Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Druk deze Mac-toetsen nóóít zomaar tegelijk in

Auteur: Koen van Ekeren
7 reacties
gevaarlijke Mac sneltoetsen


Lees verder na de advertentie

Mac-sneltoetsen zijn geweldig: ze zorgen dat je veel minder vaak naar de muis (of trackpad) hoeft te grijpen. Maar kijk uit, sommige toetsencombinaties zijn als een rode knop waar je beter niet op kunt drukken. We zetten 6 ‘gevaarlijke’ toetscombinaties op een rij.

6 gevaarlijke Mac-sneltoetsen

In dit artikel zetten we sneltoetsen op een rij die je beter niet zomaar kunt indrukken. Ze zorgen bijvoorbeeld dat je belangrijke bestanden onbedoeld afsluit, of dat je Mac abrupt opnieuw opstart, zonder om bevestiging te vragen. Duw ze dus nooit zomaar in, tenzij je weet wat je doet.

1. Cmd+Option+Shift+Delete

De sneltoets leegt je Prullenmand direct, zonder om bevestiging te vragen. Staan er nog belangrijke bestanden in je prullenbak en druk je deze sneltoets in, dan worden de bestanden permanent verwijderd, zonder de mogelijkheid van herstel. Check eerst of je de bestanden die erin staan écht kunt missen.

2. Ctrl+Cmd+Aan/uit-knop

De sneltoets zorgt voor een onmiddellijke geforceerde herstart van je Mac, zonder te vragen om bevestiging. Niet-opgeslagen documenten en lopende processen gaan verloren. Als je pech hebt kan de sneltoets zelfs leiden tot systeemschade.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Wil je macOS-tips ontvangen om álles uit je Mac te halen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Cmd+Q

Sluit de openstaande app onmiddellijk af, zonder te vragen om bevestiging. Bij niet-bewaarde documenten krijg je nog de kans om ze op te slaan, maar bij sommige apps leidt de toetscombinatie tot gegevensverlies. Het is een van de meest beruchte sneltoetsen, omdat er vaak per ongeluk op wordt gedrukt.

4. Option+Shift+Cmd+Q

Logt direct uit op je macOS-gebruikersaccount. Je wordt niet gevraagd om de actie te bevestigen. Wel krijg je de kans om niet-bewaarde documenten op te slaan, maar het indrukken van de toetscombinatie leidt soms tot gegevensverlies.

5. Ctrl+Cmd+Q

Vergrendelt het scherm onmiddellijk. Apps blijven op de achtergrond draaien, maar het in de sluimerstand zetten kan lopende processen onderbreken.

6. Cmd+Shift+Punt

Heb je Finder geopend en toets je deze toetscombinatie in, dan worden er verborgen bestanden getoond. De neiging is groot om ze meteen te deleten, want de bestanden zien er vreemd uit. Vaak gaat het echter om cruciale systeembestanden, die macOS Ventura niet voor niets standaard verbergt. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van het besturingssysteem, dus houd de bestanden verborgen.