Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Het einde van TikTok is misschien nabij – en dit is waarom (update)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Einde TikTok


Lees verder na de advertentie

Update 4 juli: TikTok-eigenaar ByteDance heeft aangegeven dat het klopt dat er in China gevoelige data van Amerikaanse TikTok-gebruikers ingezien kan worden. Het proces van het inzien van de gebruikersdata kan wel alleen met goedkeuring van een afdeling van ByteDance in de VS. Het bedrijf belooft om veranderingen door te voeren door alle data van Amerikaanse gebruikers naar de VS te verhuizen, en het delen van data tussen de EU, VS en China zoveel mogelijk te beperken – maar het volledig afschaffen van deze praktijken wordt niet beloofd. Hiermee hoopt het bedrijf TikTok beschikbaar te houden in de App Store en Google Play Store.


De populaire social media-app TikTok moet uit de App Store verwijderd worden. Dat zegt een commissaris van de FCC in een openbare brief. Dit moet je weten.

TikTok als spionagemiddel

De FCC (Federal Communications Commission) is een deel van de Amerikaanse overheid, en gaat over de regulering van Amerikaanse media. Een commissaris van de FCC, Brendan Carr, uit in een brief van vier pagina’s zorgen over de rol van TikTok voor spionage van de Chinese overheid.

Carr geeft aan dat er in gelekte audio-opnames van een onderzoek van BuzzFeed naar buiten is gekomen dat personeel van ByteDance – het Chinese bedrijf achter TikTok – meermaals de gevoelige data van Amerikaanse gebruikers van TikTok heeft ingezien. Dit zou gebeuren ondanks dat deze data inmiddels in de VS wordt opgeslagen.

Alles wordt bijgehouden


kooptip

TikTok Concurrent Shorts

Carr noemt dat TikTok erg veel data verzamelt: de zoekopdrachten en browsegeschiedenis in TikTok, scans van gezichten en stemmen, locatiedata, en bestanden en tekst uit het klembord (kopiëren/plakken) van de gebruiker. Het social media-aspect van TikTok zou dus slechts ‘schaapskleren’ zijn. Door de wet in China, waar ByteDance onder valt, is de verzamelde data ook in te zien door de Chinese overheid.

Omdat TikTok volgens Carr een nationaal veiligheidsrisico is, en omdat de app zich niet zou houden aan het appbeleid van Apple én Google, moet de app volgens hem uit zowel de App Store als de Google Play Store gehaald worden – nog voor 8 juli 2022. Staat de app niet op je iPhone, dan kun je hem daarna niet meer installeren.

Einde van TikTok: afwachten?

Wat de gevolgen zijn als de app niet uit de stores gehaald wordt, is niet duidelijk. Het zou dus zomaar kunnen dat de app voorlopig gewoon in de store beschikbaar blijft – maar door de alarmbellen van de FCC ontstaat er hoe dan ook een discussie. Lees Carr’s brief hieronder in zijn volledigheid:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5mac