip-bestand met alle gegevens, vaak als een .csv-bestand. Dat kun je in Numbers importeren en er vervolgens grafiekjes toevoegen en een mooie pdf maken. Goed idee voor een uitgebreide workshop in iCreate!

Aad
Lezer
Aad

Hoe kan het dat ik fotoalbums die ik met de foto’s app op m’n iMac heb aangemaakt, bewerkt en in een bepaalde volgorde heb geplaatst op m’n Apple TV+, Ipad en iPhone in willekeurige volgorde worden afgespeeld. Is daar iets aan te doen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dit heb ik al vaker gehoord, maar helaas heb ik geen goede oplossing. Je kijkt in de Foto’s-app neem ik aan? Misschien werkt het op de Apple TV beter als je Mediadeling gebruikt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’ op je Mac en zorg ervoor dat ‘Thuisdeling’ en ‘Mediadeling’ zijn geselecteerd en voer de Apple ID en het wachtwoord in waarmee je Thuisdeling hebt ingesteld. Selecteer ‘Deel foto’s met Apple TV’ en klik op ‘Kies’. Klik op het venstermenu ‘Deel foto’s uit’, zorg ervoor dat het aankruisvak bij de foto-app van je voorkeur is ingeschakeld en kies de map die je wilt delen.… Lees meer »

Fons
Lezer
Fons

Ik heb gedurende heel mijn carrière alle Mac toestellen, kabels en toebehoren bewaard. Dat geeft een klein Mac museum vanaf de Mac plus. Vele toestellen werken nog volledig. Ook de eerste originele iMacs. Helaas moet ik nu wegens pensionering en bijgevolg plaatsgebrek mijn museum van de hand doen. Is er ergens een gespecialiseerde site hiervoor? Het betreft enkele tientallen toestellen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Misschien vinden ze de apparaten bij het Nederlandse Apple Museum (https://www.applemuseum-nederland.nl) interessant? Voor het echte verkopen kom je toch heel snel uit bij iets als Marktplaats of eBay. Op de redactie zouden we zo’n mooie Macintosh Plus overigens ook nog waarderen ?

D’hondt
Lezer
D’hondt

Heb nog een gewone gsm, wil graag overstappen naar iphone SE moet ik mijn contacten manueel overzetten of is er een ander mogelijkheid.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Er is wel een mogelijkheid om SIM-contacten te importeren op de iPhone (via ‘Instellingen>Contacten), maar omdat je ook een nieuwe sim-kaart nodig hebt voor de SE, zal dat lastig worden. Je enige mogelijkheid is om je huidige SIM-kaart naar het kleinere formaat te knippen, maar dat is best moeilijk. Eerlijk gezegd: handmatig overzetten is je beste optie. Het zal ook supersnel gaan op de nieuwe SE ?

Ad de Wit
Lezer
Ad de Wit

Mijn geheugen op de IPad is bijna vol.Dit komt voornamelijk doordat via de Mac Air foto’s zijn gedownload op de IPad Pro.
Op welke manier kan ik het geheugen op de IPad Pro verminderen terwijl ik toch de foto’s op de IPad kan benaderen.
Opmerking:De foto’s zijn per album opgeslagen.
Gaarne antwoord

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Ik denk dat je iCloud-foto’s daarvoor gebruikt? Met de functie ‘Optimaliseer iPhone-opslag’ worden foto’s verkleind op je iPad opgeslagen. Mocht je dit nog niet hebben ingeschakeld, zou dit enorm veel ruimte besparen. Je schakelt het in via de Instellingen-app, waar je op ‘Foto’s’ tikt.

Leo Vendrig
Lezer
Leo Vendrig

Met mijn USB-stick van 16GB wil ik een filmpje plaatsen van 6.2GB.vanaf mijn iPad pro.
Maar na ongeveer een 3 kwartier krijg ik de melding, de bewerking kan niet worden voltooid.
Bestand te groot. Ik heb het ook geprobeerd met een stick van 32GB.
Vooraf beide geformatteerd.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Weet je welke bestandsindeling je voor usb-stick gebruikt? Als dat MS-DOS (FAT) is (check het via ‘Schijfhulpprogramma’), loop je tegen de beperking aan dat bestanden niet groter mogen zijn dan 4 GB. Met ‘macOS Uitgebreid (journaled)’ kan dat wel. Wil je de stick ook op Windows-computers gebruiken, dan kies je ‘exFAT’. Deze indelingen kun je allemaal bij het wissen van de stick in Schijfhulpprogramma selecteren.

Etienne
Lezer
Etienne

Beste, ik heb nog een heel oude Macintosh Classic 2 in goede staat, maar uiteraard niet meer in gebruik? Van welk jaar is dit toestel? Kan daar nog iets mee aangevangen worden? Dank.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hij kwam uit in 1991 en in ’93 werd de productie stopgezet. Het apparaat heeft vooral nog verzamelaarswaarde. Ergens hierboven heb ik een link naar het Apple Museum Nederland geplaatst ? Liefhebbers zullen er ook wat geld voor over hebben, denk ik.

Cor Verkerk
Lezer
Cor Verkerk

Goede middag
Is er al info wanneer de gewone nieuwe ipad uitkomt???
bvd voor info

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nee, geen concrete geruchten op dit moment. Eventueel komt er een nieuwe tijdens de WWDC in juni, of tijdens de iPhone-lancering in september.