Terug naar Blauwe vinkjes WhatsApp: dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Blauwe vinkjes WhatsApp: dit moet je weten

Door Jelle Mol6 november 2014 10:093 min. leestijd5

Je hebt ze wellicht al gezien: de blauwe vinkjes in WhatsApp. Gisteren heeft WhatsApp een update uitgerold waardoor je niet alleen een bevestiging krijgt wanneer een bericht is afgeleverd, maar ook wanneer het is gelezen. Dit zijn vijf dingen die je over de ‘blauwe vinkjes’ moet weten.

Blauwe vinkjes WhatsApp

1. Blauwe vinkje werken als leesbevestiging

De werking is simpel: verstuur je een bericht en leest je gesprekspartner dat bericht, dan worden de twee vinkjes blauw. Zolang de twee vinkjes grijs zijn, is het bericht wel afgeleverd maar nog niet gelezen. Zie je maar één grijs vinkje, dan is het bericht alleen verstuurd en nog niet afgeleverd bij de ander. In groepsgesprekken werkt de functie ook, maar dan iets anders. Als iedereen in de groep jouw bericht gelezen, verschijnen er twee vinkjes in plaats van één.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Uitgebreide informatie over verzonden bericht

Maar dat is nog niet alles. Veeg op een verstuurd bericht naar links (Android-gebruikers: houd het bericht ingedrukt) en je krijgt het tijdstip te zien waarop je bericht is afgeleverd én is gelezen. In groepen krijg je een overzicht per deelnemer. Met andere woorden: je kunt op de seconde bijhouden wie wanneer welk bericht heeft gelezen.

blauwe-vinkjes-whatsapp-2

3. De functie is (nog) niet uit te schakelen

Handig, denk je waarschijnlijk. Nu het slechte nieuws: de leesbevestiging is niet uit te schakelen. Omdat het een update aan de serverkant van WhatsApp betreft, is er verder niets te veranderen aan de instellingen van de app. Lang niet iedereen is blij met deze nieuwe functie, dus wij denken dat WhatsApp binnenkort met een update komt om de leesbevestiging uit te schakelen (volgens deze bèta-tester is dat inderdaad zo). Tot die tijd is er wel een workaround (zie punt 5).

4. Leesbevestiging werkt onafhankelijk van ‘laatst gezien’

Wat niet zo netjes is van WhatsApp is dat de leesbevestiging geen rekening houdt met de privacy-instellingen. In WhatsApp kun je via ‘Instellingen>Account>Privacy>Laatst gezien’ aangeven of het tijdstip waarop je voor het laatst online was, zichtbaar is voor anderen. De blauwe vinkjes verschijnen echter ook als je ‘laatst gezien’ uit hebt staan. Als jouw gesprekspartner ziet dat je het bericht hebt gelezen, heeft ‘laatst gezien’ uitschakelen dus ook geen zin meer.

5. Bevestiging verschijnt alleen als gesprek geopend is

Als je echt wilt voorkomen dat anderen zien dat jij een bericht hebt gelezen, is er gelukkig een workaround. Zolang je het gesprek niet opent, blijven de twee blauwe vinkjes weg. Je kunt dus gerust chatten met anderen zonder dat die ene gesprekspartner een leesbevestiging krijgt.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Cb
Lezer
Cb

Wel vreemd dat ik nu iemand in mn lijst net geappt heb, de vinkjes blauw zijn maar laatst online is uren geleden? How come?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Het komt wel eens voor dat de status van ‘Laatst gezien’ niet actueel is door een foutje bij WhatsApp.

Suus
Lezer
Suus

Ik heb nu de volgende situatie. 2 grijze vinkjes… maar als ik het bericht naar links schuif (Iphone) dan zie ik afgeleverd: 12.01 uur en gelezen staan op 12.00 uur

Alle bovenstaande berichtjes met vinkjes bij mijn vriend zijn wel gewoon blauw… deze zijn grijs, maar volgens whatsapp tijd wel gelezen… is hier een verklaring voor?

tamara
Lezer
tamara

Bijna scheiding: ik heb de berichtjes ECHT niet gelezen, het gesprek niet eens geopend en mijn partner ziet WEL blauwe vinkjes.. leg dat maar eens uit!. Help

Nobody
Lezer
Nobody

Ik verstuurde foto’s en filmpjes naar mijn vriend, kreeg blauwe vinkjes dus leesbevestiging maar mijn vriend beweert dat hij de foto’s en filmpjes niet heeft bekeken. Hoe verklaar je dat?