Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Bol.com haalt 'originele' nep-opladers Apple uit assortiment na test Kassa

Auteur: Arjan Kropman
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Internetwinkel Bol.com haalt per direct alle ‘originele’ Apple iPhone Lightning-kabels van de site. Bnn-Vara-programma Kassa legde in de uitzending van zaterdag 14 oktober bloot dat veel van de zogenaamd ‘echte’ Apple-kabels nep zijn. De kabels worden niet direct door Bol.com geleverd, maar door partijen waarmee de webwinkel zaken doet. De onechte kabels werken niet goed, of stoppen niet met laden als je iPhone vol is en dit kan schade veroorzaken.

Chip in de kabel

Apple maakt oplaadkabels met een speciale chip op het stekkertje waarmee de kabel met de iPhone communiceert. Het ontbreekt de nep-kabels aan deze chip, waardoor ze niet werken of niet goed detecteren wanneer de accu vol is. Dit laatste kan dus schade aan de iPhone opleveren.

De originele Apple Lighning-kabels zijn niet goedkoop (25 euro), het Amerikaanse merk staat erom bekend op deze manier flink wat extra geld te verdienen. Andere telefoonmerken doen minder moeilijk. De kabels die zij ontwikkelen zijn gemakkelijk en veilig na te maken en zijn onbekend met deze problemen. Zo worden door de verschillende Android-merken, gelijksoortige kabels gebruikt.

Drie soorten kabels

In feite bestaan er als het om Apple en de iPhone gaat drie soorten kabels: originele Apple-kabels, kabels met het officiële Apple-keurmerk (MFI, Made for iPhone) en kabels van andere fabrikanten die niet door Apple goedgekeurd zijn. De drie verschillende stekkertjes tonen in de test van Vara allemaal een andere testcode. De onechte kabels geven geen code, de originele kabels tonen de code 75 en de goedgekeurde kabels de code C48.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

In de test laat de testapparatuur echter helemaal niets zien waar het om de zogenaamd echte kabels gaat. Bij de kabels van Bol.com gaat het om de kabels die als officiële Apple-kabels verkocht worden. Deze worden in originele verpakking geleverd, maar komen blijkbaar niet van Apple af. de nep-kabels worden geleverd door partijen waarmee Bol.com werkt.

Voor alle duidelijkheid: de originele kabel uit de Apple-winkel gaf de juiste code aan en ook de MFI door Apple goedgekeurde kabels zijn in orde. Het gaat juist om de originele kabels van Bol.com die problemen opleveren.

Bol.com

Bol apple-opladers

Bol.com heeft onmiddellijk gereageerd op de test van Kassa. De winkel haalde de onechte maar origineel genoemde kabels van de site. Bol.com geeft aan dat klanten die een dergelijke kabel kochten hun geld terugkrijgen en gaat de leveranciers onderzoeken en aanspreken. Mogelijk zal de webwinkel afscheid nemen van deze leveranciers.

Welke iPhone-kabel moet ik kopen?

Wat ons betreft is het simpel: laat de niet-originele en niet door Apple goedgekeurde (MFI) laadkabels sowieso achterwege. Deze goedkope kabeltjes werken niet, doordat de chip ontbreekt. Het gaat vaak om producten uit China die niet meer dan een paar euro kosten.

De MFI goedgekeurde kabels zijn in orde. Deze kabels van Apple-partners zoals bijvoorbeeld Belkin maken gebruik van de originele Apple-chip en doen precies hetzelfde als de echte originele Apple-kabels. Je kunt ze gemakkelijk kopen bij Apple Premium Resellers, ook de site van Apple of op de site van de aanbieders zelf. Het keurmerk Made For iPhone laat zien dat het daadwerkelijk om dergelijke kabels gaat.

Wil je de echte originele Apple-kabels, dan kun je deze het best in de winkel van Apple, op de webshop van Apple of bij een Apple Store of Apple Premium Reseller kopen.