Terug naar Hoe nieuwe emoji ontstaan
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Hoe nieuwe emoji ontstaan

Door Sven Lamers25 april 2018 11:156 min. leestijd16

Waar denk je dat emoji’s vandaan komen? Van Apple? Nee. Het bedrijf bouwt ze weliswaar in al zijn besturingssystemen en gooit er een eigen designsausje overheen, maar geen emoji werd direct door Apple ontwor­pen. Komen ze dan uit Japan misschien? Ook niet, maar we komen dichterbij.

Emoji iPhone

Providers in het land van de rijzende zon bouwden in 1999 de allereer­ste emoji’s in hun telefoons, maar destijds kon het nog gebeuren dat een smiley van de ene provider er bij een andere provider compleet anders uitzag en wellicht zelfs compleet iets anders betekende. Je stuurde een hamburger en de ontvanger kreeg een drol, bijvoorbeeld. Er ontbrak een boven­liggende instantie om te bewaken dat emoji’s altijd en overal dezelfde betekenis hebben. Deze instantie werd het Unicode Consortium.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Unicode Consortium: de emoji-wachters

Het Unicode Consortium bestond al sinds 1991, ver voordat de eerste emoji het levenslicht zag. Het doel van de organisatie was (en is) het ontwikkelen van een universele standaard voor alle letters en tekens ter wereld. Dat werd zo belangrijk omdat steeds meer data elektronisch werd verwerkt. Voorheen bestonden er allerhande verschillende standaarden voor alle mogelijke talen en tekens, allemaal niet met elkaar compatibel. Unicode schiep orde in deze chaos.

Nieuwe iOS 11 Emoji

 

Aan het begin dit decennium verschenen Google en Apple op dit toneel. Google wilde Gmail op de Japanse markt lanceren, Apple de iPhone. Omdat producten voor communicatie in Japan zouden falen als ze geen emoji’s ondersteunden, klopten beide bedrijven bij Unicode aan. Sinds 2010 zijn zij de partij die de uniformiteit van emoji’s bewaakt. Eerst werden bestaande emoji’s onderzocht, dubbele eruit gefilterd en enkele nieu­we toegevoegd. Na deze grote schoonmaak was het mogelijk om nieuwe ideeën voor emoji’s in te sturen. En dat recht is niet alleen voorbehouden aan grote bedrijven: als jij een goed idee hebt, dan kun je dat gewoon insturen.

Nieuwe emoji aanvragen

Hoe nieuwe emoji ontstaan? Om een nieuwe emoji aan de omvangrijke bibliotheek toe te voegen, moet je aan verschil­lende eisen voldoen. Om te beginnen moet je een voorstel schrijven waarin je uitlegt waarom jouw emoji opgenomen zou moeten worden. Hoe vaak denk je bijvoorbeeld dat je emoji gebruikt gaat worden? Goede databronnen hiervoor zijn de hoeveelheid zoekopdrachten in Google en het gebruik van hashtags op Instagram.

Perzik emoji

Daarna moet je nadenken over mogelijke dubbele bete­kenissen: kan jouw emoji op meerdere manieren worden geïnterpreteerd? Dit kan een voordeel zijn. Denk aan de perzik­emoji die vaak gebruikt wordt om iemands derrière aan te duiden. De volgende vraag is of er combinaties mogelijk zijn. Het is je misschien nooit opgevallen, maar de astronaut­emoji in iOS is een combinatie van de mens en de raket. Kan jouw emoji in een combi­natie worden gebruikt?

Tot slot zijn er nog twee belangrijke factoren: is je emoji uniek? En vult die een hiaat in het bestaande emoji­repertoire? Heb je alle vragen beantwoord en voldoet jouw inzen­ ding aan alle eisen? Dan maakt je emoji kans om verwezenlijkt te worden.

Persoon in lotushouding

Voor een aflevering van zijn podcast Welcome to Macintosh schreef Mark Bramhill zo’n voorstel. Hij bedacht in 2016 dat er een emoji moest komen om yoga en meditatie aan te duiden. Na het in­ sturen van het uitgebreide voorstel (inclusief een concepttekening voor de nieuwe emoji), ging het Unicode Consortium erover vergaderen. Om zijn kansen te verhogen, was Bramhill hier zelf bij aanwezig. Hij hield zijn verhaal over de meditatie­-emoji voor zo’n twintig mensen van Unicode.

yoga emoji

Er werd gelachen en geknikt en er werden de nodige vragen gesteld. Zo waren er twijfels of de emoji internationaal herkenbaar zou zijn, want een mediterend persoon zou in India geen trainingspak aan hebben. Verder werd gebrain­stormd over de naam van de emoji. Bramhill had zelf ‘Mediterend persoon’ bedacht, maar volgens Unicode zou ‘Persoon in lotushouding’ de lading veel beter dekken.

Uiteindelijk werd Bramhill ver­ zocht de ruimte te verlaten en volgde een stem­ming onder de twintigkoppige jury. Een persoon­lijke uitslag bleef uit, maar vier dagen later bracht een tweet van de grootste emoji­website Emoji­pedia uitsluitsel. Er werden nieuwe emoji’s toegelaten! En inderdaad, daar was ­ie: ‘Persoon in lotushouding’. Sinds eind 2017, in iOS 11.1 en macOS 10.13.1, is deze emoji op iedere iPhone, iPad en Mac te vinden.

