Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Betaalde podcast-abonnementen zijn nu live (en er is meer nieuw)

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
betaalde podcast abonnementen


Lees verder na de advertentie

Podcasts waren tot nu toe altijd gratis, maar vanaf vandaag kun je ook betaalde podcast-abonnementen tegenkomen in de app. Apple lanceerde zojuist zijn Podcasts Subscriptions. Daarnaast is er nog iets nieuws: Podcast-kanalen.

Podcast-abonnementen

De komst van Apple Podcasts Subscriptions werd al eerder aangekondigd en is nu gelanceerd voor iOS, iPadOS en macOS. Met het systeem kunnen gebruikers zich abonneren op podcasts voor extra voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld eerder toegang tot een aflevering, komt er premium content of kun je advertentievrij naar podcasts luisteren.

Abonneren werkt net zoals bij apps; met √©√©n druk op de knop doe je dat via de inloggegevens van je Apple ID. De abonnementsprijzen vari√ęren, want podcastmakers zijn vrij om het bedrag zelf te bepalen. Vaak kun je proefabonnementen nemen om te luisteren of ze het waard zijn om voor te betalen.

Van het abonnementsgeld gaat 30 procent naar Apple. Blijft iemand langer dan 12 maanden abonnee, dan incasseert Apple 15 procent. Een vrij hoge commissie ‚Äď en om deze reden werd de nieuwe feature onder podcastmakers flink bekritiseerd. Het is voor de makers echter nog steeds toegestaan om op een andere manier te verdienen aan de afleveringen, zoals met Memberful of Patreon. De Podcasts Subscriptions vormen slechts een extra optie.

Kanalen


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Ook nieuw zijn de Podcast-kanalen. Dit zijn pagina’s waarop verschillende podcasts zijn gebundeld. Deze kanalen kunnen gratis zijn, of betaald. Door je te abonneren op zo’n kanaal krijg je toegang tot alle (betaalde) podcasts die zich in dat kanaal bevinden.

Op dit moment zijn er nog alleen Engelstalige kanalen, waaronder Headspace, Luminary, History Extra en The Guardian. Je komt ze tegen in het tabblad ‘Ontdek’, waar verschillende kanalen worden uitgelicht.

Wil je wekelijks Apple-tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Apple