Corona-apps van de overheid: dit moet je weten
Het kabinet wil apps gaan gebruiken om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te beperken. Dit werd dinsdag aangekondigd door minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie. Er wordt momenteel hard gewerkt aan twee apps: de eerste waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van een coronapatiënt. De tweede zorgt voor medische ondersteuning.
Wat doet de corona-app?
De eerste app is bedoeld om je te waarschuwen als je in contact bent geweest met iemand die vervolgens corona blijkt te hebben. De app houdt overal waar je komt de telefoons van anderen in de gaten – zo wordt er anoniem geregistreerd met wie je recent in contact bent geweest. Worden mensen vervolgens ziek, dan kunnen ze dat in de app aangeven. Er wordt dan een seintje gestuurd naar mensen die in de buurt zijn geweest. Krijg je zo’n seintje, dan moet je twee weken thuis blijven, totdat je zeker weet dat jij niet besmet bent geraakt.
En hoe doet-ie dat?
Je zou misschien denken dat de app je locatie in de gaten houdt en op basis daarvan conclusies trekt, maar dat is niet het geval. In het buitenland zijn ook al corona-apps actief, en die werken voornamelijk op basis van bluetooth. Ook het Europese initiatief Pepp-PT dat al wat verder in de ontwikkeling van een corona-app is, gebruikt deze methode.
kooptip
De iPhone 15 Pro nu tot €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Bluetooth zit op vrijwel iedere smartphone, normaal gebruik je het om accessoires te koppelen, bijvoorbeeld een draadloze koptelefoon. Je iPhone verstuurt via bluetooth een unieke combinatie van cijfers. De app verzamelt de cijfercombinaties van mensen waarmee je in contact bent geweest. En meldt één van die ID’s dat hij corona heeft, dan krijg je een seintje. Daarbij moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:
- Beide personen moeten de app hebben.
- Bluetooth moet op beide telefoons zijn ingeschakeld.
- Je moet voor een bepaalde tijd op een bepaalde afstand van elkaar geweest zijn. Bijvoorbeeld: minstens een kwartier op minder dan twee meter bij elkaar verwijderd.
- De persoon moet officieel positief getest zijn op corona voordat hij dit meldt aan de app.
Hoe dat laatste punt gewaarborgd wordt, weten we op dit moment niet. Maar er moet natuurlijk voorkomen worden dat een of andere grapjas zich onterecht ziek meldt.
De tweede app in actie
Op dat moment komt de tweede app om de hoek krijgen. Je hebt contact gehad met iemand die ziek is, en dus kun je wel wat ondersteuning krijgen bij je gezondheid. De app moet je in contact brengen met een dokter, zodat je direct advies krijgt. Dit moet ervoor zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt. Het is de bedoeling dat je dan voorzorgsmaatregelen treft, bijvoorbeeld door in quarantaine te gaan. Deze tweede app bestaat in zekere zin al. Het onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam ontwikkelde voor inwoners van Amsterdam en omgeving de OLVG Corona check. Deze app zou geschikt moeten worden gemaakt voor heel Nederland.
Kan de app verplicht worden?
Dat lijkt een lastig verhaal, maar het wordt op dit moment niet uitgesloten. In het buitenland gebeurt dit al wel. ‘We houden de optie open, maar bij elke optie is het cruciaal dat de privacy in acht nemen,’ zei premier Mark Rutte gisteren. Hoe het dan moet met mensen die geen smartphone hebben is onduidelijk. Maar als heel veel mensen de app vrijwillig gebruiken, komen we ook al een heel eind.
Mogelijk werkt de app straks als een soort ID: we zouden ons zomaar kunnen voorstellen dat je bijvoorbeeld weer de horeca, de bioscopen en andere gelegenheden mag betreden op vertoon van de app. Dat klinkt wellicht bizar, maar een samenscholingsverbod en het afschaffen van het eindexamen konden we ons pak hem beet twee maanden terug ook niet voorstellen en is toch wel de realiteit.
Hoe zit het met de privacy?
De techniek die gebruikt wordt, voorziet de bluetooth verbinding van je telefoon van een uniek ID. Compleet versleuteld dus. Je krijgt ook niet te horen waar je iemand met corona hebt ontmoet en wie dat dan was: het blijft volstrekt anoniem. Je locatiegegevens worden sowieso niet gebruikt. ‘Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven,’ aldus minister De Jonge dinsdagavond. Maar dit blijft altijd een lastig punt, ook gezien het tempo waarmee deze app ontwikkeld en getest wordt. Mogelijk verschijnt de app nog deze maand.
mooi kunnen ze gelijk je persoonlijke bestanden delen zonder toestemming.