Miscommunicatie

Unicode had de emoji goedgekeurd, maar dat betekent feitelijk alleen dat de emoji een nummer binnen de Unicode­-standaard krijgt. Vervolgens ligt het werk bij de telefoonfabrikanten en so­ciale netwerken die de emoji in hun producten bouwen en vormgeven in hun eigen stijl. De grootste uitdaging daarvan is dat alle bedrijven een soortgelijke emoji ontwerpen. Dit ging in het verleden nog wel eens mis. Neem bijvoorbeeld de emoji ‘Pistool’. Bij Apple is het een waterpistool, bij Samsung een laserpistool en bij de meeste andere een revolver. Dat kan leiden tot miscommunicatie. ‘Zullen we naar het strand gaan?’ krijgt met een revolver erachter een heel andere lading dan met een waterpistool.

emoji pistool

Gelukkig komt ook hier verbetering in. Bedrij­ven doen hun best om emoji’s op elkaar te laten lijken – het pistool is eerder uitzondering dan regel. In het optimale geval zijn de verschillende emoji­stijlen net als verschillende lettertypes. Een ‘A’ is altijd een ‘A’, of hij nou in Helvetica of Comic Sans is geschreven. Bij Apple is de ‘Persoon in lotushouding’ een zittende man of vrouw in sport­kleren, met de benen gekruist en de handen op de knieën. Dat is ook de stijl die volgens Emojipedia door alle andere grote merken wordt gebruikt.

Altijd nieuwe emoji

Raakt de emoji­bibliotheek van Unicode ooit vol? Waarschijnlijk niet. De maatschappij staat niet stil, dus er zal altijd behoefte blijven aan nieuwe figuurtjes. Ook nu zijn we weer in afwachting van een verse lading emoji’s, waaronder de superheld en kreeft. We verwachten dat deze in iOS 12.1, dat hoogstwaarschijnlijk begin oktober uitkomt, het levenslicht zullen zien. En wie weet zien we in 2019 de eerste emoji’s gemaakt door iCreate­lezers …?

Zo stuur je je emoji-idee in

Heb jij een fantastisch emoji­-idee dat je wilt indienen bij het Unicode Consortium? Schrijf dan een uitgebreid en mooi opgemaakt voorstel (in het Engels) en stuur het als pdf naar docsubmit@unicode.org. Gebruik als onderwerpregel ‘UTC Document Submission: <naam van je emoji> en schrijf in de mailtekst simpelweg: ‘Please consider the attached do­cument for submission to the UTC’. En wie weet verschijnt jouw emoji over een jaartje op alle iPhones ter wereld.

 

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

16
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ike
Lezer
Ike

Ik vind dat er een sinterklaas/zwarte pieten emoji moet komen, het is een kinderfeest net als kerst en die krijgen wel weer emoji’s…

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je kunt natuurlijk een memoji maken in alle kleuren van de regenboog. Sint wordt iets lastiger!

Renaatje
Lezer
Renaatje

Ik snap ook niet waarom er geen transgender emoji zijn En
vlag van Friesland
En cavia emoji
Om dat als iemand transgender is zich niet hoef te verbergen

Mees
Lezer
Mees

Een gele emoji die zijn handen voor zijn ogen houdt

Naomi
Lezer
Naomi

Ik vind dat er emojis moeten komen van eskimo’s of mensen met spleetoogjes omdat een heel groot deel van de wereld bevolking spleet ogen heeft en er ook emojis zijn met mensen met hoofddoeken dus dag vind k dat mensen met spleet ogen er ook wel goed bij past en eskimo’s omdat ze er leuk uitzien en omdat er ook eskimo’s op de wereld leven en ik het wel zo eerlijk vind dat die ook een eigen emoji hebben en misschien ook een iglo want dat past bij een eskimo

Stroopwafel
Lezer
Stroopwafel

Er moet een stroopwafel emoji komen

yasser
Lezer
yasser

ik vind dat er een een lego emoij erbij komt

Lotte
Lezer
Lotte

Ik vind dat er een springtouw emoji moet komen, zelf doe ik rope-skipping en ik stuur dan bijv. Ik ga nu vertrekken naar de rope-skipping(dan zou er een springtouw emoji moeten komen!)

Chelsea
Lezer
Chelsea

Wrm is er geen kipnugget emoji

Margot
Lezer
Margot

Ik vind dat er een yoghurt emoji moet komen want yoghurt is lekker.

Roos frietman
Lezer
Roos frietman

Ik wil chips

Roos frietman
Lezer
Roos frietman

Lipbite emoji

Pasquale Kottier
Lezer
Pasquale Kottier

Ik vind dat een ezel emoji moet komen 🙂

nele
Lezer
nele

inderdaad!! Net zoals een mol emoji 🙂

Renate Eijsink
Lezer
Renate Eijsink

Ik zou het leuk vinden dat als je op het glaasje wijn drukt je kunt kiezen tussen rode witte of rosé wijn.

Adam
Lezer
Adam

er moet een voetball emoji komen omdat ik zit op voetbal