Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Apple’s AR/VR-headset krijgt nu al een goedkopere versie’

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Reality 3D wereld


Lees verder na de advertentie

De Apple Reality is nog niet eens onthuld, maar naar verluidt werkt Apple nu al aan een goedkopere versie van deze AR/VR-headset. Met dit alternatief hoopt het bedrijf een breder publiek te trekken voor dit nieuwe product. Maar wat maakt deze versie nou goedkoper? En hoe gaat dat prijskaartje eruitzien?

Goedkopere Apple Reality?

2023 wordt hét jaar van de Apple Reality, een nieuwe headset die de krachten van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) combineert. Eerstgenoemde plaatst een virtuele laag over de werkelijkheid, terwijl VR je helemaal onderdompelt in een virtuele wereld. Het product moet een ware revolutie worden, maar er is een groot struikelblok: het prijskaartje. Naar verluidt gaat de headset namelijk $ 3000 kosten. Slik.

Volgens The Information en Bloomberg werkt Apple daarom nu al aan een ‘budgetvriendelijker’ alternatief. Niet door hem minder functionaliteiten te geven, maar door goedkopere onderdelen te gebruiken. Zo wordt de chip vergelijkbaar met die in de iPhone, terwijl de processor in de originele headset lijkt op die van een Mac. Verder krijgen de schermen een lagere resolutie.

Met dit alternatief hoopt Apple dat de headset voor een breder publiek toegankelijk wordt. Al moeten we waarschijnlijk nog een lang wachten. Ontwikkelaars werken pas sinds eind vorig jaar aan dit product, waardoor er nog niet eens een goed prototype is. Verwacht hem daarom pas in 2024, misschien zelfs 2025. Maar ja, we willen toch eerst de gewone Apple Reality zien.

Prijskaartje


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De bronnen schrijven dat het prijskaartje van deze headset gaat lijken op die van de iPhone, dus kunnen we al een schatting maken. Het instapmodel van de meest recente iPhone – de iPhone 14 – kost € 1016. Het duurste toestel daarentegen is de iPhone 14 Pro Max met 1 TB aan opslag, die je in huis hebt voor € 2126. Wil de headset-prijs lijken op die van de iPhone, dan moet hij hier ongeveer tussen liggen.

Geen AR-bril meer?

Apple Glass bril 2021

Overigens werkt Apple ook al jaren aan een ander AR-product: de ‘Apple Glass’. Dit is een bril die – net als de headset – een AR-laag over de werkelijkheid plaatst, zodat je meteen informatie te zien krijgt. VR-functionaliteiten krijgt hij verder niet. Kijk voor een voorbeeld naar de (gefaalde) Google Glass, waarmee Apple de strijd hoopt aan te gaan.

Toch zijn deze plannen nu gewijzigd, want volgens tech-analist Mark Gurman wordt er momenteel helemaal niet aan deze bril gewerkt. Vooralsnog hebben de ontwikkelaars het namelijk niet voor elkaar gekregen om de Apple Glass genoeg kracht en batterijcapaciteit te geven. Vandaar dat de release eerder al is uitgesteld van 2023 naar 2025.

In plaats daarvan ligt de focus nu op de goedkopere AR/VR-headset, dus verwacht de bril niet in de nabije toekomst. Al blijft het nog onduidelijk of de Apple Glass überhaupt ooit verschijnt. Volgens Gurman is er intern bij Apple namelijk een groep die er steeds minder vertrouwen in heeft. Al hopen de meeste werknemers nog steeds dat het een vervanger voor de iPhone wordt.

Alles over de Apple Reality

Wil je op de hoogte worden gebracht van al het nieuws rondom de Apple Reality? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!