Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

5 redenen om te stoppen met Chrome (en te kiezen voor deze browser)

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Google Chrome


Lees verder na de advertentie

Google Chrome is de meest gebruikte browser ter wereld – ook onder Apple-gebruikers. Maar is dat wel terecht? Als je een iPhone of Mac hebt zijn er veel redenen om Safari te verkiezen boven Chrome.

Google Chrome versus Safari

Veel iPhone- en Mac-gebruikers gebruiken Google Chrome als webbrowser, en eigenlijk begrijpen we het niet. Af en toe halen we Chrome naar voren vanwege een benodigde extensie, maar verder zijn er vooral redenen om Safari te gebruiken.

In een poging om je de switch van Google Chrome naar Safari te laten maken (al is het maar om de browser een kans te geven), noemen we vijf redenen waarom we Safari gebruiken in plaats van Google Chrome.

1. Safari versus Chrome: geheugen

Chrome is berucht als het gaat om het gebruik van het werkgeheugen. Bij veel geopende tabs kan dit een probleem zijn, want zo is er minder ruimte beschikbaar voor andere apps en programma’s.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Safari is daarentegen ontworpen om efficiënt met het geheugen om te gaan. Omdat Apple de browser en de computer zelf maakt – en nu zelfs de processor – slaagt het bedrijf daar beter in dan Google. Dit maakt Safari geschikter voor multitasking, zoals het werken met meerdere tabbladen of het switchen tussen apps.

2. Beter voor de batterij

Dat Safari zo efficiënt is, heeft nog een ander voordeel: het is gunstig voor de batterij. Met name op de MacBook maakt dat verschil, waardoor je langer kunt browsen als je een tijdje zonder stopcontact zit.

Bij de 13-inch MacBook Pro 2023 is het met één acculading mogelijk om 17 (!) uur lang te browsen. Chrome komt daar nog niet aan, al werkt Google hard om de browser zuiniger te maken. Zo is er sinds kort een nieuwe Energy Save-modus die je zo’n 30 minuten extra browsetijd geeft.

3. Privacy

Apple geeft veel om de privacy en houdt gegevens volledig privé en veilig. Met ‘Slimme trackingpreventie’ wordt bijvoorbeeld voorkomen dat je door social media-websites zonder toestemming wordt gevolgd, en Safari houdt het tegen dat websites een unieke ‘vingerafdruk’ kunnen maken. Dit soort privacyfuncties zijn standaard ingeschakeld.

Voor Google zijn de gegevens van gebruikers een verdienmodel, en alleen dat al is voor ons een reden om voor Safari te kiezen. Intussen overweegt de Consumentenbond een rechtszaak omdat Google op een illegale manieren gegevens zou verzamelen van gebruikers. Hierbij gaat het om onder meer locatiegegevens en data over de online-activiteit. ‘Zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen’, aldus de Consumentenbond.

4. Apple-ecosysteem

Safari is – uiteraard – beter geïntegreerd in het ecosysteem van Apple. Heb je meerdere Apple-apparaten zoals een iPhone, iPad en een Mac, dan profiteer je bij Safari van de naadloze samenwerking tussen de apparaten.

Safari synchroniseert bijvoorbeeld al je tabbladen in iCloud. Heb je een website open gelaten op je Mac? Je vindt hem ook meteen terug in de iOS-app van Safari, en vice versa. Het is ook mogelijk om tabbladen van andere apparaten te sluiten, en je deelt gemakkelijker websites met AirDrop.

5. iCloud-sleutelhanger

Het beheren van je accounts en wachtwoorden is in Safari handiger. De browser werkt samen met iCloud-sleutelhanger. Maak je een wachtwoord aan, dan worden de gegevens gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten.

Zo’n wachtwoordmanager heeft Chrome ook, maar bij andere apps van je iPhone, iPad of Mac wordt dit wachtwoord niet automatisch ingevuld. Bij Safari gebeurt dit bijna altijd wél, want de wachtwoordbeheerder werkt samen met de meeste apps.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!