Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPhone 12 iPhone 12 (Pro) iPhone 12 mini

Eerste indruk iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max: zó klein en zó groot

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Een paar weken na de release van de iPhone 12 (Pro) mogen we nu ook de iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max verwelkomen in de iCreate-familie. Van binnen zijn deze twee toestellen bijna identiek aan de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. De accu van de mini is iets kleiner en die van de Pro Max wat groter. Daarnaast heeft laatstgenoemde ook nog een iets betere telelens met 5x zoom. Maar voor de rest krijg je precies hetzelfde als wat je al kent uit onze vorige eerste indruk van de iPhone 12 (Pro).

Maar er is natuurlijk een groot (of juist klein?) verschil. De iPhone 12 mini is de kleinste iPhone sinds de iPhone SE uit 2016, en de iPhone 12 Pro Max is de grootste iPhone aller tijden. Hoe voelt het om deze iPhones te gebruiken? Dat lees je in onze eerste indruk.

Van links naar rechts: de nieuwste iCreate, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 mini, Elstar, AirPods

iPhone 12 mini: kleiner dan de laatste SE


kooptip

Ben jij zo iemand die altijd ‘de kleinste iPhone’ wil? Apple heeft je wensen gehoord! Voor het eerst in jaren heeft Apple weer een compleet nieuwe iPhone uitgebracht die kleiner is dan zijn voorganger. De iPhone 12 mini is kleiner dan de iPhone SE (2020) uit het voorjaar, en iets groter dan de iPhone SE (2016). Dankzij het nieuwe design zonder afgeronde hoeken voelt het gebruik van de 12 mini alsof je weer terug bent in de tijd van de iPhone 4 en iPhone 5.

Wij bereiken met onze duim net het hele scherm, ook al moeten we voor het eerste app-icoontje linksboven een beetje moeite doen. Voor een iets betere grip zou je een stevig iPhone 12 mini hoesje kunnen overwegen. Bijvoorbeeld van siliconen-achtig materiaal. Sowieso is het verstandig om je gloednieuwe iPhone in een hoesje te hullen, want het zorgt er ook voor dat je iPhone beschermd is tegen krassen en butsen, mocht je hem een keer laten vallen.

Het geweldigste aan de mini is het randloze display van 5,4 inch. Het klinkt misschien gek, maar hierdoor voelt de iPhone 12 mini zelfs nog kleiner aan dan hij werkelijk is. Voor liefhebbers van kleine telefoons kunnen we alleen maar zeggen: je móét de iPhone 12 mini hebben. Je koopt hem onder meer bij Coolblue, Bol of Amac.

Vergelijking iPhone 12 mini en iPhone 8

De iPhone 12 mini naast een iPhone 8

iPhone 12 Pro Max: als groot niet groot genoeg is

Leg je de iPhone 12 Pro Max naast een iPhone 12 mini, dan lijkt die eerste bijna een soort tablet. De Pro Max is de grootste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt, en bedienen met één hand kun je vergeten. Maar dat hoeft ook niet per se, want met het reusachtige 6,7-inch scherm krijg je in ruil ook heel veel andere voordelen terug. Een grotere accu, een betere camera … en natuurlijk veel meer ruimte op het scherm.

We moeten er overigens bij vermelden dat, hoewel de iPhone 12 Pro Max groter is dan vorige iPhones, hij niet per se echt heel veel groter aanvoelt. Omdat die ook dunner is geworden, vallen de breedte en hoogte minder op. De iPhone 12 Pro Max is voor iedereen die het meest universele apparaat wil hebben. In noodgevallen (en met een bluetooth-toetsenbord) zouden we er zelfs korte artikelen mee kunnen typen. Ook deze iPhone krijg je bij Coolblue, Bol of Amac.

Van links naar rechts: iPhone 12, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro

Voor ieder wat wils

Nog meer dan afgelopen jaren heeft Apple een iPhone-line-up samengesteld dat voor iedereen wel het perfecte model biedt. De iPhone 12 is de standaard. De 12 Pro kies je voor net wat meer luxe. De 12 Pro Max als je daarnaast het grootste scherm wilt hebben. En de 12 mini is voor de mensen die een kleine telefoon waarderen. Voor welke kies jij?