Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

HomePod kan je nu waarschuwen als een rookmelder afgaat

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
HomePod geluidsherkenning rookmelder


Lees verder na de advertentie

De HomePod en HomePod mini waarschuwen je vanaf nu als er thuis een alarm afgaat terwijl je weg bent. De functie Geluidsherkenning – in januari al door Apple aangekondigd – is vanaf vandaag beschikbaar.

HomePod waarschuwt bij rookmelder

Wanneer je Geluidsherkenning hebt ingesteld in de Woning-app, luistert je HomePod naar rook- of koolmonoxidemelder. Hoort de slimme luidspreker het alarm afgaan, dan stuurt het een notificatie naar je iPhone, iPad en/of Apple Watch. Heb je ook een HomeKit-camera in dezelfde ruimte, dan bevat de melding ook een videofragment.

De nieuwe functie maakt gebruik van de always-on microfoon in de HomePod. In feite maakt de functie de slimme rookmelders met internetverbinding overbodig, want je wordt nu ook gewaarschuwd bij de ‘domme’ rookmelders die in huis zijn geïnstalleerd.

Geluidsherkenning HomePod inschakelen

Om gebruik de kunnen maken van Geluidsherkenning doe je het volgende:.

  1. Zorg dat je de Woning-app hebt geüpgraded naar de nieuwe Home-architectuur. Tik hiervoor in de Woning-app op de drie puntjes rechtsboven en kies ‘Woninginstellingen’. Tik op ‘Software-update’ en doorloop de stappen bij ‘Upgrade voor Woning beschikbaar’.
  2. Zorg dat je HomePod up-to-date is met de nieuwste software. Ook hiervoor ga je in de Woninginstellingen naar ‘Software-update’.
  3. Tik in de Woning-app rechtsboven op de drie puntjes en ga naar ‘Woninginstellingen’.
  4. Selecteer de optie ‘Veiligheid en beveiliging’ en schakel ‘Geluidsherkenning’ in.


kooptip

Wil je meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Privacy

Zoals we dat ook van Apple gewend zijn, beschermt de functie je privacy. Geluidsherkenning van rook- en koolmonoxidemelders wordt lokaal uitgevoerd op de HomePod – net zoals met Siri. Vervolgens wordt het met behulp van end-to-end-encryptie verzonden naar de iPhone of andere Apple-apparaten.

Geluidsherkenning op de iPhone

iOS 14 Geluidsherkenning

Ook de iPhone heeft geluidsherkenning. Hierbij luistert de iPhone met je mee en waarschuwt hij bij geluiden als een alarm, deurbel, fluitketel, geklop op de deur en meer. De functie is ideaal voor doven en slechthorenden, maar kan ook van pas komen als je thuis een koptelefoon met noice cancelling draagt.

Zo stel je de iPhone geluidsherkenning in:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Tik op Toegankelijkheid.
  3. Tik op ‘Geluidsherkenning’ en schakel de optie in.
  4. Geef via ‘Geluiden’ aan bij welke geluiden je een signaal wilt ontvangen. Je kunt ook de meldingstoon aanpassen.

Wil je een HomePod, maar twijfel je of je voor de ‘gewone’ HomePod moet gaan, of de kleinere mini? Lees onze HomePod 2023 review.