Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple en andere tech-reuzen hebben het lastig in hoorzitting

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Tim Cook


Lees verder na de advertentie

Een historisch moment gisteren: de vier grootste techreuzen van dit moment moesten zich tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres verantwoorden over hun machtspositie. Tim Cook van Apple werd het vuur na aan de schenen gelegd, net zoals Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google en Mark Zuckerberg van Facebook. Er kwamen hierbij wat zaken naar buiten die Apple ongetwijfeld liever binnenskamers had gehouden.

Techreuzen onder de loep

40 procent commissie

Als mensen in een iOS-app een abonnement afsluiten, moet de maker daarvan 30 procent van de opbrengst betalen aan Apple, en in de daaropvolgende jaren 15 procent. Dat wordt doorberekend aan klanten. Maar Apple zelf heeft concurrerende diensten als Apple Music en TV+ en kan die veel goedkoper aanbieden. Cook nuanceerde het verhaal door te zeggen dat 84 procent van de apps in de Store helemaal niets afdraagt aan Apple. Tijdens de hoorzitting kwam naar buiten dat het nóg erger had kunnen zijn: Eddy Cue zette ooit in op een commissie van 40 procent. ‘We laten geld liggen’, zo is te lezen in een mail.

Voordelen voor Amazon

Alle apps worden hetzelfde behandeld en moeten voldoen aan dezelfde regels – maar toch niet helemaal. Apple wilde Amazon Prime Video wel heel erg graag in de App Store, maar Amazon weigerde om 30 procent afstaan. Dus gooiden de twee partijen het op een akkoordje, en kon Amazon uiteindelijk volstaan met de afdracht van slechts 15 procent. Amazon kreeg bovendien nog Siri- en ondersteuning voor hun app en enkele andere voordelen op de koop toe.

Einde voor Schermtijd-apps


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Sinds enkele jaren kun je op je iPhone je Schermtijd beperken, voor als jij of je kinderen veel te veel tijd achter het scherm doorbrengen. Eerder waren er al apps van andere ontwikkelaars waarmee dit ook al mogelijk was. Die werden prompt verwijderd uit de App Store. Volgens Tim Cook had het verwijderen van de apps echter niets te maken met het promoten van hun eigen Schermtijd-opties: de apps werden al een tijd in de gaten gehouden door Apple en bleken zich niet te houden aan de regels, waardoor de privacy van kinderen in het gedrang kwam. De timing blijft natuurlijk bijzonder ongelukkig.

Andere techreuzen

Ook de drie andere partijen kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf. Facebook heeft volgens gelekte documenten Instagram gekocht om ‘de concurrentie te neutraliseren’. Amazon verzamelt zo veel gegevens over bedrijven die werken met hun platform, dat ze ze daarna moeiteloos weg kunnen concurreren. Google kreeg onder meer het verwijt content te stelen van websites: als je iets googelt, staat het antwoord al vaak uitgelicht en hoef je niet naar de website te gaan om het te weten te komen.

Het is op dit moment nog onduidelijk wat de hoorzitting voor gevolgen gaat krijgen. Het is nu wachten op een rapport waarin alles geanalyseerd wordt, mogelijk volgen er daarna maatregelen om de macht van de grote tech-bedrijven in te perken.

Bron: iDropNews