Google Chrome is de meest gebruikte browser ter wereld – ook onder Apple-gebruikers. Maar is dat wel terecht? Als je een iPhone of Mac hebt zijn er veel redenen om Safari te verkiezen boven Chrome.
Google Chrome versus Safari
Veel iPhone- en Mac-gebruikers gebruiken Google Chrome als webbrowser, en eigenlijk begrijpen we het niet. Af en toe halen we Chrome naar voren vanwege een benodigde extensie, maar verder zijn er vooral redenen om Safari te gebruiken.
De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon
• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt
In een poging om je de switch van Google Chrome naar Safari te laten maken (al is het maar om de browser een kans te geven), noemen we vijf redenen waarom we Safari gebruiken in plaats van Google Chrome.
1. Safari versus Chrome: geheugen
Chrome is berucht als het gaat om het gebruik van het werkgeheugen. Bij veel geopende tabs kan dit een probleem zijn, want zo is er minder ruimte beschikbaar voor andere apps en programma’s.
Safari is daarentegen ontworpen om efficiënt met het geheugen om te gaan. Omdat Apple de browser en de computer zelf maakt – en nu zelfs de processor – slaagt het bedrijf daar beter in dan Google. Dit maakt Safari geschikter voor multitasking, zoals het werken met meerdere tabbladen of het switchen tussen apps.
2. Beter voor de batterij
Dat Safari zo efficiënt is, heeft nog een ander voordeel: het is gunstig voor de batterij. Met name op de MacBook maakt dat verschil, waardoor je langer kunt browsen als je een tijdje zonder stopcontact zit.
Bij de 13-inch MacBook Pro 2023 is het met één acculading mogelijk om 17 (!) uur lang te browsen. Chrome komt daar nog niet aan, al werkt Google hard om de browser zuiniger te maken. Zo is er sinds kort een nieuwe Energy Save-modus die je zo’n 30 minuten extra browsetijd geeft.
3. Privacy
Apple geeft veel om de privacy en houdt gegevens volledig privé en veilig. Met ‘Slimme trackingpreventie’ wordt bijvoorbeeld voorkomen dat je door social media-websites zonder toestemming wordt gevolgd, en Safari houdt het tegen dat websites een unieke ‘vingerafdruk’ kunnen maken. Dit soort privacyfuncties zijn standaard ingeschakeld.
Voor Google zijn de gegevens van gebruikers een verdienmodel, en alleen dat al is voor ons een reden om voor Safari te kiezen. Intussen overweegt de Consumentenbond een rechtszaak omdat Google op een illegale manieren gegevens zou verzamelen van gebruikers. Hierbij gaat het om onder meer locatiegegevens en data over de online-activiteit. ‘Zelfs wanneer gebruikers de instellingen zodanig hebben aangepast dat daaruit blijkt dat zij deze informatie niet willen delen’, aldus de Consumentenbond.
4. Apple-ecosysteem
Safari is – uiteraard – beter geïntegreerd in het ecosysteem van Apple. Heb je meerdere Apple-apparaten zoals een iPhone, iPad en een Mac, dan profiteer je bij Safari van de naadloze samenwerking tussen de apparaten.
Safari synchroniseert bijvoorbeeld al je tabbladen in iCloud. Heb je een website open gelaten op je Mac? Je vindt hem ook meteen terug in de iOS-app van Safari, en vice versa. Het is ook mogelijk om tabbladen van andere apparaten te sluiten, en je deelt gemakkelijker websites met AirDrop.
5. iCloud-sleutelhanger
Het beheren van je accounts en wachtwoorden is in Safari handiger. De browser werkt samen met iCloud-sleutelhanger. Maak je een wachtwoord aan, dan worden de gegevens gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten.
Zo’n wachtwoordmanager heeft Chrome ook, maar bij andere apps van je iPhone, iPad of Mac wordt dit wachtwoord niet automatisch ingevuld. Bij Safari gebeurt dit bijna altijd wél, want de wachtwoordbeheerder werkt samen met de meeste apps.
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
En toch gebruik ik al enige tijd Brave als browser op mijn Mac. Kom toch te vaak tegen dat bepaalde sites niet werken zoals zou moeten met Safari en dan werkt die andere wel. En ja, het kost even wat tijd voordat alles net zo vlot werkt qua syncen enz als bij Safari maar ondervindt nu geen problemen. Safari zeker mijn nummer 1 op iPhone maar op Mac (helaas) nog niet.
Safari gebruikt ook veel werkgeheugen, niet zelden nog meer dan Chrome. De sleutelhanger is erg basaal. Het aanbieden om logins op te slaan werkt lang niet altijd evenals het invullen van reeds aanwezige gegevens. De sleutelhanger slaat geen MFA gegevens automatisch op, daarvoor heb je toch weer een andere password manager nodig (om de MFA code naar Sleutelhanger te kunnen kopiëren), zoals 1Password dat in alle opzichten superieur is. Als je Safari synchroniseert tussen verschillende apparaten, heeft het de onhebbelijkheid om telkens een veelvoud van aanwezige tabs en tabgroepen aan te maken. In een mum van tijd heeft elk apparaat… Lees meer »