Druk deze Mac-toetsen nóóít zomaar tegelijk in
Lees verder onder de advertentie
Mac-sneltoetsen zijn geweldig: ze zorgen dat je veel minder vaak naar de muis (of trackpad) hoeft te grijpen. Maar kijk uit, sommige toetsencombinaties zijn als een rode knop waar je beter niet op kunt drukken. We zetten 6 ‘gevaarlijke’ toetscombinaties op een rij.
6 gevaarlijke Mac-sneltoetsen
In dit artikel zetten we sneltoetsen op een rij die je beter niet zomaar kunt indrukken. Ze zorgen bijvoorbeeld dat je belangrijke bestanden onbedoeld afsluit, of dat je Mac abrupt opnieuw opstart, zonder om bevestiging te vragen. Duw ze dus nooit zomaar in, tenzij je weet wat je doet.
1. Cmd+Option+Shift+Delete
De sneltoets leegt je Prullenmand direct, zonder om bevestiging te vragen. Staan er nog belangrijke bestanden in je prullenbak en druk je deze sneltoets in, dan worden de bestanden permanent verwijderd, zonder de mogelijkheid van herstel. Check eerst of je de bestanden die erin staan écht kunt missen.
2. Ctrl+Cmd+Aan/uit-knop
De sneltoets zorgt voor een onmiddellijke geforceerde herstart van je Mac, zonder te vragen om bevestiging. Niet-opgeslagen documenten en lopende processen gaan verloren. Als je pech hebt kan de sneltoets zelfs leiden tot systeemschade.
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Wil je macOS-tips ontvangen om álles uit je Mac te halen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
3. Cmd+Q
Sluit de openstaande app onmiddellijk af, zonder te vragen om bevestiging. Bij niet-bewaarde documenten krijg je nog de kans om ze op te slaan, maar bij sommige apps leidt de toetscombinatie tot gegevensverlies. Het is een van de meest beruchte sneltoetsen, omdat er vaak per ongeluk op wordt gedrukt.
4. Option+Shift+Cmd+Q
Logt direct uit op je macOS-gebruikersaccount. Je wordt niet gevraagd om de actie te bevestigen. Wel krijg je de kans om niet-bewaarde documenten op te slaan, maar het indrukken van de toetscombinatie leidt soms tot gegevensverlies.
5. Ctrl+Cmd+Q
Vergrendelt het scherm onmiddellijk. Apps blijven op de achtergrond draaien, maar het in de sluimerstand zetten kan lopende processen onderbreken.
6. Cmd+Shift+Punt
Heb je Finder geopend en toets je deze toetscombinatie in, dan worden er verborgen bestanden getoond. De neiging is groot om ze meteen te deleten, want de bestanden zien er vreemd uit. Vaak gaat het echter om cruciale systeembestanden, die macOS Ventura niet voor niets standaard verbergt. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van het besturingssysteem, dus houd de bestanden verborgen.
Cmd+Q is applicatie-specifiek hoe er gereageerd wordt. De standaard actie is weliswaar ‘direct afsluiten’, maar wordt veelal afgevangen door ontwikkelaars die weten hoe ze wél een applicatie moeten schrijven. Ctrl+Cmd+Powerknop heeft alleen effect op apple computers zónder touchbar, dan worden inderdaad al je applicaties gesloten zonder opslaan en je computer herstart. Dit klopt dus deels. Bij een apple computer met touchbar zul je gewoon je account locken, zoals de combinatie Ctrl+Cmd+Q ook doet. Ctrl+Cmd+Q is juíst aan te raden als je pauze hebt en je je in een school-/kantoorruimte bevindt waar je vervelende klasgenoten/collega’s hebt die niet met hun vingers… Lees meer »
Goede naam gekozen 😄 het artikel gaat – zoals de kop al aangeeft – over sneltoetsen die je niet zomaar moet indrukken. Niet over toetsen die je Mac met één druk op de knop vernietigen. Als we dat in de kop suggereerden was het inderdaad clickbait geweest. Sommige sneltoetsen in de lijst zijn nuttig, maar het is belangrijk dat je ze alleen gebruikt als je weet wat je doet.
Vervang de aan uit knop
Voor je eject knop. En je Mac met Touch Bar sluit direct af
Echt waar?? RTFM lui. Dit is ancient history die ieder (nieuwe) Mac user kan weten.
Mac Os is ongetwijfeld naast Linux het meest betrouwbare wat bestaat. Experimenteer, probeer het fout te doen en nog is de kans dat je iets kapot maakt nagenoeg nul. Vertel dat meneer Microsoft windhoos maar eens.
I state my case.
Helemaal mee eens! macOS is awesome
Geweldig systeem, spijt van dat ik er niet eerder aan begonnen ben werk er 3 jaar mee
Ik dacht dat het echt om gevaarlijke toetscombinaties ging, waarmee je in een keer je systeem wist of zo, maar dit is toch bijna voor iedereen bekend?